NRK Meny
Normal

Gjemte seg under brygge for å komme unna ilden

Besteforeldrene skulle passe på de fem barnebarna da flammene nærmet seg. Omgitt av ild, måtte de søke tilflukt under brygga i det kalde vannet.

Søker ly i Tasmania

Bonnie Walkers mor og barn måtte søke ly under en brygge da de ble omringet av den voldsomme brannen som herjer Tasmania.

Foto: ABC News

På fredag skulle mor Bonnie Walker i en begravelse, mens hennes mann og faren til deres fem barn var på fottur. Besteforeldrene skulle passe barna deres da flammene kom.

De bodde i Dunalley, en av byene som er blitt hardest rammet av brannene på Tasmania. Familien forteller sin dramatiske historie til australske ABC News.

– Jeg kom meg til byen idet veien bak meg ble sperret på grunn av brannene. En stund senere fikk jeg beskjed om at mor, far og de fem barna hadde evakuert, og at de var omgitt av flammer. De ba oss be for dem, forteller Bonnie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Omgitt av flammer

Brann i Australia

Barnebarna klamrer seg til bestemoren.

Foto: ABC News

Bestefar Tim Holmes sier at det kom tornadoer med flammer mot dem, og at alt rundt dem brant.

Han sendte kona si og de fem barna ned på brygga, for det var ingen andre steder å rømme til.

– Da jeg løp etter dem ned på brygga, var det så mye flammer og røyk at jeg ikke så hvor jeg satte foten, forteller han.

Men han kom seg ned til vannet der de seks andre var. Det eldste barnebarnet er 11 år og det yngste nesten to år gammel. Tre av barna kan ikke svømme.

Like etter mottok Bonnie Walker et bilde på telefonen sin. Bildet viste de fem barna og besteforeldrene som søkte dekning i elven.

– Det gjorde meg fortvilet å se bildet. Vi hadde badet dagen før, så jeg visste at vannet var kaldt, sier Bonnie, som også bekymret seg for at de bare var to voksne til å passe på de fem barna.

– Jeg visste at det ville være en utfordring å klare å holde dem som ikke kan svømme, over vannet.

Sto med vann opp til kinnet

– Selv om det var varm aske og flammer rundt oss, var vannet kaldt, forteller den eldste datteren.

Tim Holmes sier at de ikke hadde noen andre steder å gjemme seg, og at lufta kjentes giftig ut.

– Det var så mye røyk, at vi holdt hodet bare så vidt over vannet for å puste. Det var kanskje bare 200 til 300 millimeter med luft å puste i, så vi sto med vann helt opp til kinnet. Alt rundt oss brant, og det varte i tre timer, sier han.

Da det hele roet seg litt fikk bestefaren tak i en liten båt. De kom seg om bord, og han fikk dratt båten rundt en odde, der det ikke brant så kraftig. Der kunne de puste fritt.

– Jeg har bedt som jeg aldri har bedt før. Og jeg ble visst hørt, sier Bonnie Walker med minstejenta trygt i armene sine.

Mens 100 personer fremdeles er savnet etter brannen på øya, er hele denne familien nå gjenforent og bor hos venner på Tasmania.

Kjøligere vær hjelper brannfolkene

Onsdag er det blitt kjøligere, noe som gjør det lettere for brannmannskapene å slukke og få kontroll over brannene som har herjet flere steder i Australia.

Gradestokken i storbyen Sydney viste 25 grader i dag, dagen etter at temperaturen hadde steget til 42 grader. I Melbourne sank temperaturen til 20 grader i dag.

Rundt 30 skogbranner raser fremdeles ukontrollert i de sørøstlige delene av Australia, men ingen av dem er lenger klassifisert som katastrofale. Denne betegnelsen blir gitt branner som både er ukontrollerbare, uforutsigbare, beveger seg raskt, og hvor evakuering er eneste mulighet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt