Hopp til innhold

Bolivia-Rodriguez: Lykke til i dag

Madeleine Rodriguez, som sitter i et boliviansk fengsel for forsøk på smugling av 22,4 kilo kokain til Norge, ønsker de tiltalte i Oslo tingrett i dag lykke til.

Madeleine Rodriguez

Fra San Sebastian-fengselet for kvinner i Cochabamba sier Madeleine Rodriguez at hun bare kjenner de to kvinnene som er tiltalt i saken som begynner i Oslo tingrett i dag.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Fem personer sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett i dag. Alle er tiltalt for å ha hatt roller i forbindelse med saken der tre norske kvinner i 2008 ble tatt med 22,4 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba i Bolivia.

Siden de tre norske kvinnene ble tatt på Jorge Wilsterman-flyplassen har to av dem rømt fra Bolivia. En Lillesand-kvinne rømte fra Bolivia til Norge i februar i fjor - mens hun var løslatt mot kausjon før rettssaken begynte, mens Stina Brendemo Hagen har rømt fra Cochabamba i løpet av de siste to ukene.

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i retten i Cochabamba i april 2010.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

I tillegg ble den norskbolivianske mannen Augusto Toro-Blacutt arrestert og dømt for den samme saken i Cochabamba. Det gjorde også hans onkel Alex Ramiro Blacutt i Bolivia.

«Organisert kriminell gruppe»:

De tiltalte i Oslo tingrett i dag er tiltalt for som «en organisert kriminell gruppe ulovlig å ha forsøkt å innføre narkotika eller medvirket til dette, og overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum». De er også tiltalt for hvitvasking og heleri:

Mann (26) - er tidligere dømt i en annen sak med forbindelser til Cochabamba-saken. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Mann (21) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og for å ha stått for veksling og overføring av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Mann (25) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og ha stått for veksling av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Kvinne (23) - kjæreste med Bolivia-dømte Augusto Toro-Blacutt. Har i en liten periode sittet i varetekt i Norge, etter at hun en tid oppholdt seg i Danmark mens norsk politi lette etter henne. Skal ha vært til stede under det første fengslingsmøtet etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet i Cochabamba, visstnok i forkledning. Skal ha vært kvinnen som Rodriguez utvekslet SMS-er med etter pågripelsen, der det ble oppfordret til at de tre norske kvinnene skulle gjøre hva som helst - «bruk sex, bruk penger» - for å slippe ut av knipen. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Kvinne (21) - rømte fra Cochabamba til Norge i februar 2010. Ble arrestert sammen med Hagen og Rodriguez i mai 2008, men har hele tiden sagt seg uskyldig og lagt skylden på de to andre norske kvinnene. En del av rettssaken i Oslo vil være viet saken mot henne. Hun er ikke siktet for å ha unndratt seg rettsforfølgelse i Bolivia. Skal ifølge tiltalen ha forsøkt å innføre 22,4 kilo kokain med fly fra Bolivia til Norge.

Cesar Augusto Toro-Blacutt

Augusto Toro-Blacutt i retten i Cochabamba i april 2010.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Claudia Mancilla og Eliana Colque

Statsadvokatene Claudia Mancilla og Eliana Colque i Cochabamba.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Det er satt av fire uker i Oslo tingrett til denne saken. I løpet av disse ukene håper påtalemyndigheten at de får brukt vitner fra Bolivia gjennom en videolink. Flere at de som har vært med på å veksle penger som skal ha blitt brukt til smuglingsforsøket, er innkalt som vitner.

NRK er til stede når rettssaken begynner kl 9 mandag morgen.

– Lykke til til alle sammen

Av de fem tiltalte i Oslo sier Rodriguez at hun bare kjenner den 23 år gamle kvinnen - som hun ønsker det beste for - og 21-åringen som rømte i fjor.

– Men lykke til til alle sammen. Jeg ønsker dem ikke noe vondt, men jeg kjenner dem ikke, sier Rodriguez.

Hun fikk selv ilagt en fengselsstraff på 13 år og fire måneder i rettssaken i Cochabamba i april i fjor. Den samme straffen fikk Stina Brendemo Hagen, mens Augusto Toro-Blacutt ble ilagt en fengselsstraff på 20 år.

Venter på ankeavgjørelse i Bolivia

I en ankeavgjørelse mot slutten av 2010 ble straffene til Rodriguez og Hagen redusert til ti år og åtte måneder, mens Toro-Blacutts straff ble senket til 13 år.

– Jeg er glad min rettssak er over, sier Rodriguez og forteller at også den nye straffeutmålingen ble anket tidligere i år.

Denne gangen skal en domstol i Bolivias hovedstad Sucre ta stilling til lengden på fengselsstraffen. Svaret lar vente på seg. Også denne avgjørelsen kan ankes, til samme rett. Der ender saken i det bolivianske rettssystemet.

Verken Rodriguez eller Toro-Blacutt er løslatt mot kausjon, i motsetning til de to norske kvinnene som har rømt fra Cochabamba. Rodriguez forteller at hun har god kontakt med Toro-Blacutt, som soner i San Sebastian-fengselet for menn, som ligger like over gaten for kvinnefengselet.

– Det går helt greit med ham. Han klarer seg, sier Rodriguez.

Vil ha Hagen tilbake til Cochabamba

Bolivianske myndigheter har sendt en henvendelse til norske myndigheter der de ber om en redegjørelse i rømningssaken til Hagen. De vil unngå en gjentagelse av at norske myndigheter gjør som de gjorde med Lillesand-kvinnen, som fikk et nødpass hun kunne bruke på flukten til Norge i fjor.

Statsadvokat Claudia Mancilla i Cochabamba sier at de ikke vet hvor Hagen befinner seg, og at de vil oppheve hennes mulighet til å sone i frihet. De vil også gjøre det de kan for å få henne tilbake for å sone resten av straffen sin.

Mancilla er ikke overrasket over at Hagen har rømt, og sier at dette er svært vanlig for fanger som settes fri mot kausjon i Bolivia.

– Her dreier det seg om en person som er dømt til en lang fengselsstraff for en svært alvorlig forbrytelse. Personer med slike straffer pleier nesten alltid å rømme, sier Mancilla.

AKTUELT NÅ