Hopp til innhold

Statsministeren var den som ga ordre om aksjonen mot The Guardian

Statsminister David Cameron gav personlig sin øverste og mest betrodde tjenestemann orde om å få The Guardian til å gi fra seg omstridte etterretningsdokumenter.

David Cameron og kona Samantah

Mens britisk presse skriver om hvordan statsministeren David Cameron skal ha beordret aksjon mot The Guardian, er slapper Cameron og kona Samantha av på ferie sørvest i England.

Foto: POOL / Reuters

Espen Aas i London

Siden David Miranda, partneren til Guardian-journalisten som har skrevet om etterretningslekkasjen ble anholdt sist søndag, har et av de store spørsmålene vært hvor høyt opp i regjeringen saken var klarert.

I går morges skrev The Guardians redaktør at en «sentralt plassert tjenestemann som sa han representerte statsministerens syn» kontaktet ham i saken og ba avisen om å slutte å publisere de lekkede dokumentene.

I går kveld innrømmet innenriksminister Theresa May at hun var klar over de ni timer lange avhørene av journalistens partner på flyplassen Heathrow utenfor London.

Og i dag skriver de to avisene The Independent og Daily Mail at det var landets høyest betrodde statstjenestemann, kabinettssekretær Sir Jeremy Heywood, som presset The Guardian får å få avisen til å gi fra seg dokumentene, på direkte ordre fra landets statsminister.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

David Miranda og Glenn Greenwald

David Miranda og Glenn Greenwald etter at Miranda hadde kommet seg hjem til Rio de Janeiro, etter timene på Heathrow.

Foto: Marcelo Piu / Afp

Sikkerheten truet

Regjeringen fryktet at de hemmelige dokumentene som avisen hadde fått tak i, skulle falle i gale hender, og dermed true rikets sikkerhet.

Derfor tok statstjenestemannen kontakt med avisen, med godkjennelse av både statsministeren, visestatsminister Nick Clegg og utenriksminister William Hague.

Presset endte i det avisen redaktør Alan Rusbrdiger har omtalt som «en av de mest bisarre hendelser i avisens historie», nemlig at avisen ble presset til å knuse to datamaskiner i kjellerlokalene som inneholdt dokumenter lekket fra NSA-avhopperen Edward Snowden, mens to etterretningsagenter overvåket det hele.

Beslagla dataspill

Partneren til Guardian-journalisten som først skrev om dokumentene, ble som kjent anholdt og forhørt i ni timer sist søndag. David Miranda, som var på vei hjem til Brasil fra Tyskland, hadde med seg kopier av de omstridte dokumentene i bagasjen.

Politiet som anholdt ham da han mellomlandet på Heathrow flyplassen i London, beslagla absolutt alt han hadde av elektronisk utstyr. Ifølge Miranda selv, tok de til og med et dataspill han hadde med seg, i jakten på dokumenter.

Også denne aksjonen var statsministeren informert om på forhånd. I tillegg ble den amerikanske regjeringen informert om avhøret.

Gjennomgang av forhørene

Politiet og regjeringen har forsvart det ni timer lange forhøret på Heathrow, og henvist til terroristlovgivning som gir dem rett til å holde folk i opptil ni timer dersom rikets sikkerhet er truet.

Men, ombud David Anderson som skal holde oppsyn med terrorlovene, har lovet å gå gjennom saken og skal ha møter med politiet senere denne uken.

Også flere parlamentsmedlemmer har stilt spørsmål ved om det er slik lovene skal brukes.

Ifølge Miranda selv, ble han truet med fengsel dersom ikke han fortalte alt han visste under forhørene.

Presset øker

Siden søndag har regjeringen vært tilbakeholdne i å kommentere saken, men etter hvert som nye opplysninger har fremkommet har den nå innrømmet å ha vært svært delaktig i aksjonene mot The Guardian.

Statsminister David Cameron er for tiden på sin fjerde sommerferie og har så langt ikke kommentert saken personlig. Alle uttalelser fra regjeringsapparatet så langt fastholder på at aksjonene var nødvendig av hensyn til rikets sikkerhet.

En kilde om taler det som «totalt uansvarlig» dersom regjeringen ikke hadde bedt The Guardian om å utlevere dokumentene avisen hadde.

SISTE NYTT

Siste nytt