Hopp til innhold

Redningsaksjonen som endte i en massakre

NAIROBI (NRK): «Et slaktehus» og «scener som kunne vært hentet fra skrekkfilmer», er beskrivelsene som kommer fra kenyanske soldater som i går nedkjempet og drepte terroristene i kjøpesenteret Westgate her i Nairobi.

Kenya Mall Attack

En skadet kvinne blir reddet ut fra Westgatekjøpesenteret. Redningsmennene som hjalp til under terrorangrepet skildrer et kjøpesenter som ser ut som et slaktehus, fullt av blod.

Foto: Khalil Senosi / Ap

De kenyanske morgenavisene har snakket med flere av soldatene, og de forteller at den militære aksjonen for å befri gislene i det fasjonable senteret slo helt feil.

Den endte i en massakre.

Kenyas president Uhuru Kenyatta erklærte i går kveld landesorg i tre dager da han talte til nasjonen og lovpriste sine sikkerhetsstyrker for å ha fått slutt på terrordramaet.

Men han nevnte ikke gislene, hvor mange de var, og hva som var skjedd med dem.

Noen fikk strupen skåret over

Og det er fortsatt uklart hvor mange som ble tatt som gisler, og holdt som levende skjold, etter at terroristene fra den islamistiske opprørsbevegelsen Al-Shabaab i Somalia inntok kjøpesenteret og startet blodbadet lørdag formiddag.

Det skal ha vært mange gisler, og det fremgår av avisreportasjene at de ble skutt og drept da de kenyanske sikkerhetsstyrkene rykket frem mot kjøpesenteret mandag ettermiddag og kveld. Noen av dem fikk strupen skåret over da de ble tatt av dage.

Kenya Mall Attack

Folk søkte tilflukt da terroraksjonen startet lørdag ettermiddag.

Foto: Jerome Delay / Ap

Soldatene som er kommet ut av det brannherjede kjøpesenteret etter å ha deltatt i den militære aksjonen mot terroristene, sier at det er «blod, brente kropper og lik over alt».

En rekke drepte befinner seg under betongblokker siden deler av taket og flere etasjer i den store bygningen har rast ned som følge av sviktende bæresøyler. De ble ødelagt av eksplosjoner under kamphandlingene mandag og i går formiddag.

Dødstallene vil stige

Rundt 70 mennesker er bekreftet drept i terrordramaet, men dødstallene vil med sikkerhet stige dramatisk etter hvert som ofrene i kjøpesenteret hentes ut og bringes til likhusene i Nairobi for identifikasjon.

NRKs fotograf i Nairobi, James Wachira, er en av de pårørende som vil måtte ta den tunge turen dit.

Hans 28 år gamle kusine og hennes to barn, en gutt på fire og ei jente på tre, hadde tatt turen til en matfestival på kjøpesenteret lørdag formiddag. Siden har han ikke hørt fra dem.

Denne videoen skal være filmet da terroristene slo til mot kjøpesenteret i Nairobi. Fortsatt sitter et tredvetalls mennesker fanget på andre døgnet i et supermarked på senteret.

Kunder og ansatte løper i dekning for terroristene da de startet å skyte på Westgatekjøpesenteret i Nairobi lørdag

SISTE NYTT

Siste nytt