Hopp til innhold

– Ingen lytter til dine telefonsamtaler

– Du kan ikke ha 100 prosent sikkerhet, 100 prosent privatliv og ikke noe besvær, sier USAs president Barack Obama om det omstridte overvåkingsprogrammet til amerikanske etterretningsmyndigheter.

President Barack Obama

Den amerikanske presidenten Barack Obama mener de omstridte overvåkingsprogrammene har hindret terrorangrep.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

– Det er ingen som lytter til dine telefonsamtaler, lød de første kommentarene til presidenten i ettermiddag da han måtte kommentere avsløringene til den britiske avisen The Guardian og amerikanske The Washington Post.

Avisene har kunnet fortelle at det amerikanske etterretningsorganet NSA overvåker sosiale medier og har innsyn i amerikanske telefonlogger og databaser for internettrafikk.

Obama sa at Kongressen gjennom ulike lover har gitt grønt lys for ulike typer overvåking, og at overvåkingsprogrammet som har kommet i offentlighetens lys de siste dagene fullt og helt er både godkjent og lovlig. Hensikten er å verne om landets og borgernes sikkerhet.

– Overvåkingen av samtaler og datatrafikk hindrer terrorangrep, sa presidenten til pressen i forbindelse med et besøk i California.

I tillegg til forsikringen om at ingen sitter og lytter gjennom telefonsamtalene sa Obama at overvåkingen er beregnet på utlendinger og ikke amerikanere.

– Du kan ikke ha 100 prosent sikkerhet, 100 prosent privatliv og ikke noe besvær. Vi kommer til å måtte gjøre noen valg som samfunn, varsler Obama, som selv refererte til George Orwells roman 1984 der «Storebror ser deg».

– I teorien kan du klage over «Big brother» og hvordan dette programmet kan gå amok. Men når du faktisk ser på detaljene, tror jeg vi har funnet den rette balansen, uttaler Obama.

Han la til at overvåkingen er begrenset og ikke altomfattende og mener det er store overdrivelser i forhold til hva overvåkingsprogrammet egentlig gjør.

Presidenten vedgikk åpent at han har sagt ja til å utvide bruken av dataovervåkingsprogram etter han overtok som president i januar 2009.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

- Vi må ta noen valg som et samfunn. Du kan ikke ha 100 prosent trygghet, og samtidig 100 prosent privatliv og kreve intet besvær, sier USAs president Barack Obama.

Obama forsøker å berolige amerikanerne

Fikk tak i rettskjennelse

Den amerikanske etterretningstjenesten skal ifølge The Washington Post ha tilgang til informasjon fra serverne til ni store internettselskaper, blant dem Facebook, Google og Microsoft. Selskapene avviser dette.

Ifølge avisen overvåker USA e-post, chat, video, filoverføring og når du logger ut og inn.

Obama sa at programmet, kjent som PRISM, som søker i servere til de store internettselskapene, ikke er rettet mot amerikanske borgere, men utenlandske terrorister.

Samtidig fikk britiske The Guardian tak i en hemmelige rettskjennelsen fra april som åpner for at den militære etterretningsorganisasjonen NSA kan få utlevert informasjon om all telefontrafikk hos telefon- og bredbåndsleverandøren Verizon. Selskapet er en av de største leverandørene av telefoni i USA.

Rettskjennelsen krever at Verizon på daglig basis gir NSA informasjon om alle telefonsamtaler de har i sitt system, både innenlands- og utenlandssamtaler.

Kjennelsen gir anledning til å hente inn telefonnumrene til begge parter i en samtale, i tillegg til lokaliseringsdata, samtalens lengde, samt hvor lenge og når samtalen fant sted. Selve samtalens innhold blir ikke overlevert.

Landets etterretningssjef James Clapper uttalte i går at det ikke er amerikanske borgere som er i USA som overvåkes, men personer som bor i utlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt