NRK Meny
Normal

– Mistenkte at Stina kom til å dra

Madeleine Rodriguez er den siste av tre nordmenn som ble arrestert med 22 kilo kokain som er igjen i Cochabamba. Hun mistenkte at venninnen hennes kom til å stikke av da hun ble løslatt mot kausjon.

Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez på vei inn i fengselet i Cochabamba, Bolivia

Stina Brendemo Hagen (til venstre) og Madeleine Rodriguez på vei inn i San Sebastian-fengselet for kvinner i Cochabamba, Bolivia.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Ingen andre enn Rodriguez i San Sebastian-fengselet for kvinner i Cochabamba vet at Stina Brendemo Hagen har brutt meldeplikten etter at hun slapp ut fra fengselet i slutten av juli.

NRK får opplyst at Hagen har brutt meldeplikten i to uker, og ifølge VG Nett har hun forlatt Bolivia. Avisen skriver at Hagen har møtt opp på den norske ambassaden i den brasilianske hovedstaden, Brasilia, der hun har søkt om pass.

– Jeg hadde mistanke om at det kom til å skje, men ikke at det ble med en gang, sier Rodriguez til NRK om Hagens rømning.

Madeleine Rodriguez

Madeleine Rodriguez i retten i Cochabamba i april 2010.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Egoistisk av henne å rømme

Rodriguez er dermed den eneste av de tre norske kvinnene som ble tatt med over 22 kilo kokain på Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008. En av kvinnene rømte før rettssaken begynte i fjor. Nå er også Hagen forsvunnet.

– Jeg synes det er en egoistisk handling av henne å rømme, sier Rodriguez.

Hun sier til NRK at hun ikke kjente til rømingsplanene, og at de ikke snakket særlig mye sammen i fengselet. Likevel mistenkte hun at det kom til å skje. Etter at Hagen ble løslatt mot kausjon, har de nesten ikke hatt kontakt, sier hun.

Hun sier at hun aldri var venn med Lillesand-kvinnen som rømte i februar i fjor, og Rodriguez sier at hun ikke forventet noe fra henne.

– Men Stina og jeg har kjent hverandre i mange år, og hun er tante til barnet mitt. Jeg forventet litt mer av henne, sier Rodriguez.

– Alle vet hvor hun befinner seg

Rodriguez har fått opplyst at Hagen har reist til Brasil, der hun skal ha bedt om pass for å kunne reise fra Sør-Amerika. Hun mener derfor at både norske og bolivianske myndigheter har oversikt over hvor Hagen nå befinner seg.

– Jeg vet at påtalemyndigheten i Cochabamba vet hvor hun er. Alle vet hvor hun er, hvem hun reiste sammen med og hvem hun var sammen med i Brasil. Men de gjør ingen ting med saken. Det er jo bare å informere brasilianske myndigheter hvis de vil gjøre noe med saken, mener Rodriguez.

At også Hagen har rømt fra Cochabamba gjør ikke så mye fra eller til for henne selv, tror Rodriguez. De hadde lite kontakt i fengselet. Men hun tror ikke at de blir lett for henne å komme ut mot kausjon, dersom det skulle bli aktuelt.

– Situasjonen blir jo verre nå som Stina har stukket av, sier hun.

– Får det vanskeligere i ankedomstolen

Hun får støtte for dette av sin norske bistandsadovat, Marius Dietrichson.

Etter at Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez i april i fjor ble ilagt fengselsstraffer på over 13 år for forsøk på smugling av narkotika, ble kvinnenes straffer redusert i en anke som ble behandlet i Cochabamba i november.

I februar i år ble en ny anke lever til domstolen i Bolivias hovedstad Sucre. Resultatet av anken lar vente på seg.

– Vi arbeider med å bli vurdert på en mildere måte av ankedomstolen, og vi arbeider med en fremskutt løslatelse. Det blir vanskeligere å jobbe med dette nå, sier Dietrichson til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt