Hopp til innhold

Huawei-sjef arrestert i Canada, mistenkt for å ha solgt IT-utstyr til Iran

Finansdirektøren i den kinesiske mobilgiganten Huawei er pågrepet i Canada og risikerer utlevering til USA. Kina reagerer kraftig.

Huawei-logo på kontorbygning

SANKSJONS-BRUDD: Huawei anklages for å ha videresolgt amerikansk teknologi til Iran i strid med internasjonale sanksjoner.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Wanzhou Meng

Wanzhou Meng er datter av Huaweis grunnlegger og finansdirektør i selskapet.

Foto: Huawei

Wanzhou Meng ble pågrepet i Vancouver på den canadiske vestkysten lørdag 1. desember, opplyser det canadiske justisdepartementet til avisen Globe and Mail.

– Hun er etterlyst og ønsket utlevert til USA. Det skal holdes kausjonshøring fredag, men grunnet forbud mot å offentliggjøre detaljer, kan jeg foreløpig ikke si mer, sier talsmann Ian McLeod.

Ifølge avisa ble hun pågrepet etter ønske fra amerikanske myndigheter.

Huawei sier de ikke kjenner til at Meng har gjort noe galt og sier det har fått svært få opplysninger om saken.

– Hun ble midlertidig pågrepet under en mellomlanding, og står overfor en uspesifisert siktelse i New York. Huawei har tiltro til at rettsvesenet i Canada og USA til slutt vil komme fram til en riktig avgjørelse, skriver selskapet i en uttalelse.

Selskapet sier videre at det følger alle aktuelle lover der det har sin virksomhet, inkludert eksportkontroll og sanksjoner og reguleringer fra FN, USA og EU.

– Brøt ingen lover

Wall Street Journal skrev i april at amerikanske myndigheter undersøker om Huawei har brutt sanksjonene mot Iran ved å videresalget utstyr fra det amerikanske IT-selskapet Hewlett-Packard. USAs justisdepartement har ikke ønsket å kommentere pågripelsen.

Kina har derimot reagert kraftig og sier landet «med fasthet motsetter seg og på det sterkeste protesterer» mot pågripelsen

– Meng brøt ingen amerikanske eller canadiske lover, heter det i en uttalelse fra landets ambassade i Canada. Kina har levert en skarp note til USA og Canada og «ber dem umiddelbart rette opp den feilen som er begått og gi Meng sin personlige frihet tilbake».

Ambassaden sier den vil følge saken tett og gjøre det den kan for «å beskytte kinesiske borgers legitime rettigheter og interesser».

Nøkkelperson

Mengs rolle i Huawei begrenser seg ikke til å være selskapets finansdirektør. Hun er også nestleder i styret og datter av grunnlegger Ren Zhengfei. Selskapet har raskt blitt en av verdens største produsenter av smarttelefoner og er ett av de største selskapene i Kina.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet har tidligere sagt at landet ikke aksepterer at andre land ensidig implementerer sanksjoner basert på egne lover.

Ifølge Canadas tidligere ambassadør til Kina, David Mulrony, vil arrestasjonen får store følger.

Tilhører Kinas elite

– Dette er en virkelig stor sak. Fru Meng er av fødsel og posisjon en del av Kinas øverste forretningselite, sier han.

I Kina tror han arrestasjonen blir sett på som at Canada ikke tør stå opp mot president Donald Trump. Men den bør heller sees som et klart signal på at Canada er villig til å utsette seg for Kinas raseri ved å «gjøre det rette», sier Mulrony.

Han spår at arrestasjonen vil gjøre at Huawei vil få vansker med å etablere seg ytterligere i en del vestlige land. Både USA og Australia har forbudt Huawei 5G-nett, og en operatør på New Zealand fikk nylig nei til å installere kinesisk 5G-utstyr i sitt nettverk. Begrunnelsen var at utstyret innebærer en betydelig sikkerhetsrisiko.

USA-senator Marco Rubio har rost canadiske myndigheter for arrestasjonen, og oppfordrer statsminister Justin Trudeau til å bannlyse Huawei fra 5G-nettet i Canada.

SISTE NYTT

Siste nytt