Hopp til innhold

Troikaen redder gresk økonomi

De greske kreditorene bekrefter i kveld at de kommer til å undertegne en avtale med Hellas om en redningspakke som setter en sluttstrek for et halvår med forhandlinger.

Demonstrasjon i Aten

Også i dag var det store demonstrasjoner i Aten. Akkurat nå er det en storstreik i landet som inkluderer sykehusansatte og lærere som demonstrerer mot de harde kuttene i lønningene.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Den såkalte troikaen, bestående av Den europeiske sentralbanken, EU og Det internasjonale pengefondet, vil i løpet av kort tid igjen åpne for at det gjeldstyngde landet kan få tilgang til kapital.

Økonomisk vekst

Ifølge troikaen er nå den greske økonomien på riktig vei, etter kraftige innstrammingstiltak etter at landet ble hardt rammet av finanskrisen i 2010.

Det er blant annet ventet at landet vil oppleve en positiv økonomisk vekst med 3 prosent i 2015.

Men det har kostet.

Lønninger og ulike trygdeordninger har blitt hardt rammet, og mange grekere har mistet jobbene sine som en direkte konsekvens av de knallharde innstrammingstiltakene troikaene har pålagt Middelhavslandet.

Fire år lang krise

Eurokrisen brøt for alvor ut i nettopp Hellas våren 2010 etter at en rekke europeiske land hadde påtatt seg svært mye gjeld under finanskrisen i 2008 og i årene før.

EU, sentralbanken ESB og pengefondet IMF måtte trå til med hjelpepakker til Hellas og etter hvert Spania, Irland og Kypros.

Nå fire år etter begynner landene å komme seg på rett kjøl igjen, etter år med innstramminger som har ført til massearbeidsledighet og store sosialproblemer i de rammede områdene.

SISTE NYTT

Siste nytt