Gülen: – Erdogan gjennomfører sitt eget, saktegående kupp

Fethullah Gülen sier USA må motstå presset fra Tyrkia om å utlevere ham.

Fetullah Gülen

Fethullah Gülen sier at Erdogan polariserer det tyrkiske samfunnet og gir drivstoff til fanatikere.

Foto: Selahattin Sevi / AFP/NTB Scanpix

Den religiøse lederen som beskyldes av tyrkiske myndigheter for å være hjernen bak det mislykkede kuppforsøket i landet, beskylder selv Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan for utpressing.

I et innlegg publisert i The New York Times mandag, skriver han at tyrkiske myndigheter truer med å trekke støtten til den USA-ledede koalisjonen mot IS dersom amerikanerne ikke utleverer ham.

– Hans mål er å få meg utlevert til tross for mangel på troverdig bevis og uten noen utsikter for en rettferdig rettssak. Fristelsen for å gi Erdogan det han vil ha er forståelig, men USA må motstå den, skriver Gülen i den amerikanske avisen.

Den religiøse lederen skriver fra sitt hjem i Saylorsburg i Pennsylvania, der han har bodd i selvpålagt eksil siden 1999.

Han har tidligere gått ut og fordømt kuppforsøket i Tyrkia. I en uttalelse rett etter det mislykkede kuppet skrev han at «retten til å styre skal vinnes ved frie og rettferdige valg, ikke med makt».

Får skylden for kuppforsøket

Men tyrkiske myndigheter har likevel gitt ham skylden for det mislykkede kuppforsøket, og mener det er sterke indikasjoner på at Gülen og hans Hizmet-bevegelse var direkte involverte.

Erdogan har i tillegg beskyldt Gülen for å ha planlagt kuppforsøket med mål om å opprette en islamistisk stat i Tyrkia.

USA har så langt være motvillige til å imøtekomme utleveringsbegjæringen og utenriksminister John Kerry sagt at Tyrkia må legge fram «bevis, ikke beskyldninger» mot Gülen, før USA vil vurdere å utlevere ham.

Kaller Erdogan for autokrat

Over 13.000 personer er så langt pågrepet i Tyrkia mistenkt for å ha støttet kuppforsøket, og Gülen skriver at det viser at Erdogan nå bruker kuppforsøket på å styrke sin egen makt og drar Tyrkia lenger og lenger i retning mot et diktatur.

– Erdogan-regjeringens drift mot diktatur polariserer det tyrkiske samfunnet langs sekteriske, politiske og etniske skillelinjer, og gir drivstoff til fanatikerne, skriver Gülen.

– USA kan ikke imøtekomme en autokrat som bruker dette kuppforsøket til sitt eget, sakte kupp.

SISTE NYTT

Siste nytt