Hopp til innhold

Hyllet drepte journalister på Verdens pressefrihetsdag

Afghanistans journalister ble hyllet for sitt mot under Verdens pressefrihetsdag, få dager etter at ti av landets journalister ble drept mens de var på jobb. I år er det 25 år siden den internasjonale dagen for pressefrihet ble opprettet.

Tyskland

Dagens politiske klima internasjonalt, der hatretorikk mot pressen er blitt hverdagskost, gjør journalistenes jobb enda vanskeligere, ifølge Reportere uten grenser.

Foto: BRITTA PEDERSEN / Afp

I Kabul ble dagen markert med både sorg og heder til de mange journalistene som ifølge Amnesty International må tåle trusler, trakassering og vold når de gjør jobben sin.

– Afghanistans journalister er blant de modigste i verden, sier Omar Waraich, direktør for Amnesty International i Sør-Asia, i forbindelse med torsdagens markering.

Laster Twitter-innhold

Mandag ble ti journalister drept i Afghanistan, ni av dem i et selvmordsangrep som var rettet direkte mot pressekorpset i den afghanske hovedstaden.

Blant dem var AFPs sjeffotograf i Kabul, Shah Marai og journalister fra blant annet Tolo News, 1TV og Radio Free Europe. Samme dag ble en afghansk BBC-journalist drept øst i landet.

Shah Marai Faizi

AFPs sjeffotograf i Kabul, Shah Marai, ble gravlagt i Gul Dara i Afghanistan 30. april.

Foto: ANDREW QUILTY / AFP

25 års jubileum

I 2018 er det 25 års jubileum for opprettelsen av den internasjonale dagen for pressefrihet.

Det var etter et ønske fra UNESCOs medlemsland at 3.mai skulle være den internasjonale dagen for pressefrihet.

Tyrkia

Tyrkiske myndigheter har gått systematisk etter journalister etter kuppforsøket sommeren 2016.

Foto: OZAN KOSE / AFP

UNESCOs generalkonferanse påpekte gjennom resolusjonen «Promotion of press freedom in the world» fra 1991, at en fri, mangfoldig og uavhengig presse er en essensiell del av ethvert demokrati.

Dagen feirer de fundamentale prinsippene av pressefrihet, forsvarer media fra angrep på deres frihet og hyller journalister som har mistet livet i utøvelsen av sitt yrke.

Årets tema er «Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law», og dreier seg altså om medias rolle som vaktbikkje overfor myndigheter, og medias rolle i en rettsstat.

Dette handler om åpenhet overfor den politiske pressen, uavhengighet og mediekunnskap i rettssystemet, samt ansvaret for statlige institusjoner mot publikum.

Et annet tema som belyses i år er utfordringene om å sikre pressefrihet på nett.

Reporters Without Borders (RSF)

Uten informasjonsfrihet, ingen mulighet til å holde makten ansvarlig, lød budskapet fra Reportere uten grenser i 2013.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

– En sorgens dag

Redaktøren for 1TV, Abdullah Khenjani, sier at pressefrihetsdagen er en sørgedag for den afghanske kanalen etter at den mistet en reporter og en kameramann.

– Denne dagen minner oss om hvor vanskelig det siste året har vært, spesielt når vi ser de tomme stolene i nyhetsredaksjonen, sier han.

Den private TV-kanalen fikk store skader da en lastebilbombe eksploderte i Kabul og tok livet av rundt 150 mennesker i mai i fjor. Men etter få timer var nyhetssendingene tilbake på lufta.

Jan Kuciak

Drapet på gravejournalisten Jan Kuciak og hans kjæreste i Slovakia har utløst en politisk krise i landet.

Foto: Ronald Zak / AP

Skutt på Filippinene

Afghanistan ble i fjor rangert som det tredje farligste landet i verden å være journalist i. Reportere uten grenser (RSF) har siden 2016 registrert drap på 34 journalister i landet.

Samme dag som de ti afghanske journalistene ble drept, ble en filippinsk radiojournalist, Edmund Sestoto, skutt i byen Dumaguete sør på Filippinene. Han døde tirsdag, ifølge Human Rights Watch.

De blodigste angrepene mot pressen de siste ti årene har skjedd i Mexico, Afghanistan, Ecuador, Frankrike, Pakistan, Nigeria, Irak, Filippinene, ifølge RSF.

Daphne Caruana Galizia

Gravejournalisten Daphne Caruana Galizia ble drept på Malta i fjor. I helgen bar demonstranter hennes bilde gjennom gatene i Valletta i protest mot korrupsjonen i landet, som Daphne Caruana Galizia avdekket.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Drap i Europa

Til sammen ble 50 journalister drept i verden i 2017. Det er det laveste antallet på 14 år. Men ifølge RSF bidrar det politiske klimaet i verden, med mye hatretorikk mot pressen, til å gjøre journalistenes jobb enda vanskeligere.

De siste månedene har også Europa opplevd at journalister er blitt drept, etter alt å dømme i forbindelse med jobben de gjorde.

På Malta ble Daphne Caruana Galizia drept av en kraftig bilbombe mens hun kjørte bilen sin i november i fjor. Hun hadde blant annet anklaget regjeringsmedlemmer for korrupsjon.

Så sent som i februar i år ble gravejournalisten Jan Kuciak og hans kjæreste funnet drept i Slovakia. Han jobbet med en sak som handlet om korrupsjon og italiensk mafia.

Saken førte til at Slovakias regjering gikk av i mars.

SISTE NYTT

Siste nytt