Kobler pengeoverføringer til narkotikahandel

Aktoratet gjennomgår i dag pengeoverføringene til de fem tiltalte i Bolivia-saken, for å koble overføringene til narkotikahandel. Forsvarer Morten Furuholmen er kritisk til aktoratets fokus.

Morten Furuholmen

Morten Furuholmen, som forsvarer en av de siktede i den såkalte Bolivia-saken i Oslo tingrett, er kritisk til aktors fokus på pengeoverføringer. Arkivbilde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

De fem er tiltalt for å ha hatt roller i forbindelse med saken der tre norske kvinner i 2008 ble tatt med 22,4 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba i Bolivia.

I Oslo tingrett i dag har aktor gått gjennom bevis som skal knytte tre av de fem tiltalte opp mot tiltalepunktet som går på å være en del av en organisert kriminell gruppe.

Totalt er fire av de fem tiltalt for dette, tre kvinner og en menn, og under dagens gjennomgang i Oslo tingrett har det blitt fokusert på de tre mennenes rolle

I Oslo tingrett i dag har det blitt spilt av samtaler mellom de tiltalte, samtaler som har blitt tatt opp ved bruk av telefonavlytting, der det snakkes om kjøp og salg av narkotika.

En av de tiltalte forklarte at det var snakk om mellom fem og hundre gram hasj.

Går gjennom pengeoverføringer

Aktoratet gjennomgår i dag pengeoverføringene til de fem tiltalte i saken, i et forsøk på å knytte de tiltaltes kjøp til narkotikahandel.

Aktor, Petter Mandt, vil prøve å bevise at pengeoverføringene kan knyttes til narkotikahandel, og har også lagt fram kvitteringer og dokumenter som viser valutavekslinger. Dette skal bevise at de noen av de tiltalte var i Brasil og Bolivia i 2007 og 2008.

I tillegg la aktor frem dokumenter som viste pengeoverføringer som har blitt gjort mellom enkelte av de tiltalte.

Advokat Morten Furuholmen, som representerer en av de tiltalte, en 21 år gammel kvinne, er kritisk til polities fokus på klientens pengeoverføringer.

I Oslo tingrett i dag satte Furuholmen spesielt spørsmålstegn ved politioverbetjent Linda Paulsens forklaring.

Hun har ledet etterforskningen av kokain-nettverket i Norge, og forklarte seg i Oslo tingrett mandag.

Furuholmen spurte Paulsen om disse pengeoverføringene er en straffbar handling, hvorpå Paulsen svarte at «nei, men det er mistenkelig».

På et tidspunkt måtte dommeren bryte inn og si at det er viktig å vurdere bevisbyrden, og at skyldspørsmålet må vurderes til slutt.

To har rømt

Siden de tre norske kvinnene ble tatt på Jorge Wilsterman-flyplassen har to av dem rømt fra Bolivia.

En Lillesand-kvinne rømte fra Bolivia til Norge i februar i fjor - mens hun var løslatt mot kausjon før rettssaken begynte, mens Stina Brendemo Hagen har rømt fra Cochabamba i løpet av de siste tre ukene.

I tillegg ble den norskbolivianske mannen Augusto Toro-Blacutt arrestert og dømt for den samme saken i Cochabamba. Det er også hans onkel Alex Ramiro Blacutt i Bolivia.

«Organisert gruppe»

De tiltalte i Oslo tingrett er tiltalt som en «en organisert kriminell gruppe» for «ulovlig å ha forsøkt å innføre narkotika eller medvirket til dette, og overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum».

De er også tiltalt for hvitvasking og heleri.

De tiltalte i saken er:

Mann (26) - er tidligere dømt i en annen sak med forbindelser til Cochabamba-saken. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Mann (21) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og for å ha stått for veksling og overføring av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Mann (25) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og ha stått for veksling av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Kvinne (23) - kjæreste med Bolivia-dømte Augusto Toro-Blacutt. Har i en liten periode sittet i varetekt i Norge, etter at hun en tid oppholdt seg i Danmark mens norsk politi lette etter henne. Skal ha vært til stede under det første fengslingsmøtet etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet i Cochabamba, visstnok i forkledning. Skal ha vært kvinnen som Rodriguez utvekslet SMS-er med etter pågripelsen, der det ble oppfordret til at de tre norske kvinnene skulle gjøre hva som helst - «bruk sex, bruk penger» - for å slippe ut av knipen. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Kvinne (21) - rømte fra Cochabamba til Norge i februar 2010. Ble arrestert sammen med Hagen og Rodriguez i mai 2008, men har hele tiden sagt seg uskyldig og lagt skylden på de to andre norske kvinnene. En del av rettssaken i Oslo vil være viet saken mot henne. Hun er ikke siktet for å ha unndratt seg rettsforfølgelse i Bolivia. Skal ifølge tiltalen ha forsøkt å innføre 22,4 kilo kokain med fly fra Bolivia til Norge

Det er satt av fire uker i Oslo tingrett til saken, som begynte mandag 5. september.

I løpet av disse ukene håper påtalemyndigheten at de får brukt vitner fra Bolivia gjennom en videolink.

Flere at de som har vært med på å veksle penger som skal ha blitt brukt til smuglingsforsøket, er innkalt som vitner.

SISTE NYTT

Siste nytt