Hopp til innhold

Her er NSAs nye overvåkningssenter

Mens politikere, eksperter og aktivister diskuterer den omfattende overvåkningen i USA, er National Security Agency (NSA) straks ferdig med et enormt overvåkningssenter i ørkenen i Utah.

NSAs anlegg i Bluffdale, Utah

NSAs nye anlegg i Utah skal starte driften i september. Da vil det kunne samle inn enorme mengder informasjon fra mennesker over hele verden.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Det enorme anlegget ligger rett utenfor Bluffdale, fire mil sør for Salt Lake City i delstaten Utah, og er fem ganger større enn U.S. Capitol.

Komplekset har kostet minst 1,2 milliarder dollar, og av 140.000 kvadratmeter skal nærmere 10.000 kvadratmeter fylles opp av kraftige datamaskiner.

I september begynner innsamlingen av eposter, telefondata og tekstmeldinger, melder National Public Radio (NPR).

– NSAs fokus er på utenlandsk etterretning og informasjon som går over nettverkene, sier NSAs logistikkdirektør Harvey Davis.

Ledelsen i NSA har tidligere benektet at senteret i Bluffdale vil samle opp informasjon om amerikanske statsborgere, men vil ikke fortelle hva slags informasjon de sitter på.

Enorm kapasitet

NSAs nye anlegg i Bluffdale, Utah

NSAs anlegg i Utah er strengt bevoktet.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Den tidligere NSA-medarbeideren William Binney sier til nyhetsbyrået AP at NSA trolig samler inn informasjon om tre milliarder telefonsamtaler hver dag.

Binney var teknisk direktør hos NSA frem til i fjor, da han sa opp jobben og gikk ut med informasjon om hemmelige programmer og omfattende overvåkning.

Han anslår at den samlede kapasiteten til det nye datasenteret vil være på rundt fem zettabyte.

– Da vil de ha mer enn nok kapasitet til å lagre minst 100 års dokumentasjon på telefonsamtaler, eposter og annen informasjon, og fortsatt ha plass til å bearbeide data og knekke koder, sier Binney.

NSA vil ikke røpe noen detaljer rundt datakapasiteten i Bluffdale, men opplyser at hele anlegget kommer til å bruke 65 megawatt, nok elektrisitet til 65.000 vanlige husstander.

Driftskostnadene kommer til å ligge på rundt 20 millioner dollar i året, opplyser Davis.

Får informasjon av nettgiganter

Nyheten om at den militære etterretningsorganisasjonen NSA overvåker telefontrafikken til millioner av amerikanere kom torsdag i forrige uke.

Søndag sto den tidligere CIA-medarbeideren Edward Snowden frem som kilden til lekkasjen, noe som har ført til en opphetet diskusjon i USA.

Les: – Snowden setter USAs sikkerhet i fare
Les: Assange: – Dra til Latin-Amerika

Dianne Feinstein, som leder Senatets etterretningskomité, bekreftet at teleselskapet Verizon utleverer metadata til NSA etter en ordre fra Foreign Intelligence Surveillance Court.

NSA og FBI ser ut til å gå enda bredere ut under det hemmelige PRISM-programmet, som også ble avslørt av Washington Post og The Guardian torsdag.

PRISM gir den amerikanske regjeringen tilgang til epost, dokumenter, lyd, video, bilder og annet digitalt materiale som tilhører utlendinger på utenlandsk jord som er under etterforskning.

Nettgigantene AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, Skype, Youtube og Paltalk inngår alle i PRISM-programmet. De hevder de kun gir fra seg brukerdata som loven krever.

Les: – Amerikansk etterretning kan se bevegelsene dine på nett
Les: – USA overvåker sosiale medier

NSAs anlegg i Bluffdale, Utah

NSA-anlegget bruker like mye strøm som 65.000 hjem.

Foto: Rick Bowmer / Ap

– Utrolig krenkende

NSA får ikke tak i navn eller innhold i samtalene gjennom informasjonen de får fra Verizon, men ved å kombinere denne informasjonen med data fra PRISM-programmet er det en smal sak å få innblikk i livene til brukerne.

Amerikanske myndigheter bedyrer at all informasjonen som samles inn kun blir gransket og analysert dersom det foreligger bevis for terrorplanlegging eller andre trusler mot landets sikkerhet.

– Presidentens førsteprioritet er USAs nasjonale sikkerhet. Vi må sikre at vi har de verktøyene som trengs for å møte trusler fra terroristene, het det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Les også: – Ingen lytter til dine telefonsamtaler

Det er ikke godt nok for aktivistgruppa Electronic Frontier Foundation, som kjemper for digitale rettigheter.

Gruppa har gått til søksmål mot regjeringen på grunn av innsamlingen av teledata som har pågått siden 2006.

– Det er utrolig krenkende. Dette er en konsekvens av at vi har så mange tredjeparter som har samlet opp så mye informasjon om hverdagslivene våre, sier EFFs juridiske leder, Cindy Cohn til AP.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt