Hopp til innhold

– Overvåker telefontrafikken til flere millioner amerikanere

Informasjon om millioner av amerikaneres telefontrafikk overvåkes av den militære etterretningsorganisasjonen NSA, skriver The Guardian.

NSA

Dette udaterte bildet viser NSAs lokaler i Fort Meade, Maryland, utenfor Washington D.C.

Foto: HO / AFP

Guardian har fått tak i den hemmelige rettskjennelsen fra april som åpner for at NSA har fått informasjon om all telefontrafikk hos telefon- og bredbåndsleverandøren Verizon. Selskapet er en av de største leverandørene av telefoni i USA.

Rettskjennelsen krever at Verizon på daglig basis gir NSA informasjon om alle telefonsamtaler de har i sitt system, både innenlands- og utenlandssamtaler.

Første gang under Obama

Avisen skriver at det er første gang under Barack Obamas tid som president, at det avdekkes at millioner av amerikanske borgere uvilkårlig blir overvåket, enten de er mistenkt for noe straffbart eller ikke.

The secret Foreign Intelligenence Surveillance Court (FISA) ga FBI (Federal Bureau of Investigation) ordren 25. april, en ordre som gir myndighetene adgang til å hente inn en ikke avgrenset mengde data over en periode på tre måneder, fram til 19. juli.

Rettsordren gir anledning til å hente inn telefonnummerne til begge parter i en samtale, i tillegg til lokaliseringsdata, samtalens lengde, samt hvor lenge og når samtalen fant sted. Selve samtalens innhold blir ikke overlevert.

Artikkelen fortsetter.

Barack Obama

Ifølge The Guardian er det første gang under president Obamas presidentperiode at det avsløres telefonovervåkning i en slik skala.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Overskuddsinformasjon

Nyheten kommer samme dag som det blir kjent at politiet i Norge får anledning til å bruke overskuddsinformasjon fra hemmelig overvåkning som bevis i en rettssak.

'Tidligere har det bare vært overskuddsinformasjon om svært alvorlig kriminalitet, primaært med en strafferamme på over 10 år, som kunne brukes.

Det er fortsatt ikke fritt fram for politiet å bruke informasjonen, da det bare er statsadvokaten som kan ta ut tiltale basert på denne typen informasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt