Hopp til innhold

Wikileaks med stor pressekonferanse lørdag

Wikileaks varsler at de vil holde en stor pressekonferanse i Europa i morgen. Samtidig advarer NATO mot å publisere store mengder dokumenter fra Irak-krigen.

Julian Assange snakker med pressen, juli 2010

Wikileaks varsler nå om en ny stor pressekonferanse. Her svarer talsmannen Julian Assange på spørsmål etter pressekonferansen da de sist slapp store mengder hemmelige dokumenter.

Foto: Leon Neal / Afp

Varslernettstedet Wikileaks har gjort seg bemerket ved å publisere store mengder tidligere hemmeligstemplede krigsdokumenter.

SERENA

Wikileaks-dokumentene fra Afghanistan kunne avsløre nye detaljer om angrepsplaner mot Serena Hotel.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I juli publiserte nettstedet 77 000 dokumenter fra krigen i Afghanistan, og ytterligere 15 000 dokumenter er ventet å bli publisert fra den samme dokumentbasen. Disse 15 000 upubliserte dokumentene har NRK allerede fått eksklusiv tilgang til.

Les alle NRKs saker om etterretningsrapportene, som blant annet avslører tidligere ukjente trusselrapporter mot Serena Hotel.

Det er også kjent at organisasjonen skal være i besittelse av en mye større mengde dokumenter fra Irak. Noe det har vært mye spekulasjoner rundt at nettstedet skal slippe snarlig, men talsmannen Julian Assange avviste at dokumentene var på vei ut i begynnelsen av uka.

Nå varsler Wikileaks at de vil avholde en stor pressekonferanse i morgen, lørdag, klokken 11 norsk tid, et sted i Europa.

I en twittermelding torsdag skrev organisasjonen at en pressekonferansen ville finne sted i Europa om kort tid, og ba medier om å melde sin interesse. Nå varsler nettstedet at det er siste sjanse for pressen til å melde seg på pressetreffet, og tidfester hendelsen til lørdag kl. 11.

– Stor pressekonferanse ventet

De siste dagene har meldingskontoen til Wikileaks på Twitter kommet med flere noe spesielle meldinger. Blant annet har det kommet en melding om at organisasjonens kommunikasjonslinjer var under angrep, og de har også henvist til en spesiel «forsikringsfil».

I går ettermiddag kom plutselig meldingen om at Wikileaks planlegger en stor pressekonferanse i Europa:

Wikileaks varsler pressekonferanse på twitter
Foto: Skjermdump fra twitter.com

Meldingen inneholder ingen detaljer om når eller hvor denne pressekonferansen vil finne sted.

Pressen blir derimot bedt om ta direkte kontakt med Wikileaks for mer informasjon. Fredag ettermiddag kunne nyhetsbyrået AFP melde at pressekonferansen vil bli avholdt på lørdag.

Det er derimot sjelden noen fra Wikileaks viser seg offentlig. Sist talsmannen Julian Assange viste seg offentlig ble han møtt av et stort presseoppbud selv om det ikke var noen pressekonferanse.

Den gangen deltok talsmannen i en paneldebatt på et universitet i London, og NRK fikk gjort et intervju om de upubliserte dokumentene fra Afghanistan.

Les: Assange til NRK: – Dokumentene er trygge

At det nå henvises til en stor pressekonferanse kan tyde på at Wikileaks og Assange nå derimot ønsker seg stor presseoppmerksomhet. Dermed er ryktene om publisering av hundretusener av dokumenter fra krigen i Irak begynt å surre.

Også det amerikanske forsvaret har fått med seg snakket om mulig publisering av hemmelige krigsdokumenter fra Irak. De har både satt ned en egen gruppe som forbereder Pentagon på en publisering, og de har advart medieorganisasjoner mot å samarbeide med netttstedet.

Anders Fogh Rasmussen i Berlin

Anders Fogh Rasmussen sier liv kan settes i fare hvis store mengder hemmelige krigsdokumenter offentliggjøres.

Foto: Tobias Schwarz / Reuters

I dag fikk de også støtte fra offisielt hold i forsvarsalliansen NATO.

– Kan sette både sivile og militære liv i fare

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen advarte på en pressekonferanse i Berlin mot publisering av hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter fra Irak-krigen.

– Det kan sette livet til både militært personell og sivile i fare. En slik lekkasje kan få svært alvorlige konsekvenser, og vi tar dette meget alvorlig, sa Fogh Rasmussen til journalistene.

NATO-sjefen kunne fortelle at alliansen ser svært alvorlig på lekkasjene, og at en eventuell ny lekkasje med store mengder dokumenter fra Irak ville være svært uheldig.

SISTE NYTT

Siste nytt