Hopp til innhold

Stina Brendemo Hagens advokat: <br>– Jeg advarte henne

COCHABAMBA/OSLO (NRK.no): Stina Brendemo Hagens bolivianske advokat forteller alt han vet om dagene da den norske kokaindømte kvinnen rømte fra Bolivia.

Jesus Antezana

– Jeg advarte Stina Brendemo Hagen mot å gjøre noe idiotisk mens hun var løslatt, sier advokat Jesus Antezana til NRK.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Jeg advarte henne mot å gjøre noe idiotisk mens hun var løslatt, sier Jesus Antezana.

I slutten av juli ble hans klient Stina Brendemo Hagen løslatt fra fengselet i Cochabamba, der hun sonet en straff på ti år og fire måneder for forsøk på å smugle 22,5 kilo kokain til Norge, etter å ha betalt 350.000 kroner i kausjon.

Betingelsene var:

  • at hun ikke måtte forlate byen eller landet
  • at hun melder seg hver mandag
  • at hun ikke er i kontakt med andre involverte i saken
  • at hun betaler kausjonen

Nå er det kjent at Brendemo Hagen rømte fra Bolivia i august.

Norges konsul kontaktet advokaten

Stina Brendemo Hagen på vei inn i fengselet i Cochabamba, Bolivia

Stina Brendemo Hagen på vei inn i fengselet under rettssaken i april 2010.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Flere dager før hun meldte seg på den norske ambassaden i Brasil etter å ha rømt fra Cochabamba, ringte Norges konsul i Bolivia til den norske kvinnens advokat med spørsmål om passet hennes. Det forteller Antezana til NRK.no.

– Torsdag 11. august fikk jeg en telefon fra konsulen som spurte etter passet til Stina Brendemo Hagen, sier Antezana.

– Jeg stusset over dette, siden han burde vite at passet hennes er i domstolens varetekt, legger han til.

Det var fire dager før Antezana fikk beskjed om at Brendemo Hagen hadde rømt til Brasil.

UD er ordknappe

Norges konsul i La Paz, Ian Hornsby

Norges konsul i Bolivia, Ian Hornsby, kontaktet Stina Brendemo Hagens advokat før det ble kjent at hun hadde rømt.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Ian Hornsby, Norges konsul i La Paz i Bolivia, bekrefter overfor NRK.no at han ringte advokaten, men henviser til Utenriksdepartementet (UD) når det gjelder samtalens karakter.

– Jeg ber om forståelse for at dere må ta alle spørsmål med Utenriksdepartementet i Norge. De kjenner hele situasjonen og kan si hvorfor jeg ringte, sier Hornsby.

UD er imidlertid ordknappe.

– Utenrikstjenesten har over tid gitt konsulær bistand til denne norske borgeren (Stina Brendemo Hagen, red.anm), men vi ønsker ikke å gå i detalj på hva slags bistand det er snakk om. Men vi kan si at vi ikke har utstedt pass til henne, er alt pressevakt Kjetil Elsebutangen vil si.

Advokaten: Ville aldri involvert meg i dette

Jesus Antezanas kontor i Cochabamba

Her har Jesus Antezana sine kontorer i Cochabamba, Bolivia.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Etter at Brendemo Hagen rømte, er blant annet Antezanas hus blitt endevendt, og advokaten er mistenkt for å ha hjulpet henne med å komme seg vekk. Selv avviser han dette på det sterkeste.

– Ved å rømme har hun virkelig ødelagt for seg selv, sier han og mener hun ikke kommer til å bli løslatt før straffen er ferdigsonet dersom hun blir tatt nå.

– Jeg ville aldri oppfordret henne til å gjøre noe slikt, og jeg ville aldri involvert meg i dette, sier Antezana.

Da Brendemo Hagen ble løslatt mot kausjon, måtte hun oppgi en adresse til domstolen. Sammen med advokaten oppga hun da Antezanas adresse.

Antezana forteller at han leide ut tre rom til henne, men at hun aldri kom for å bo der.

– Med en gang hun kom ut av fengselet, dro hun for å bo sammen med venner fra kirken, som også besøkte henne mens hun var fengslet, forteller advokaten.

Dette skjedde, ifølge advokaten:

Han går gjennom hele tidsrommet med NRK.no:

  • Lørdag 30. juli: Hagen løslates mot kausjon.
  • Mandag 1. august: Hagen og advokat Antezana går sammen til meldekontoret. Samme dag gikk Hagen og advokaten ut for å spise lunsj og snakke sammen om ankesaken, der de forsøkte å få redusert straffen til åtte år. Dersom det hadde gått, ville de forsøkt å få Hagen til Norge for å sone resten av straffen der. – Jeg advarte henne faktisk mot å gjøre noe idiotisk mens hun var løslatt, sier Antezana.
  • Mandag 8. august: Hagen går selv til meldekontoret.
  • Torsdag 11. august: Antezana får en telefon fra Ian Hornsby, Norges konsul i La Paz i Bolivia, som spør om Hagens pass.
  • Fredag 12. august: Antezana får en telefon fra Hagens romkamerat, som forteller at Hagen ikke hadde vært hjemme.
  • Mandag 15. august: Antezana får en ny telefon fra Norges konsul, som forteller at Hagen har rømt til Brasil, og at hun har vært på den norske ambassaden for å be om pass til henne og sønnen. Den norske ambassaden avslår søknaden til Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stina Brendemo Hagen

Stina Brendemo Hagen ble i 2008 dømt til 13 år og fire måneder i fengsel for forsøk på å smugle kokain til Norge. Straffen ble senere redusert til ti år og fire måneder.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Realistisk og godt likt

Jesus Antezana tok over som advokat for Brendemo Hagen i løpet av saken mot de tre norske kvinnene som ble tatt med 22,4 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba.

Brendemo Hagen skal ha skiftet advokat flere ganger, blant annet etter at hun skrev under på et brev der hun tilsto å ha forsøkt å smugle narkotika fra Sør-Amerika til Norge.

Under rettssaken mot de norske kvinnene var Antezana realistisk med hensyn til hva de norske kvinnene kunne vente seg, og han trodde lite på spekulasjonene om at de ville bli løslatt. NRK vet at han var godt likt av Brendemo Hagen og familien.

I april 2010 ble hun og Madeleine Rodriguez begge idømt fengselsstraffer på 13 år og fire måneder. Straffene til Brendemo Hagen og Rodriguez ble senere omgjort til ti år og åtte måneder.

Men nå sitter Rodriguez alene igjen i Bolivia og venter på avgjørelsen på anken på også denne straffeutmålingen.

En kvinne fra Lillesand som også var varetektsfengslet sammen med Brendemo Hagen og Rodriguez, rømte før rettssaken startet, mens hun var ute mot kausjon fra Cochabamba, til Norge i februar i fjor.

Hun er nå siktet for forsøk på å smugle kokain fra Bolivia til Norge, og måtte møte i Oslo tingrett mandag denne uken i en sak som vil vare i fire uker. NRK er til stede i retten.

Advokat Jesus Antezana, Madeleine Rodriguez (t.v) og Stina Brendemo Hagen

Her er advokat Jesus Antezana i retten sammen med Madeleine Rodriguez (t.v) og Stina Brendemo Hagen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste nytt