– Setter sivile og soldater i fare

Pentagon advarer om at et slipp av hemmelige dokumenter om Irak-krigen kan sette både sivile og soldater i fare.

Barn og soldater i Irak

Pentagon i USA advarer om at en lekkasje av flere hundre tusen krigsdokumenter kan sette både sivile og soldater i fare.

Foto: ALI AL-SAADI / Afp

Julian Assange snakker med pressen, juli 2010

Julian Assange i Wikileaks kan komme med nye kontroversielle krigsdokumenter. Organisasjonen har varslet en stor pressekonferanse.

Foto: Leon Neal / Afp

Geoff Morrell, Pentagon-talsmann

Pentagon-talsmann Geoff Morrell advarer mot farer ved publisering av krigsdokumenter samtidig som Wikileaks har innkalt til pressekonferanse.

Foto: Haraz N. Ghanbari / AP
Varslernettstedet Wikileaks har nylig annonsert at de i morgen formiddag vil holde en stor pressekonferanse et sted i Europa.

Les og se pressekonferansen direkte:
Wikileaks med stor pressekonferanse lørdag

Wikileaks inviterer presse fra hele verden til å overvære noe de selv kaller en pressekonferanse med store nyheter. Dette skjer samtidig som det spekuleres i et gigantisk slipp av hemmeligstemplede krigsdokumenter fra Irak. Wikileaks sies å sitte på opp mot 500 000 rapporter fra krigen i Irak.

Like etter at det ble kjent at pressekonferansen skal finne sted i morgen klokken 11 norsk tid gikk det amerikanske forsvaret ved Pentagon ut og kommenterte et eventuelt slipp av dokumenter fra Irak.

Pentagon mener dokumentene kan sette både sivile og soldater i fare.

– Ved å offentliggjøre slik sensitiv informasjon fortsetter Wikileaks å sette livene til amerikanske soldater og soldater fra andre land i fare. De setter også livene til sivile afghanere og irakere som jobber med de internasjonale styrkene i fare, utalte pressetalsmann Geoff Morrell til pressen i ettermiddag.

Les også: Advarer medier mot å hjelpe Wikileaks

– Gir ikke ny innsikt i krigen

Det amerikanske forsvaret har i flere uker hatt en egen gruppe i arbeid for å være klare for offentliggjøring av krigsdokumentene.

Nå sier Pentagon at de har identifisert rundt 400 000 dokumenter som de mener Wikileaks kan komme til å slippe på sine nettsider.

Dokumentene skal være rapporter fra felten som omhandler hendelser under krigen i Irak. Rapportene skal være rådata fra militære enheter og inneholde store mengder informasjon.

– Det er korte glimt fra en krigsvirkelighet. Både kjedelige og uinteressante glimt, men også tragiske hendelser. Likevel er det uansett glimt som ikke forteller hele historien, kommenterer Pentagon-talsmann Morrell.

Han mener at til tross for at denne store mengden informasjon tidligere har vært hemmeligstemplet og utilgjengelig for offentligheten, vil et slipp av alle rapportene ikke gi noen ny innsikt i hva som egentlig har skjedd i Irak.

– Perioden som disse dokumentene omhandler har vært godt dekket i nyhetssaker, bøker og filmer. En offentliggjøring av en stor dokumentsamling som denne vil ikke gi noen ny forståelse og innsikt i hva som har skjedd i Irak, sier Morrell.

Les også: Gates: Ikke noe sensitivt i Wikileaks-papirer

Anders Fogh Rasmussen i Berlin

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier dokumentlekkasjene er alvorlige for alliansen.

Foto: Tobias Schwarz / Reuters

I dag fikk de også støtte fra offisielt hold i forsvarsalliansen NATO.

NATO-sjefen advarer også

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen advarte på en pressekonferanse i Berlin mot publisering av hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter fra Irak-krigen.

– Det kan sette livet til både militært personell og sivile i fare. En slik lekkasje kan få svært alvorlige konsekvenser, og vi tar dette meget alvorlig, sa Fogh Rasmussen til journalistene.

NATO-sjefen kunne fortelle at alliansen ser svært alvorlig på lekkasjene, og at en eventuell ny lekkasje med store mengder dokumenter fra Irak ville være svært uheldig.

SISTE NYTT

Siste nytt