– Snowden setter USAs sikkerhet i fare

Varsleren Edward Snowden får liten støtte i USA. Både kongresspolitikere, Obama-administrasjonen og hans egen arbeidsgiver mener han setter USAs sikkerhet i fare

Edward Snowden

Edward Snowden er mannen som står bak lekkasjen som førte til avsløringen av USAs overvåking av telefontrafikk og nettservere.

Foto: The Guardian / AP

– Disse lekkasjene har skapt enorme og alvorlige skader. lekkasjen får magen min til å vri seg, USAs nasjonale etterretningssjef James Clapper til NBC news.

Informasjonen 29 år gamle Edward Snowden ga til avisene Washington Post og The Guardian skaper sterke reaksjoner i USA. Og Snowden, som mener han måtte lekke informasjonen for vanlige folks skyld, møter liten forståelse i det offisielle USA.

– Vi er i ferd med å skaffe oss oversikt over skadeomfanget, heter det fra det amerikanske forsvarsdepartementets etterretningsorganisasjon, NSA.

TV-intervju med Edward Snowden (ekstern lenke)

Programmene var godkjent

Overvåkningsprogrammene til den amerikanske etterretningstjenesten, som både har gjort det mulig for myndighetene å få logger over telefon og internettrafikken til amerikanske statsborger og ha direkte adgang til serverne til selskaper som Google, Yahoo, Facebook og Skype for å overvåke utenlandske statsborgere, var godkjent av politikerne i Kongressen.

– Telefonovervåkingsprogrammet er godkjent og brukes bare av et begrenset antall mennesker etterretningssystemet, sier lederen i senatets etterretningskomite Dianne Feinstein til ABC News.

Hun understreker at det ikke er et avlyttingsprogram, det gir bare etterretningen tilgang til informasjon om hvem som ringer til hvem. Dette er informasjon som allerede fremkommer på amerikanske telefonregninger.

Kunne avlytte alle

– Fra pulten min kunne jeg overvåke hvem jeg ville: Deg, revisoren din, en føderal dommer eller til og med Presidenten om jeg hadde hans personlige e-postadresse, sier varsleren Edward Snowden.

Kilder i det amerikanske etterretningsmiljøet avviser dette, men de kan ikke gå ut med mange detaljer fordi informasjon om overvåkningsprogrammene er hemmeligstemplet.

Dianne Feinstein understreker imidlertid at overvåkningsaktiviteten har gjort det mulig for Obama-administrasjonen å stanse planer om terrorangrep.

I 2009 grep FBI inn og arresterte Najubullah Zazi, en amerikansk statsborger bosatt i Colorado som planla et bombeangrep mot undergrunnen i New York.

Farlig å outsource

Det som har skjedd fører også til en intens debatt i USA om hvorvidt det er trygt å outsource etterretningsarbeid.

Nesten 70 prosent av den amerikanske etterretningstjenestens budsjett blir i dag brukt til å kjøpe tjenester av mer enn 2000 private selskaper.

Edward Snowden jobber for et av de største, konsulentselskapet Booz Allen Hamilton.

Arbeidsgiveren hans beklaget i går på det sterkeste det som har skjedd.

Varslere straffes hardt i USA

At Snowden vurderer å søke asyl i et annet land, opprører imidlertid også amerikanerne.

De er vant til at mennesker som er forfulgt kommer til USA for å be om hjelp.

– Er USA blitt den typen land en må søke asyl fra, spør kommentator Timothy Lee i The Washington Post.

De fleste tror Snowden vil bli straffet hardt om han vender tilbake til USA.

Bradley Manning, soldaten som lekket hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter til Wiki Leaks i 2010, satt tre år i fengsel, hvor av mange måneder i isolasjon, før saken hans kom opp for en militær domstol i forrige uke.

Sivile varslere har ikke fått like streng behandling etter at Obama ble president, men Snowden risikerer mange år i fengsel for det han har gjort.

I mindre alvorlige saker enn denne de siste årene har påtalemyndigheten bedt om hardest mulig tiltale og straff for deretter å inngå forlik med varslerens advokat som gir noe mildere straff.

Et eksempel er John Kiriakou som varslet om CIA-tortur. Han ble tiltalt på fem punkter som ville ha gitt ham flere tiår i fengsel.

Han sa derfor fra seg retten til en rettssak i et forlik og aksepterte en fengselsstraff på 30 måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt