Tyrkere splittet om årsak til militærkuppet

ANKARA (NRK): Tyrkias hovedstad er i ferd med å vende tilbake til normalen etter kuppforsøket. Men innbyggerne er svært delt i synet på hvem som har ansvaret for den dramatiske hendelsen.

Ødeleggelser i Ankara

Gatene er i ferd med å ryddes i Ankara, men fortsatt er

Foto: Hussein Malla, ANDY LYONS / AFP

Det er folketomt og stille i Ankaras gater søndag, halvannet døgn etter kuppforsøket.

De militæres kuppforsøk fant sted hovedsakelig i et lite område i hjertet av Ankara sentrum. Her holder blant annet parlamentsbygningen, det militære hovedkvarteret og luftforsvaret til. Noen av bygningene har synlige skader etter skytingen og bombingen.

Gatene forsøkt ryddet

Gatene er ryddet etter urolighetene, bortsett fra en av stridsvognene som står igjen. Et stort område rundt disse bygningene er sperret av med politibusser og lastebiler. Overalt er det væpnede politistyrker, og strengt forbudt å ta bilder.

Davut Øzmen

Drosjesjåfør Davut Øzmen med kollegaen Selahattin Gundogudu (72).

Foto: Emrah Senel / NRK

Et par hundre meter nedenfor, ved bydelen Sıhhiye, er veiene åpne for biler og flere mennesker i gatene. De aller fleste tar avstand fra kuppforsøket, men har delte meninger om bakgrunnen for aksjonene. En av de få som vil stille med fullt navn og bilde er drosjesjåføren Davut Øzmen (55).

Han er en av de flere hundre tusen som tok til gatene i Ankara for å stanse kuppet og «forsvare demokratiet» – etter oppfordringer fra president Erdogan og statsminister Yildirim. AKP fremstiller nå det mislykkede kuppforsøket som en demokratisk seier, og at folket og det nasjonale samholdet stanset kuppmakerne.

– Vi vil aldri godta militærkupp. Det hører til fortiden. Parallellstaten (Gulen-bevegelsen) står bak dette. De innehar viktige posisjoner i staten og organiserte kuppet, sier Øzmen til NRK.

Fethullah Gülen har vært en rival av Erdogan de siste årene, og det gikk ikke lang tid etter de første meldingene om kuppforsøket før Erdogan gikk ut og la skylden på Gülen. Myndighetene har etter kuppet arrestert rundt 6000 kuppmakere, mange av dem mistenkt for å være Gulen-tilhengere.

Avsperret utenfor parlamentsbygningen i Ankara

Området rundt parlamentsbygningen og det militære hovedkvarteret i Ankara er fremdeles avsperret.

Foto: Emrah Senel / NRK

For dødsstraff for kuppmakerne

Han er ikke redd og sier han prøver å leve som normalt, tross flere terrorangrep i byen det siste året og de dramatiske timene noen hundre meter oppover i områder han jobber til daglig.

– Nå vil jeg at landsforræderne skal henrettes. De burde respektere demokratiet og flertallet som står bak regjeringen. Det burde også eksterne krefter som prøver å skape krig og kaos i Tyrkia, påstår han.

Skylder på Erdogan

Nejat Dalgali (41), som driver en mobiltelefonbutikk like i nærheten, er av en annen oppfatning. Han mener myndighetene har regissert kuppforsøket.

– Erdogan kunne aldri tatt luftveien fra Marmaris til Istanbul om kuppmakerne kontrollerte luftrommet. Ingen sentrale personer ble skadd i urolighetene, bombene har nesten ikke gjort noen skader på bygningene og myndighetene fikk raskt kontroll over situasjonen. Det gir ikke mening at soldatene ikke fortsatte kampene og overga seg etter noen timer, mener han.

Han understreker at han er imot kupp og sier at han var en av de siste som passerte forbi det militære hovedkvarteret før det ble omringet og stormet av soldatene.

– Kort tid etterpå hørte og så jeg kampflyene som fløy lavt over området. Det er helt ufattelig at noe slikt har skjedd, sier han.

Nejat Dalali i Ankara

Nejat Dalali driver en telefonbutikk i Ankara. Han mener det er ufattelig at Tyrkia ble utsatt for et kuppforsøk.

Foto: Emrah Senel / NRK

Frykt og bekymring

Han sier at handelstanden er kraftig rammet etter urolighetene og er selv svært bekymret og redd.

– Vi går på tå hev og er bekymret for nye angrep. Men vi må også forsøke å leve som normalt. Vi har ikke noe valg, sier han.

Nå er han overbevist om at regjeringen kommer styrket ut av kuppforsøket og vil styre landet i en mer autoritær retning.

– Regjeringen som er så antidemokratiske, prøver å fremstille det hele som en demokratisk seier. Det er bare tull og jeg tror alt er et spill for galleriet. Men nå har de dessverre klart å få flertallet bak seg. De kommer til å bruke dette til å endre lover, innføre presidentsystemet og samle all makten rundt Erdogan, mener han.

At kuppet skal være regissert av Gulen-bevegelsen, slik president Erdogan har sagt, tror han ikke på.

– Erdogan klandrer Gulen-folka om han får stein i skoen. De stod sammen og samarbeidet i nærmere 30 år. Hvorfor tok denne alliansen slutt? Dette spørsmålet er det ingen som stiller, sier han.

Sent på kvelden 15. juli startet det som viste seg å være et kuppforsøk mot tyrkiske myndigheter. Her får du en oversikt over hendelsesforløpet.

Kizilay er den travleste sentrumsbydelen i Ankara.

I Kizilay, den travleste sentrumsbydelen i Ankara, er hverdagslivet i ferd med å vende tilbake.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Makt til regjeringen

En kunde overhører intervjuet og bryter inn i samtalen. Samet Aydemir er overbevist om at Gulen-bevegelsen sto bak kuppforsøket.

– Hvis ikke millioner av mennesker hadde tatt til gatene og vist sin reaksjon, kunne kuppmakerne lykkes. Vi måtte stoppe dem, sier en Aydemir.

– Det har skjedd sinnssyke ting her. Det har vært flere terrorangrep og soldatene har bombet politiet og skutt mot sivilbefolkningen. Men jeg må likevel leve som normalt, og ikke la terrorister lykkes, sier han.

Også han tror regjeringen kom styrket ut av kuppforsøket.

– Nå kan regjeringen gjøre hva de vil. Hvordan de kommer til å bruke denne makten, er det som blir spennende. Dersom de misbruker denne makten, slik mange i opposisjonen konspirerer om, er jeg redd vi kan nærme oss en borgerkrig, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt