Clinton fordømmer Wikileaks

Utenriksminister Hillary Clinton fordømmer lekasjene på nettstedet Wikileaks.

Hillary Clinton

Utenriksminister Hillary Clinton mener Wikileaks setter amerikanske liv i fare ved å offentliggjøre hemmelige rapporter om krigen i Irak.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

I en uttalelse fredag kveld sa den amerikanske utenriksministeren at hun fordømmer nettstedets offentliggjøring av dokumenter på det sterkeste.

Les også: Hundrevis drept på USAs kontrollposter i Irak
Les også: Wikileaks med stor pressekonferanse lørdag

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal hun også ha uttalt at lekkasjene setter amerikanske liv i fare ved å offentliggjøre dokumentene.

Uttalelsen kommer etter at den arabiske tv-stasjonen Al Jazeera har sagt at nye lekkasjer fra Wikileaks viser drap på sivile og statsstøttet tortur i Irak.

Slipper 400.000 hemmelige dokumenter

Al Jazeera opplyser at Wikileaks skal offentliggjøre 400.000 dokumenter som handler om krigen i Irak i tidsrommet fra 1. januar 2004 til 31. desember 2009.

I en pressemelding sier kanalen at deres engelskspråklige program vil starte å sende reportasjer basert på rapportene fra klokken 23.00 norsk tid fredag kveld.

– Programmene er basert på dokumenter fra Wikileaks som har fått tak i mer enn 400 000 hemmeligstemplede dokumenter fra krigen i Irak, skriver Al Jazeera i pressemeldingen.

Det har lenge vært sagt at flere store medieorganisasjoner har fått tilgang på dokumentbasen på forhånd for å kunne lage journalistikk. Det er nå ventet at flere store mediehus vil slippe sine historier om krigen i Irak fra klokken 23 i kveld.

Wikileaks sier på sin Twitter-konto at BBC, CNN, Guardian, Der Spiegel, New York Times, Le Monde og SVT er blant mediene de samarbeider med. Organisasjonen har også invitert presse fra hele verden til å overvære noe de selv kaller en pressekonferanse med store nyheter. Det spekuleres i at nyheten er det gigantiske slippet av hemmeligstemplede krigsdokumenter fra Irak.

Video Julian Assange i Wikileaks på pressekonferanse

Like etter at det ble kjent at pressekonferansen skal finne sted i morgen klokken 11 norsk tid gikk det amerikanske forsvaret ved Pentagon ut og kommenterte et eventuelt slipp av dokumenter fra Irak.

Advarer mot offentliggjøring

– Ved å offentliggjøre slik sensitiv informasjon fortsetter Wikileaks å sette livene til amerikanske soldater og soldater fra andre land i fare. De setter også livene til sivile afghanere og irakere som jobber med de internasjonale styrkene i fare, utalte pressetalsmann Geoff Morrell til pressen i ettermiddag.

Det amerikanske forsvaret har i flere uker hatt en egen gruppe i arbeid for å være klare for offentliggjøring av krigsdokumentene.

Nå sier Pentagon at de har identifisert rundt 400 000 dokumenter som de mener Wikileaks kan komme til å slippe på sine nettsider.

Dokumentene skal være rapporter fra felten som omhandler hendelser under krigen i Irak. Rapportene skal være rådata fra militære enheter og inneholde store mengder informasjon.

– Det er korte glimt fra en krigsvirkelighet. Både kjedelige og uinteressante glimt, men også tragiske hendelser. Likevel er det uansett glimt som ikke forteller hele historien, kommenterer Pentagon-talsmann Morrell.

Han mener at til tross for at denne store mengden informasjon tidligere har vært hemmeligstemplet og utilgjengelig for offentligheten, vil et slipp av alle rapportene ikke gi noen ny innsikt i hva som egentlig har skjedd i Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt