Etterretningssjef James Clapper sier at det er utlendinger som overvåkes.
Foto: ALEX WONG / AfpBarack Obama sier han vil ha en debatt overvåking.
Foto: SAUL LOEB / AfpDenne uka kom Washington Post og The Guardian med nyheten om at amerikansk etterretning overvåker sosiale medier.
Den amerikanske etterretningstjenesten skal ha tilgang til informasjon på serverne til ni store internettselskaper, blant dem Facebook, Google og Microsoft. Selskapene avviser dette.
Ifølge USAs etterretningssjef James Clapper er det ikke amerikanske statsborgere, eller personer som er i USA som overvåkes, men personer som bor i utlandet, som deg og meg.
- LES OGSÅ:
Ser etter terrormistenkte
– Dersom det er hold i saken til Washington Post, og det tror jeg det er, betyr det at svært mange av bevegelsene vi gjør på nettet overvåkes, sier universitetslektor ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr.
Han tror at programvaren USAs etterretning bruker sannsynligvis ser etter et mønster i store datamengder.
– De kan for eksempel se etter venner av personer de mistenker at er i et terrornettverk, sier Hannemyr.
Ifølge Washington Post overvåker USA e-post, chat, video, filoverføring og når du logger ut og inn.
– Det er overraskende dersom dette stemmer. Jeg er ikke overrasket over at amerikansk etterretning ønsker å overvåke, men at selskaper som Facebook og Google angivelig har akseptert noe som setter tilliten til brukerne på spill, sier Hannemyr.
- LES OGSÅ:
– Påvirker ytringsfriheten
Informasjon på Facebook og Google plus er heller ikke privat, understreker dataeksperten.
– Når man oppretter en konto skriver en under på en kontrakt om at informasjonen din kan brukes. Men det er stor forskjell på det og hemmelig, statlig overvåkning, sier han.
Hannemyr er bekymret over den økende bruken av elektronisk overvåking.
– Jeg tror det vil ha en avkjølende effekt på samfunnsdebatten. Det kan føre til at folk unngår å debattere enkelte temaer, fordi man kan risikere å ende opp på en liste over trusler. At man ikke kan ha et privatliv på internett påvirker ytringsfriheten. Debatten er viktig for demokratier, og dette er derfor en urovekkende utvikling.
– Tror samfunnet blir mindre trygt
Han tror ikke samfunnet blir tryggere av overvåkingen, heller tvert imot.
– De farlige vet å holde seg vekke fra radaren og unngår elektronisk kommunikasjon. Et eksempel er Anders Behring Breivik som ordla seg forsiktig i sine e-poster. Det er marginalt hvor mange man fanger opp med denne typen overvåking. De som planla 9/11 holdt seg unne elektronisk kommunikasjon, sier Hannemyr.
Datatilsynet: Ingen henvendelser
Datatilsynet har ikke fått noen henvendelser om den angivelige overvåkingen av informasjon hos Facebook og andre internettgiganter.
– Fra norsk side har vi ikke noen grunn til å undersøke dette nærmere før vi vet hva som skjer. Vi har lave skuldre, rett og slett, forteller Kim Eilertsen, direktør for juridisk avdeling i Datatilsynet, til NTB.