Hopp til innhold

Hjelper FN i Filippinene fra PCen i Bergen

Per Aarvik i Bergen koordinerer et nettverk av digitale hjelpere over hele verden. De omdanner tweets til katastrofekart for FN i tyfonrammede Filippinene.

Per Aarvik

Fra Bergen koordinerer Per Aarvik rundt 100 frivillige verden over som lager interaktive krisekart over Filippinene basert på twittermeldinger.

Foto: Åge Algerøy / NRK

I kontortiden er Per Aarvik høgskolelektor i design. På fritiden hjelper han FN å effektivisere nødhjelpsarbeidet på bakken i tyfonrammede Filippinene. Med seg på laget har han over 150 frivillige over hele verden.

De gjør 30.000 Twitter-meldinger om til kartinformasjon som FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA bruker aktivt for å forstå de enorme behovene på bakken.

– I denne fasen av katastrofen er et helhetlig oversiktsbilde veldig viktig. Det er dét vi kan bidra med til FN, sier Aarvik.

Alltid beredt

Aarvik er en av lederne for The Standby Task Force (SBTF), et globalt nettverk av såkalte digitale hjelpearbeidere.

– Nettverket er konstant aktivisert, 24 timer i døgnet. Folk er alltid tilgjengelige, sier Aarvik.

Dermed var de også klare til innsats når tyfonen Haiyan, den sterkeste stormen som noensinne har truffet land, nærmet seg Filippinene.

– Allerede på torsdag, før tyfonen traff, var vi i gang med arbeidet. Da fikk vi en forespørsel fra FN om å bidra, sier Aarvik.

Forespørselen kom gjennom et stort nettverk for digitale humanitære organisasjoner kalt Digital Humanitarian Network.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Philippines Typhoon

Behovet for nødhjelp er enormt i Filippinene. Men det er vanskelig for hjelpeorganisasjonene å vite hvor behovet er størst.

Foto: Aaron Favila / Ap

Lager kart av Twitter-meldinger

Nå sitter nettverkets medlemmer og verifiserer og kategoriserer alle relevante Twitter-meldinger om tyfonen Haiyan, eller Yolanda som den kalles på Filippinene. Deretter sendes de videre til en annen digital organisasjon, ESRI, som gjør tweetene om til søkbare opplysninger i et interaktivt kart over katastrofeområdet.

Klikkbare ikoner i kartet forteller om alt fra åpne evakueringssentre og butikker til ødelagte broer og behov for vann.

– Mitt inntrykk er at FN gjennom disse verktøyene får et breddebilde som de ikke får gjennom andre kanaler, sier Aarvik.

– Mye upløyd mark

PHILIPPINES-WEATHER-TYPHOON-AID

Det er en prekær mangel på mat og rent vann i de tyfonrammede områdene.

Foto: TARA YAP / Afp
Per Aarvik

Til daglig jobber Aarvik som høykskolelektor i design ved KHiB.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Aarvik har bakgrunn både som misjonærbarn og nødhjelpsarbeider. Ønsket om å hjelpe folk i nød ligger på sett og vis i genene. Men måten han bidrar i katastrofeområder i hele verden er svært forskjellig fra bare få år tilbake.

– Dette er et helt nytt felt. Det er mye upløyd mark, sier han.

Krisekartlegging basert på sosiale medier og mobiltelefon tok virkelig av under jordskjelvet på Haiti i 2010, og deretter jordskjelvet i Chile. Teknologiens bidrag til nødhjelpsarbeidet er i rasende utvikling.

Aarvik har vært med i SBTF-nettverket i to år.

– Det er veldig interessant å være med i tidligfaser av slike prosjekter. I løpet av den tiden har det vært en fryktelig spennende utvikling, sier Aarvik.

På fredag reiser han til Kenya for å være med på den årlige verdenskonferansen for utvikling av krisekart gjennom såkalt crowdsourcing, altså masseinformasjon hentet gjennom sosiale medier,International Conference on Crisis Mapping.

Du kan også bidra

De frivillige i SBTF bruker blant annet applikasjoner fra MicroMappers for å verifisere Twitter-meldingene. Dette er første gang denne blir brukt i en så stor katastrofe som tyfonen Haiyan.

Her kan hvem som helst gå inn på siden og bidra i verifiseringen, og slik bli en digital hjelpearbeider.

– Det er en veldig lav terskel for å bidra, sier Aarvik.

Med andre ord kan folk som ikke har mulighet til å reise til Filippinene for å hjelpe gi et bidrag fra PCen hjemme i stua?

Ja, i visse tilfeller er det like bra å holde seg hjemme, sier han.

Per Aarvik

Kartet viser tyfonen Haiyans bane over Filippinene og symboler som gir informasjon om den lokale tilstanden.

Foto: Åge Algerøy / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt