NRK Meny
Normal

Kokaindømte Stina skal ha rømt fra Bolivia

Kokaindømte Stina Brendemo Hagen, som i slutten av juli ble sluppet ut av fengslet i Cochabamba i Bolivia etter å ha betalt 350.000 kroner i kausjon, skal ha rømt fra Bolivia.

Stina Brendemo Hagen

Stina Brendemo Hagen ble i 2008 dømt til 13 år og fire måneder i fengsel for forsøk på å smugle kokain til Norge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ifølge VG og Dagbladet har ikke Brendemo Hagen meldt seg for politiet slik hun skulle, og det norske generalkonsulatet i Bolivia bekrefter at de har tatt kontakt med ambassaden i Brasil, hvor de antar at hun har flyktet.

Utenriksdepartementet opplyser at de ikke har utstedt noe pass til kvinnen, og heller ikke ville gjøre det til en som har fått inndradd passet på grunn av en straffbar handling.

Fødte en sønn i fengsel

Brendemo Hagen ble i 2008 dømt til 13 år og fire måneder i fengsel for forsøk på å smugle 22,5 kilo kokain til Norge. Dommen ble senere redusert til ti år og åtte måneder.

Også norske Madelaine Rodriguez og Augusto Toro-Blacutt ble funnet skyldige i transport og besittelse av kokain eller medvirkning til dette.

Ti personer var tiltalt i saken, men bare åtte av dem satt på tiltalebenken i Cochabamba. Fire av de åtte ble frikjent.

I september i fjor fødte Brendemo Hagen et barn i fengselet i Bolivia. Sønnen skal ifølge VG være i Norge sammen med 21-åringens mor.

UD: – Ikke noe vi kjenner til

– Jeg er ikke i stand til å si noe om hvor hun befinner seg, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen til NRK.

Han bekrefter at utenrikstjensten ikke har utstedt noe pass til Brendemo Hagen, men at de likevel er beredt til å tilby henne hjelp.

– Utenrikstjenesten står rede til å gi konsulær bistand til henne også fremover, sier Elsebutangen.

(Saken fortsetter under bildet)

Madelaine Alicia Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19)

Nå er det bare Madelaine Rodriguez (t.v.) av de tre norske kvinnene som ble pågrepet i Bolivia i 2008 som fortsatt sitter i kvinnefengselet San Sebastian.

Foto: NRK

Andre kvinne som rømte

Nå er det bare Madelaine Rodriguez (25) av de tre norske kvinnene som ble pågrepet i Bolivia i 2008 som fortsatt sitter i kvinnefengselet San Sebastian.

En tredje norsk kvinne som stod tiltalt i samme sak, rømte til Norge i februar 2010 etter å ha vært ute fra fengselet mot en kausjon på 200.000 boliviano (ca 170.000 norske kroner).

Lillesandkvinnen klarte å rømme til Norge via Chile ved hjelp av et nødpass etter å ha skiftet etternavn.

Må møte i retten i Norge

Hun var derfor ikke tilstede i rettssaken hun var tiltalt i i Bolivia. 5. september må hun imidlertid møte for den norske domstolen.

I Oslo tingrett står 21-åringen tiltalt for å ha forsøkt å føre kokainen inn i Norge. I tillegg står fire andre nordmenn i 20-åra tiltalt for å ha medvirket til narkotikasmuglingen.

Tiltalen omfatter også heleri og hvitvasking av penger i forbindelse med narkotikahandel.

Norske kvinner pågrepet for narkosmugling
Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt