Her rammer hetebølgen verst i Europa

Lørdag blir årets varmeste dag i Europa. Sprengvarme fører til at rekorder står for fall.

Kart over temperaturer i Spania og Portugal

VARMEKART: Aller varmest vil det være lengst sør på den iberiske halvøy. Kart viser en oversikt over hva maksimumstemperaturene trolig vil være på lørdag.

Foto: Meterologisk institutt

Tidligere i uken ble det sendt ut faresignaler om rekordtemperaturer i Sør-Europa. I helgen kan de bli innfridd på den iberiske halvøy.

– Våre prognoser viser at det blir 46 grader på det varmeste sør i Portugal og Spania på lørdag, sier statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.

Varmerekord for fall

Ifølge værtjenesten Severe Weather Europe, kan det blir registret temperaturer tett opp mot 50 grader i helgen, ut ifra en amerikansk modell.

Smits understreker at Meteorologisk institutt bruker andre modeller. De gir ofte litt lavere makstemperatur enn det som faktisk blir observert. Det betyr at vi kan se temperaturer helt oppe i 48 grader på lørdag.

Dette blir noen av de varmeste stedene i Europa de neste dagene, ifølge Yr.

Spania:

Portugal:

  • Lisboa – 38 grader lørdag.
  • Beja – 41 grader lørdag
  • Évora – 42 grader fredag

Helgens hetebølge har sin bakgrunn i luftstrømmer sørfra.

John Smits, statsmeterolog

STATSMETEOROLOG: John Smits varsler om rekordvarme i Sør-Europa.

– De høye temperaturene vi vil se i helgen skyldes varm luft som har strømmet nordover fra Nord-Afrika, forklarer Smits.

Den europeiske varmerekorden lyder på 48 grader. Den ble satt i Aten, Hellas, i 1977 og står nå i fare for å ryke.

Les også: Varmerekorder faller verden over

– Som en vegg av varm luft

Smits advarer mot å oppholde seg mye ute i områdene der det blir aller varmest.

– Hvis man går ut, blir det som å gå inn i en vegg av varm luft.

Statsmeteorologen påpeker at man typisk ser flere dødsfall under slike hetebølger enn ellers i året. Han ber nordmenn i området ta forholdsregler.

– Folk med dårlig hjerte og generelt dårlig sirkulasjon, bør være ekstra forsiktige. Det kan være lurt å oppholde seg på steder med luftventilasjon.

Mann beskytter seg mot solen i Sevilla

UTHOLDELIG: Varmen er ikke enkel å håndtere for alle. Her fra den spanske byen Sevilla hvor det er ventet rekordvarme i helgen.

Foto: Cristina Quicler / AFP

Forbereder for nødssituasjoner

Spanske myndigheter gjør nå forberedelser for nødssituasjoner i forkant av helgens hetebølge. 27 av landets 50 provinser betegnes for å være under «ekstrem risiko» for varmen fra og med torsdag, ifølge den nasjonale meteorologtjenesten i landet.

Både den spanske og portugisiske varmerekorden kan bli slått på lørdag. De er på 47,3 og 47,4 grader, fra henholdsvis Montoro i Córdoba-provinsen 13. juli 2017 og Amarelja 1. august 2003.

I fjor sommer opplevde Sør-Europa store hetebølger, og det ble satt varmerekord i flere spanske byer.

Den franske rivieraen vil også oppleve høye temperaturer i helgen. I Sør-Frankrike er det ventet temperaturer opp mot 40 grader.

Les også: De beste tipsene i rekordvarmen

Barcelona strand

HETEBØLGE: I store deler av Spania er det sendt ut faresignal om varmen. Her fra stranden i Barcelona.

Foto: Manu Fernandez / AP

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt