Hopp til innhold

Hellas fikk lån i pengemarkedet

Hellas' første salg av statsobligasjoner på fire år ble en stor suksess, ifølge landets regjering.

Stengte butikker i Aten

Det er fortsatt krisetid for mange i Hellas. Butikker har måttet stenge og flere har lite å rutte med. Men nå får i det minste staten lån i pengemarkedet.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Visestatsminister Evangelos Venizelos opplyser at etterspørselen etter obligasjonene var nesten åtte ganger så høy som tilbudet da de ble lagt ut for salg torsdag.

Forrige gang Hellas lånte penger i finansmarkedene på vanlig vis, var i mars 2010. Siden da er landets økonomi blitt holdt flytende med lån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Hellas' regjering håper obligasjonssalget vil resultere i lån tilsvarende 3 milliarder euro, opplyser en regjeringstalsmann til gresk radio. Det er en halv millard euro mer enn planlagt.

Obligasjonene har en løpetid på fem år og spenningen knytter seg til om lånene kommer under en rente på 5 prosent. Ifølge finansdepartementet blir renten 4,75 prosent. Det er ifølge finansanalytikere en suksess.

Fortsatt kraftig lut

Nyhetene om det viktige obligasjonssalget kommer en dag før Tysklands forbundskansler Angela Merkel kommer til Hellas.

Den tyske regjeringssjefen har stått som det store symbolet på innstrammingspolitikken som det søreuropeiske landet har måttet gjennomgå i bytte mot å få lån fra EU og Det internasjonale pengefondet.

Offentlige lønninger og pensjoner er blant annet redusert med en tredjedel, offentlige budsjetter er blitt barbert mens skatter og avgifter hevet. En av fire er uten jobb.

Det er fortsatt protester mot den økonomiske ryddesjauen. I går marsjerte 20.000 streikende gjennom Atens gater, for å vise sin uenighet. Skoler, sykehus, havner og medisinlevering ble rammet.

– EU og IMF, ta hjelpepakken og kom dere ut av landet, lød slagordene.

I formiddag eksploderte en bombe utenfor den greske sentralbanken, men fordi politiet hadde ryddet område en time før, kom ingen til skade.

SISTE NYTT

Siste nytt