Hopp til innhold

Vil bruke mafiaparagrafen i Cochabamba-saken

Statsadvokaten i Cochabamba-saken i Oslo tingrett ønsker å få de tiltalte dømt ved å bruke «mafiaparagrafen». Det har påtalemyndigheten måttet trekke seg på tidligere.

Video Dette er Bolivia-nettverket

NETT-TV: Dette er oversikten over de politiet mener er involvert i kokainsmuglingen fra Sør-Amerika til Norge.

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i rettssalen i Bolivia.

Petter Mandt

Statsadvokat Petter Mandt er aktor i saken mot de fem som nå er tiltalt i Cochabamba-saken i Oslo tingrett.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

I Oslo tingrett i dag, og i fem uker fremover, fortsetter rettssaken mot fem personer tiltalt for å ha roller i den såkalte Cochabamba-saken. De er tiltalt for å ha forsøkt å smugle kokain fra Sør-Amerika til Norge.

Vil bruke «mafiaparagrafen»

Statsadvokat Petter Mandt har også skjerpet tiltalen for fire av de fem med straffelovens paragraf 60a, eller «mafiaparagrafen».

Det betyr at påtalemyndigheten mener det er en organisert kriminell gruppe som står bak forsøket på narkotikasmugling, og at eventuelle straffer kan skjerpes med inntil fem år.

Den samme paragrafen i straffeloven var opprinnelig med i tiltalen i den såkalte Arlanda-saken - der en av de tiltalte i Oslo tingrett nå ble dømt. Den gangen ble dette punktet droppet underveis i rettssaken. Skal denne paragrafen komme til anvendelse i denne saken, må statsadvokaten bevise at minst tre av de tiltalte er del av en organisert kriminell gruppe.

Flere overraskelser underveis

Tre norske kvinner ble i mai 2008 stanset på flyplassen i Cochabamba. Skjult i elleve Adidas-bager i bagasjen fant politiet 22,4 kilo kokain. Siden da har saken rullet jevnlig i mediene, av forskjellige årsaker.

Da rettssaken opprinnelig skulle begynne i desember 2009 ble norskbolivianske Augusto Toro-Blacutt arrestert i Cochabamba. I april året etter ble han idømt en fengselsstraff på 20 år for forsøk på smugling av kokain.

En av de norske kvinnene, en kvinne fra Lillesand, ble løslatt mot kausjon før rettssaken mot dem begynte i Bolivia. Hun rømte til Norge etter å ha fått et nødpass fra norske myndigheter.

For kort tid siden rømte også Stina Brendemo Hagen ut av Bolivia. Nå er Madeleine Rodriguez den eneste av de tre kvinnene som sitter fengslet i Cochabamba.

  • Rodriguez: Lykke til i retten
    Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen

    Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i rettssalen i Bolivia.

    Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Nekter for å være hovedmann i narkogruppen

Mandag begynte rettssaken mot fem personer, deriblant Lillesand-kvinnen som rømte fra Bolivia, i Oslo tingrett. Dagen ble innledet med å gå gjennom de tiltaltes personalia, før statsadvokat Petter Mandt gikk gjennom tiltalen mot de fem.

I dag fortsetter utspørringen av mannen som politiet mener er den viktigste personen i saken. 26-åringen, som ble adoptert til Norge fra Sør-Amerika som ung gutt, er allerede dømt til fengsel i sju og et halvt år i en annen narkotikasak, den såkalte Arlanda-saken.

26-åringen sier at han erkjenner alt fra den andre saken, og mener at han ville erkjent alt også i Cochabamba-saken dersom han hadde hatt noe med den å gjøre. Han innrømmer å ha organisert vekslinger og overføringer av penger, men ikke at pengene skal ha hatt noe med Cochabamba-saken å gjøre.

Han mener også at det er feil at politiet regner ham som en viktig person i en organisert narkotikagruppe, og at han har gjort oppdrag for bakmenn han ikke ønsker å avsløre.

– Jeg tenkte på å avsløre dem, men fant ut at det var best å la være på grunn av min egen sikkerhet, sa 26-åringen i retten mandag.

Politiadvokat i Kripos, Joakim Staff (t.v.) og statsadvokat Petter Mandt

Politiadvokat i Kripos, Joakim Staff (t.v.) og statsadvokat Petter Mandt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Nekter for at Peru-tur var narkorelatert

Statsadvokat Mandt fortsetter tirsdag med å stille spørsmål rundt 26-åringens 69 pengeoverføringer til Peru. Tiltalte sier at de fleste av disse pengene er til familie og venner i det søramerikanske landet.

Mandt forsøker også å finne ut av forskjellige reiser til forskjellige land i Sør-Amerika som 26-åringen og folk fra hans vennekrets skal ha gjort. Han møtte også Toro-Blacutt og Toro-Blacutts onkel i Peru, noe tiltalte sier var en ferietur. Begge disse ble idømt 20 års fengsel av retten i Cochabamba i april i fjor.

– Dette hadde ingen ting med narkotika å gjøre, sier den tiltalte om da han møtte vennene sine i Peru.

De fem tiltalte i Cochabamba-saken:

De tiltalte i Oslo tingrett i dag er tiltalt for som «en organisert kriminell gruppe ulovlig å ha forsøkt å innføre narkotika eller medvirket til dette, og overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum». De er også tiltalt for hvitvasking og heleri:

Mann (26) - er tidligere dømt i en annen sak med forbindelser til Cochabamba-saken. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Mann (21) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og for å ha stått for veksling og overføring av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Mann (25) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og ha stått for veksling av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Kvinne (23) - kjæreste med Bolivia-dømte Augusto Toro-Blacutt. Har i en liten periode sittet i varetekt i Norge, etter at hun en tid oppholdt seg i Danmark mens norsk politi lette etter henne. Skal ha vært til stede under det første fengslingsmøtet etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet i Cochabamba, visstnok i forkledning. Skal ha vært kvinnen som Rodriguez utvekslet SMS-er med etter pågripelsen, der det ble oppfordret til at de tre norske kvinnene skulle gjøre hva som helst - «bruk sex, bruk penger» - for å slippe ut av knipen. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Kvinne (21) - rømte fra Cochabamba til Norge i februar 2010. Ble arrestert sammen med Hagen og Rodriguez i mai 2008, men har hele tiden sagt seg uskyldig og lagt skylden på de to andre norske kvinnene. En del av rettssaken i Oslo vil være viet saken mot henne. Hun er ikke siktet for å ha unndratt seg rettsforfølgelse i Bolivia. Skal ifølge tiltalen ha forsøkt å innføre 22,4 kilo kokain med fly fra Bolivia til Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT