NRK Meny
Normal

Spionsjefer: – Snowden-avsløringene skadet sikkerheten

LONDON (NRK.no): Varsleren Edward Snowdens avsløringer var en gavepakke til terrorister, hevdet toppsjefene i britisk etterretning i tv-sendt høring fra Parlamentet. – Terroristene må ha gnidd seg i hendene i pur glede, hevdet en av dem.

Britiske spionsjefer svarer for første gang

Andrew Parker, John Sawers Iain Lobban, lederne for henholdsvis M15, M16 og GCHQ stilte i dag, for aller første gang, i en tv-sendt høring.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Mens de fleste kjenner britisk etterretning best gjennom fiksjon som James Bond og TV-serien «Spooks», ble det skrevet historie i ettermiddag da toppsjefene for MI5 (innenlands etterretning), MI6 (utenlandsk etterretning) og GCHQ (elektronisk overvåkning) stilte i en offentlig høring i det britiske parlamentet.

En høring som også ble sendt på TV, ikke direkte, men med to minutters forsinkelse, i tilfelle det ble sagt noe som ikke måtte offentliggjøres.

Etterretningstjenesten sies å ha røtter tilbake til dronning Elizabeth I (1533-1603), men sjelden har den vært under større press enn nå.

Skadelige avsløringer

Alle lekkasjene gjennom avisen The Guardian basert på dokumenter fra avhopperen Edward Snowden, har siden tidlig i sommer avslørt mye av virksomheten til etterretningstjenestene i både USA og Storbritannia.

Edward Snowden

Edward Snowdens avsløringer var en gavepakke til terrorister, hevder toppsjefene i britisk etterretning.

Foto: The Guardian / Reuters

Avisen har fått mye kritikk for avsløringene, både fra regjeringen og statsminister David Cameron, og i parlamentet i dag ble avisen beskyldt av de tre toppsjefene for å spille rett opp i hendene på terrorister.

Sjefen for MI6, Sir John Sawers, sa at terroristene må ha gnidd seg i hendene av glede over at så mye informasjon om hvordan overvåknings- og etterretningstjenestene jobbet ble offentliggjort.

De sa avsløringene var svært skadelige, og at avisen knapt kan ha forstått hvor sensitive opplysninger de var med på å lekke.

Les også: Guardian gir New York Times Snowden-lekkasjer

Sir Iain Lobban, som leder GCHQ, sa oppslagene til The Guardian har ført til at terroristene nå skjuler sine elektroniske spor langt bedre enn før, og at mye av etterretningen har gått inn i et mørke.

Han hevdet videre at terrorgrupper i Midtøsten har diskutert opplysningene fra Snowden i detalj.

Andrew Parker, sjefen for MI5 omtalte Edward Snowden kort og godt som en gavepakke til terrorister.

Les også: Statsministeren var den som ga ordre om aksjonen mot The Guardian
Les også:
Cameron truer aviser som skriver om spionlekkasjer

– Overvåker ikke vanlige folk

Overvåkningssjefene ble også spurt av parlamentsmedlemmene om i hvor stor grad de overvåket vanlige folks telefon- og datatrafikk.

Dokumentene som ble lekket fra Edward Snowden avslørte at agentene har mulighet til å bedrive massiv overvåking av internett-trafikk.

Iain Lobban

Sir Iain Lobban, leder av GCHQ, sa at The Guardians avsløringer har ført til at terrorister nå skjuler sine elektroniske spor bedre enn før.

Foto: Ap

Andre lekkasjer antydet at amerikanerne kunne avlytte telefontrafikken til både verdensledere og vanlige folk.

GCHQ-sjef Iain Lobban avviste dette og sa at de holdt seg innenfor loven og avviste kontant at de drev med massiv overvåking.

– Vi bruker ikke tiden vår på å lytte til telefonsamtaler eller lese e-posten til befolkningen. Det ville ikke være riktig ressursbruk, det ville vært ulovlig, og vi ville ikke gjort det.

Han hevdet videre at hans ansatte hadde fokus på å bekjempe terrorisme og kriminalitet, og ville reist seg og gått sin vei dersom de ble bedt om å snoke i vanlige folk privatliv.

Les også: USA avviser Snowdens bønn om benådning
Les også:
– Snowden-avsløringene skader USA

– Kritikkverdig overvåking

Glenn Greenwald

Ikke impornert: Journalist Glenn Greenwald i The Guardian.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Journalist Glenn Greenwald i The Guardian, som har jobbet tett med Edward Snowden og stått for hovedavsløringene om etterretningen, er ikke imponert over hva som kom ut av høringen.

Han mener politikerne ikke klarte å ansvarliggjøre handlingene til byråene.

– Det var et enormt system av massespionasje som britiske og amerikanske folk ikke hadde noen anelse om var bygget i deres navn og for deres penger, sier han til BBC.

Samtidig la han til at systemet kan brukes ansvarlig dersom det finnes politisk vilje til det.

Greenwalds partner, David Miranda, ble anholdt av britisk politi på Heathrow flyplass i London tidligere i år da han var på gjennomreise på vei fra Berlin til Brasil hvor paret bor.

Deretter ble han avhørt i sju timer uten advokat tilstede
. Politiet sjekket gjennom alt han hadde av dokumenter og datautstyr for å finne spor fra Snowdens lekkasjer.

Les også: Tyskland: – USA kan ha avlyttet Merkel
Les også:
– USA overvåket telefonen til 35 statsledere

Har avslørt mange terrorplaner

Etterretningssjefene benyttet anledningen til å fortelle hvor viktig tjenesten er for det britiske folks sikkerhet.

Siden Storbritannia ble utsatt for terrorangrep 7. juli 2005 har det blitt avslørt 34 planlagte terrorangrep, årlig var en eller to av dem massive, alt ifølge de tre toppsjefene.

MI5 sjef Andrew Parker sa at det er få endringer i måten terrorister jobber på siden angrepene på USA i 2001 og Storbritannia i 2005.

Les også: – USA sponser britisk etterretning

Mange har spekulert i et skifte mot individualistiske terrorister og såkalte ensomme ulver etter disse massive terroranslagene, men det avviste Parker.

– Masseangrep med mange ofre er fortsatt det terrorister tenker på når de planlegger, sa han.

Han sa derimot at de oftere enn før oppdaget folk som på egen hånd planla terror og at han mente internett inspirerte dem.

MI6 sjef John Sawers sa at den største trusselen mot Storbritannia fortsatt er Al-Qaida, tett fulgt av fiendtlige nasjoner som driver med cyber-spionasje og som produserer atomvåpen.

De tre byråene har årlig et budsjett på 2 milliarder pund (om lag 20 milliarder kroner), noe utgjør 6 prosent av det totale forsvarsbudsjettet i Storbritannia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt