Tyskland: – USA kan ha avlyttet Merkel

Angela Merkel ringte Barack Obama og krevde ett klart svar da det ble kjent at amerikanerne kan ha avlyttet mobiltelefon hennes. Nå skal USA gjennomgå hvordan de innhenter etterretningsinformasjon.

Angela Merkel

Angela Merkels mobiltelefon skal ha blitt avlyttet.

Foto: Gero Breloer / Ap

APTOPIX Russia G20 Summit Obama Barack Obama, Angela Merkel, Bob Carr

Tyskland kansler Angela Merkel skal ha tatt kontakt med USA president Barack Obama etter at nyheten ble kjent.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

– Kansleren ringt i dag Obama og gjorde det klart at slike metoder er hun sterk motstander av, og skulle dette medføre riktighet så er det totalt uakseptabelt, sier den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert.

Ifølge Det hvite hus har Obama forsikret Merkel om at de ikke overvåker henne.

– Det hvit hus overvåker ikke og kommer ikke til å overvåke den tyske kansleren, sier talsmannen ved Det hvite hus Jay Carney i kveld.

Carney omtalte overvåking i nåtid og framtid, men det var ikke umiddelbart klart om Obama også forsikret Merkel om at overvåking ikke tidligere har funnet sted, noe blant annet nettavisen Politico merket seg.

Lover gjennomgang

Avlyttingen ble først omtalt av det velinformerte tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Seibert bekreftet litt senere at regjeringen i Berlin har fått opplysninger som tyder på at Merkel ble utsatt for avlytting.

Tyskerne mener det er uhørt at amerikanerne avlytter lederen for et nært alliert land.

Ifølge Det hvite hus gjennomgår nå amerikanske myndigheter måten de amerikanske etterretningsorganisasjonene innhenter informasjon.

Avlyttet franskmennene

Tidligere denne uken ble det kjent at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA hadde avlyttet den franske ambassaden i Washington og flere franske diplomater i New York.

NSA har også telefonavlyttet 70 millioner franske telefonsamtaler i en to måneders periode ved årsskiftet.

Dokumenter lekket av spionsiktede Edward Snowden, som tidligere jobbet for NSA, har avslørt at USA driver omfattende overvåking i utlandet.

Saken oppdateres.

SISTE NYTT

Siste nytt