Hopp til innhold

– Kastet avkappede hoder ut av vinduet

Terroristene som angrep Westgate-kjøpesenteret i Nairobi skal ha voldtatt, kuttet av kroppsdeler og hengt opp de døde fra kroker i taket, hevder en kenyansk lege.

Tirsdag kunne president Uhuru Kenyatta endelig kunngjøre at terrorangrepet mot kjøpesenteret i den kenyanske hovedstaden var over etter fire døgn.

61 sivile og seks soldater ble drept, og 175 mennesker var såret. I tillegg er mange fortsatt savnet.

I dag er den siste dagen av den tre dager lange landesorgen. Mens krimteknikere finkjemmer ruinene av kjøpesenteret, begraver pårørende sine døde.

Samtidig kommer det nye grufulle detaljer fra kjøpesenteret, der flere gisler skal ha blitt torturert og drept på bestialsk vis.

– Hengt i kroker fra taket

En lege som har jobbet på innsiden av kjøpesenteret etter angrepet sier til den kenyanske avisen The Star at skadene på de døde er det verste han har sett.

– Dette er ikke beskyldninger, det er sannheten. De fjernet «baller», øyne, ører, neser. De tar hånda di og spisser den som en blyant, og så tvinger de deg til å skrive navnet ditt med blod. De stikker kniver i barnekropper, sier legen.

Terrorister fra Al-Shabaab inne på kjøpesenteret Westgate

Terroristene fra Al-Shabaab inne på kjøpesenteret.

Foto: Skjermdump Twitter/HSM_PR

Ifølge legen, som skal ha arbeidet på åstedet onsdag morgen, har flere av ofrene fått fingre og neser revet av med knipetang.

– Her var det smerte. Man finner mennesker som er hengt på kroker fra taket, sier han.

Legen uttaler seg anonymt, og påstandene er ikke bekreftet fra offisielt hold. Avisens britiske redaktør sier imidlertid til The Independent at de har fått liknende beskrivelser fra flere kilder.

Overlevende har fortalt at terroristene skjøt for å drepe og tok gisler som levende skjold. Ifølge The Independent har det kommet meldinger om at de skal ha kappet hodene av flere gisler og kastet dem ut av vinduene. Flere skal også ha blitt voldtatt.

Les: Redningsaksjonen som endte i en massakre
Les: – De skjøt for å drepe

Leter fortsatt etter sprengstoff

Al-Shabaab, som har sagt de står bak terrorangrepet, har truet Kenya og vestlige allierte med nye angrep som hevn for at Kenya har sendt soldater til Somalia.

Les: Terrorleder truer Kenya med nye blodbad
Les: Hvem er Al-Shabaab?

Det skal ha vært mellom 10 og 15 terrorister i kjøpesenteret. Politiet har hevdet at fem ble drept og at minst ti ble arrestert, men det foreligger fortsatt ingen offisiell informasjon om dem.

Opprydningsarbeidet pågår fortsatt ved kjøpesenteret. Ifølge The Star er det bombeeksperter som bestemmer tempoet, ettersom de vil være sikre på at det ikke ligger noe sprengstoff igjen i ruinene.

Krimteknikerne kommer etter for å gjøre sine undersøkelser, før legene kommer for å fjerne lik. I tillegg er ingeniører på plass for å undersøke de øverste etasjene, som har kollapset.

Innenriksminister Joseph Ole Lenku har bedt om tålmodighet, og varslet at det kan ta opptil en uke å finne alle likene som ligger igjen i bygningen.

Kenya, liste over omkomne

Liste over omkomne utenfor kjøpesenteret i Nairobi.

Foto: SIMON MAINA / Afp