Hundrevis drept på USAs kontrollposter i Irak

Nye lekkasjer fra Wikileaks viser drap på sivile og tortur i Irak, det melder tv-kanalen Al Jazeera.

Amerikanske soldater på kontrollpost i Irak

Ifølge lekkede dokumenter fra Wikileaks skal amerikanske styrker ha drept hundrevis av sivile ved kontrollposter i Irak. Her fra en rolig kontrollpost i byen Mosul i 2009.

Foto: ALI AL-SAADI / AFP

Amerikanske styrkers drap på sivile irakere, det private sikkerhetsselskapet Blacwaters drap på sivile, Irans finansiering av Shiite-milits og den irakiske statsministerens innblanding i rene dødsskvadroner.

Den arabiske TV-stasjonen sier de amerikanske dokumentene
inneholder oppsiktsvekkende nye opplysninger. Kanalen er den første medieorganisasjonen som har sluppet historier basert på de hemmelige dokumentene lekket til Wikileaks fra krigen i Irak.

Les også: Hillary Clinton fordømmer Wikileaks

Flere hundre sivile skal ha blitt drept av amerikanske styrker ved kontrollposter i Irak. I WikiLeaks-dokumentene fremkommer det også at det har foregått tortur i Irak med statens godkjenning, ifølge Al Jazeera.

– Et av de utalte målene ved å gjennomføre krigen var å styrte Saddam Hussein og stenge torturkamrene hans. Til tross for dette viser nå Wikileaks-dokumentene mange tilfeller av tortur gjennomført av irakisk politi og militære også etter invasjonen, skriver Al Jazeera.

Wikileaks - nede for velidkehold

Wikileaks sine nettsider er ennå nede, men det er ventet at filene fra Irak vil bli publisert innen et døgn.

Foto: Skjermdump

Dokumentene som nå slippes fra Wikileaks skal være fra Irak-krigen, og dekke perioden 1. januar 2004 til 31. desember 2009.

TV-kanalen skriver i en pressemelding som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til at deres engelskspråklige kanal vil sende en serie med programmer fra klokken 23 norsk tid som avdekker sterke historier fra de lekkede dokumentene.

Blant dokumentene skal det blant annet finnes beskrivelser at Blackwaters drap på sivile uten at dette ble etterforsket eller ført for en domstol. De skal også inneholde opplysninger om at Iran skal ha finansiert Shiite-militsen i Irak, og at den irakiske statsministeren Nuri al-Maliki skal ha vært innblandet i dødsskvadroner.

Pentagon mener det ikke er noe nytt

– Programmene er basert på dokumenter fra Wikileaks som har fått tak i mer enn 400 000 hemmeligstemplede dokumenter fra krigen i Irak, skriver Al Jazeera i pressemeldingen.

Det har lenge vært sagt at flere store medieorganisasjoner har fått tilgang på dokumentbasen på forhånd for å kunne lage journalistikk. Det er nå ventet at flere store mediehus vil slippe sine historier om krigen i Irak fra klokken 23 i kveld.

Wikileaks sier på sin Twitter-konto at BBC, CNN, Guardian, Der Spiegel, New York Times, Le Monde og SVT er blant mediene de samarbeider med.

Tidligere i dag uttrykte det amerikanske forsvaret at de ikke regnet med at dokumentene ville komme med store avsløringer som ga ny innsikt i Irak-krigen.

Les også: Pentagon: – Gir ikke ny innsikt i krigen

– Perioden som disse dokumentene omhandler har vært godt dekket i nyhetssaker, bøker og filmer. En offentliggjøring av en stor dokumentsamling som denne vil ikke gi noen ny forståelse og innsikt i hva som har skjedd i Irak, sa Pentagon-talsmann Geoff Morrell.

USA med hemmelige dødstall

Al Jazeera derimot kan nå fortelle at dokumentene viser at amerikanske myndigheter har prøvd å skjule tortur som de kjente til.

Dokumentene skal også vise at USA har holdt telling på antall drepte i krigen, stikk i strid med tidligere påstander fra offisielt hold.

Julian Assange snakker med pressen, juli 2010

Julian Assange og Wikileaks vil holde en stor pressekonferanse i morgen.

Foto: Leon Neal / Afp

– De sivile dødstallene er ifølge de nye dokumentene mye høyere enn tidligere rapportert, har den arabiske versjonen av Al Jazeera i kveld meldt ifølge nyhetsbyrået AFP.

Pressekonferanse i morgen

Ifølge Al Jazeera skal dokumentene også inneholde opplysninger om tortur gjennomført av den irakiske staten.

Wikileaks har invitert til pressekonferanse i morgen kl 11 norsk tid.

Les: Wikileaks med stor pressekonferanse lørdag

NRK vil være til stede på pressekonferansen, og du kan se pressekonferansen direkte her på nrk.no:

Video Julian Assange i Wikileaks på pressekonferanse