Hopp til innhold

Oppfordrer til faste under klimatoppmøtet

Filippinenes klimaforhandler kom med en sterk beskjed under åpningen av FNs klimatoppmøte i Warszawa: Jeg vil faste inntil det er oppnådd fremgang i klimaforhandlingene.

Den filippinske klimautsendingen holdt ei tårevåt tale på møtet i warsawa der han vil sultestreike for å få framgang i klimaforhandlingene.

VIDEO: Filippinenes klimaforhandler skapte reaksjoner da han holdt gråtkvalt tale til klimamøtet.

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– I solidaritet med mine landsmenn som nå strever med å finne mat hjemme og i solidaritet med min bror som ikke har spist mat på tre dager, så vil jeg faste frivillig, sa Naderev Sano i sitt åpningsinnlegg.

Naderev Sano

Klimautsendingen fra Filippinene Naderev Sano får hilsninger og kondolanser fra Japans representant Hiroshi Minam under åpningen av klimatoppmøtet i Warszawa.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Han er Filippinenes sjefforhandler under COP 19, som årets klimakonferanse er døpt til.

– Dette betyr at jeg vil avstå fra å spise inntil vi er sikre på at det kommer noe positivt fra dette møtet, sa en beveget Sano.

Han fortalte at hans bror egenhendig har gravet frem flere døde fra bygninger som tyfonen Haiyan har knust i familiens hjemby, og at redningsmannskaper sliter med å ta seg frem med vann og mat til de overlevende.

Naderev Sano sa videre at han venter på beskjed hvordan det har gått med hans øvrige familie.

– Ødeleggelsene i byen og området er fullstendige. Jeg sliter med å finne ord for å beskrive hva jeg føler, sa sjefforhandleren, med øynene fulle av tårer.

– Vi kan stanse galskapen

Sano er ikke i tvil om at menneskeskapte klimaendringer påvirker naturen negativt og gir mer ekstremvær.

Selv om Filippinene på grunn av sin beliggenhet i Stillehavet er vant til sterke stormer, har knapt noe vært i nærheten av tyfonen som de siste dagene har herjet med landet og regionen.

Saken fortsetter

Thousands of homes lie destroyed near Tacloban rasert

ENORME ØDELEGGELSER: Tyfonen Haiyan har tatt livet av minst 10.000 mennesker, og ødeleggelsene på Filippinene er enorme.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

– Det som mitt land nå gjennomgår som et resultat av klimaendringene, er galskap. Klimakrisen er galskap. Men vi kan stanse galskapen her i Warszawa, sa Sona.

Ifølge FNs klimapanel er gjennomsnittstemperaturen på jorda 2 grader varmere enn den var før den industrielle revolusjonen.

Filippinenes klimautsending nærmest tryglet klimatoppmøtet om å komme til enighet om reduksjon av klimagasser i løpet av de 12 dagene forhandlingene er ment å vare.

Store summer

COP 19 (det nåværende klimatoppmøtet i Warszawa) var ment å ta løftene fra COP 15 (klimatoppmøtet i København for fire år siden) videre.

Filippinenes forhandlere håper at klimatoppmøtet kommer ut med en avtale som gir økonomisk støtte til u-land som sliter med følgene av klimaendringene, som tørke, oversvømmelser og ødeleggende uvær. Disse landene må bremse en tradisjonell industriell utvikling og i stedet satse på utslippskutt og klimavennlig teknologi.

Ifølge Sonas kollega kostet fjorårets tyfon Bopha hjemlandet 828 millioner dollar. Det var også en kategori fem tyfon, i likhet med årets.

Industrilandene og deres delegasjoner skulle sikre at utviklingslandene fikk 100 milliarder dollar årlig i såkalt klimafinansiering fra 2020.

Men det har vært vanskelig å få omsatt løftene til pengeoverføringer. Pengene skulle komme fra stater, private, fond og pensjonskasser, men det såkalte grønne fondet, som er ment å kanalisere store deler av de lovede midlene, er fortsatt ikke fylt opp.

En ny global klimaavtale skal etter planen være ferdigforhandlet i 2015.

Tyfonen et dominerende tema

Ikke overraskende ble tyfonen Haiyans et dominerende tema på den første dagen under FNs klimatoppmøte

. Polens miljøminister og konferansens president Marcin Korolec understreket at uværets herjinger i Asia i helgen er en vond påminnelse om «den ujevne kampen mellom menneske og natur». Leder av FNs klimakonvensjon, Christina Figueres, påpekte at klimaforandringer gjelder hele menneskeheten.

– Dette er ingen lek. Det finnes ingen vinnere og tapere. Vi er alle på samme lag, enten vi vinner eller taper. Tyfonen Haiyans ødeleggelser beviser hvor mye det haster å finne fram til en enighet mellom landene om hva som bør gjøres for å forebygge klimaendringer, sa hun i sin tale, melder AFP.

Under møtet ble det holdt tre minutters stillhet for ofrene i Filippinene.

SISTE NYTT

Siste nytt