Hetebølger i Sør-Europa koster bøndene minst 10 milliarder kroner

Bøndene i Italia og Spania frykter at jordbruksproduksjonen blir mer enn halvert etter en av de verste tørkeperiodene på flere tiår. I sommer har de blitt rammet av to hetebølger med temperaturer over 40 grader flere steder.

EUROPE-FARMING/DROUGHT

TØRKE: En olivenbonde i Italia viser fram en innstørket olivengren.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Tørken rammer jordbruket hardt både i Italia og Spania, som er noen av verdens største produsenter av olivenolje. Konsekvensene er trolig mest dramatiske i Italia, skriver nyhetsyrået AFP.

– Vi forventet en bra produksjon i år, men slik ble det ikke, sier Francesco Suatoni, som har rundt 4,000 oliventrær i utkanten av den historiske byen Amelia i Umbria-regionen.

Det internasjonale olivenrådet, tror produksjonen kommer til å falle med rundt 60 prosent.

Suatoni viser fram en forkrøplet olivengren:

– Hver lille frukt skulle ha blitt en oliven, men nå har de skrumpet inn, sier Suatoni til AFP.

– Ekstremvær kan endre reisevanene våre

Vannet for første gang

En annen olivenbonde forteller at de for første gang har vannet plantene. Det har det aldri vært behov for tidligere.

Vanningen har likevel ikke hindret ødeleggelser som følge av tørken.

– Da våren kom og det fortsatt ikke hadde regnet, forsto vi at skaden allerede hadde skjedd, sier hvetebonden Attilio Tocchi i Toscana.

Den italienske jordbruksorganisasjonene Coldiretti anslår at tørken kommer til å koste landets bønder over 10 milliarder kroner .

Les mer: 127 000 døde av hetebølger i Europa siden 2003

– Katastrofe

I Spania er det landets største jordbruksregion Castilla og Leon som er hardest rammet. Her er 60-70 prosent av avlingene ødelagt:

– Dette er ikke bare et dårlig år, det er katastrofalt, sier Joaquin Antonio Pino, som er kornprodusent i Sinlabajos i Avila-distriktet.

Pino sier at mange av åkrene ikke har blitt høstet, fordi inntektene fra kornet ikke engang dekker utgiftene til lønninger for å hente det inn.

EUROPE-FARMING/DROUGHT

DROPPET INNHØSTINGEN: I Spania har flere bønder droppet å høste inn avlingene, fordi de nærmest har tørket ut.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Dyster framtid

Ifølge forskere kommer hetebølger til å bli mer vanlig i årene framover på grunn av klimaendringene. Bønder som Tocchi i Toscana spør seg nå om det finnes en framtid i yrket.

– I denne situasjonen innser man at det nesten er umulig å fortsette. Man tenker «OK, jeg forsøker å klare meg i år». Men om neste års havling blir like dårlig, går det ikke, konstaterer han.

Forrige uke ble det målt rekordvarme i Spania. Onsdag var det 43 grader i byen Moron de la Frontera og 47 grader i Granada. Sju provinser hadde faretruende høye temperaturer, ifølge det spanske meteorologiske instituttet og det ble satt varmerekorder for juli i flere byer.

ITALY-WEATHER-HEAT-FEATURE

HETEBØLGE: En turist kjøler seg ned i en fontene i Barcelona under hetebølgen i juni.

Foto: TIZIANA FABI / AFP

Les mer: – Ekstremvær kan endre reisevanene våre

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt