Hopp til innhold

Stormjeger: Det mest skremmende jeg har sett

Den profesjonelle stormjegeren James Reynolds sier han aldri har opplevd en mer skremmende naturkatastrofe enn tyfonen Haiyan, som rammet Filippinene før helgen.

James Reynolds

Stormjeger James Reynolds filmet tyfonen fra balkongen på et hotell i byen Tacloban.

Foto: AFPTV / Afp

– Jeg har aldri opplevd maken. Dette var fullstendig ute av proporsjoner, både med tanke på de voldsomme ødeleggelsene, men også de menneskelige tragediene, sier Reynolds i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Han har jaktet tyfoner, jordskjelv og vulkanutbrudd profesjonelt i flere år. De siste åtte årene har han filmet naturkatastrofer i Asia, blant annet jordskjelvet som rammet Japan i 2011.

Kraftigste noensinne

Haiyan regnes for å være den kraftigste tyfonen som noensinne har truffet land, med vindkast på over 300 kilometer per time.

– For min del er dette den mest katastrofale hendelsen jeg har opplevd, sier Reynolds, som har sett mer enn 35 tyfoner på nært hold.

Tyfonen var så kraftig at folk i deler av landet var totalt hjelpeløse. Før den traff land ble nesten en million mennesker evakuert fra høyrisikoområder. Det ble også etablert et varslingssystem.

President Benigno Aquino trodde derfor at de var godt nok forberedt. Men styrken på tyfonen var så kraftig at tusenvis av mennesker likevel mistet livet da bølger på opp til 5 meter skyllet inn over land.

Ifølge eksperter er det umulig for å myndighetene å beskytte befolkningen mot så sterke tyfoner, noe som betyr at det samme kan skje igjen, skriver NTB.

Base i Tacloban

Stormjegeren som til daglig holder til i Hong Kong, satte seg på flyet til Manila noen dager før tyfonen var ventet å treffe land. Teamet hans opprettet en base i byen Tacloban på øya Leyte.

Byen ble hardt rammet av tyfonen – det flate terrenget gjorde det vanskelig for folk å søke dekning – og har blitt omtalt som en spøkelsesby på grunn av de voldsomme ødeleggelsene.

Den erfarne stormjegeren tok inn på et hotell han mente ville tåle de voldsomme vindene og filmet fra balkongen. Bildene viser hvordan vinden, med en styrke på over 300 kilometer i timen, rammer byen.

Mens tyfonen raste, mistet han kameraet sitt, men fortsatte å filme med telefonen og et Go-Pro-kamera.

– Vinden var som et øredøvende brøl. Man kunne kjenne hvordan husene ristet mens store objekter traff hotellet. For alle som oppholdt seg i gatene, måtte det ha betydd døden, sier han.

Måtte ha legehjelp

Da gatene etter hvert ble oversvømt med sjøvann, begynte stormjegeren og teamet hans å hjelpe eldre mennesker som befant seg i første etasje i hotellet.

– Heldigvis klarte alle i hotellet seg, men dagen etter kunne vi se flere lik i nærheten, sier Reynolds til AFP.

Teamet ble tvunget til å forlate landet tidligere enn planlagt fordi en av kollegaene fikk et dypt kutt i leggen da han ble truffet av en metallgjenstand i det skitne vannet.

– Han trengte tilsyn så raskt som mulig. Det var et spørsmål om liv og død, sier han.

Likevel har han ingen planer om å slutte med å jakte naturkatastrofer. – Jeg vil fortsette å dokumentere disse hendelsene så folk kan se hvilken effekt de har på samfunnene som blir rammet.