Gingrich tok en overlegen seier

Newt Gingrich nærmest knuste Mitt Romney i det republikanske nominasjonsvalget i Sør-Carolina i natt.

New Gingrich

New Gingrich smilte bredest i natt. Fra å ha først ledet stort i Sør-Carolina, for deretter å ligge 20 prosentpoeng bak konkurrenten Mitt Romney, dro han i land en overbevisende seier.

Foto: MARY ANN CHASTAIN / Reuters

Jon Gelius, Sør-Carolina

Tallene viser Gingrich har sikret seg 40 prosent av stemmene mot Romneys 28 prosent.

Rick Santorum ble nummer tre med 17 prosent og Ron Paul, som overrasket med svært gode stemmetall i de to foregående valgene, ble nummer fire med 13 prosent.

Nattens seier er stor for den tidligere lederen av Representantenes hus, som endte på fjerdeplass både i Iowa og New Hampshire.

Newt Gingrich på sin valgvake

New Gingrich smilte lurt da han var på vei inn for å holde sin takketale.

Foto: Jon Gelius / NRK

For under to uker siden hadde Mitt Romney en tosifret ledelse i delstaten, en ledelse som skrumpet inn til 10 prosent – før tallene plutselig viste nærmest dødt løp de to siste dagene.

Derfor er den solide seieren en overraskelse for mange.

Og det var mye som stod på spill i natt, for både Romney og Gingrich vet mer enn godt at ingen siden 1980 har blitt valgt til republikansk presidentkandidat uten å vinne Sør-Carolina.

For Gingrich kunne et dårlig resultat i natt betydd slutten for hans valgkamp.

Stor jubel

Det var derfor ikke uventet at stemningen stod i taket på Gingrich sin valgvake på Hilton Hotel i delstatshovedstaden Columbia i natt. Det som var å krype og gå av nasjonal og internasjonal presse, inkludert NRK, var til stede.

Champagnekorkene ble sprettet allerede da valgdagsmålingene fra tre TV-nettverk viste en komfortabel seier til Gingrich. Men hovedpersonen - for å ikke ta noe for gitt - ventet i halvannen time til før han talte til tilhengerne i den tettpakkede konferansesalen.

Da hadde alle hans utfordrere erkjent nederlaget.

I sin seierstale bad han om økonomiske bidrag fra velgerne for å holde ut.

– Vi har ikke like mye penger som visse andre kandidater, sa Gingrich med klar henvisning til Mitt Romney, som personlig er god for milliarder av kroner.

– Men vi har ideer, og vi har folk, og vi har bevist her i Sør-Carolina at folkemakt med de rette ideene vinner over de store pengene. Med deres hjelp skal vi bevise det på nytt i Florida, sa Gingrich.

På veien tilbake til hotellrommet ble han loset gjennom hotellets bar med et stort pressekorps på slep, hvor overraskede bargjester fikk både håndtrykk og klem fra den glade vinneren, og en mengde blitslys, før Gingrich ble loset ut gjennom kjøkkeninngangen og opp til rommet.

Mitt Romney

Stemningen var noe mer laber hos Mitt Romney. Skuffelsen står å lese i fjesene til både ham, kona Ann og barnebarnet Allie.

Foto: David Goldman / Ap

Familien rundt seg

Hans solide innsats i TV-debattene den siste uken viste seg å være utslagsgivende for usikre velgere, i tillegg til debatten rundt Mitt Romneys privatøkonomi og fortid som leder av et privat investerings- og oppkjøpsfond.

Da Romney angrep Gingrich for hans kontroversielle privatliv, svarte Gingrich med å fremstille Romney som en grisk bedriftsslakter.

Analyser av stemmetallene viser at Gingrich – ikke uventet – sikret seg de viktige stemmene til de kristenkonservative, som utgjør totredjedeler av republikanske velgere i Sør-Carolina.

Det betyr at fokuset på Gingrichs privatliv ikke ble utslagsgivende, noe som viktig med tanke på andre konservative delstater.

Mange mener familieverdier, som er viktig for de konservative kristne, ikke passer veldig godt sammen med Gingrich, som har vært gift tre ganger og som har vært sammen med sin neste kone lenge før han var skilt fra den forrige.

Med seg på seierspodiet i natt hadde Gingrich sin tredje kone, Callista, samt flere av sine barn og barnebarn.

En av dem var datteren Jackie Gingrich Cushman, som rykket ut til forsvar for sin far da kone nummer to denne uken i amerikansk media gav intervju om ekteskap og utroskap.

– Det var veldig morsomt, tusen takk, svarte datteren, som er fra første ekteskap, da NRK spurte om hva hun tenkte om nattens seier – og var minst like stolt som hovedpersonen.

Newt Gingrich og barnebarnet Maggie Cushman

Like blide begge to, Newt Gingrich og barnebarnet Magge Cushman på valgvaken i natt.

Foto: Matt Rourke / Ap

Best til å slå Obama

Det amerikanske kommentatorer nå – igjen – er opptatt av, er: «Hva er galt med Mitt Romney?»

Ikke bare mistet han forspranget i Sør-Carolina denne uken, han mistet også den først tilkjente seieren i Iowa. Det betyr at den store favoritten kun står igjen med seieren i New Hampshire.

– Denne nominasjonskampen blir bare mer og mer interessant, og den kan vare lenge, sa Romney til sine tilhengere på valgvaken i natt.

Video Mitt Romneys South Carolina-tale

SE VIDEO: Mitt Romney fortsatte sin strategi med å angripe president Barack Obama under takketalen til tilhengerne.

Den er kanskje mer interessant enn hva han synes godt er.

At han sliter med å få grep på de aller mest konservative, har lenge vært hans svakhet. Men det som burde bekymre mannen, som med unntak av president Barack Obama har mest penger å drive valgkamp for, er at hans sterkeste kort kan være på hell, nemlig valgbarheten og tiltroen til hans evner til å skape arbeidsplasser.

I Sør-Carolina mente 51 prosent at Newt Gingrich er den beste til å slå Barack Obama, mot 37 prosent for Mitt Romney. Og for over halvparten av dem som stemte, var hensynet til økonomi og arbeidsplasser det førende for valget.

– Barack Obama er historiens verste «matkupong»-president, jeg har tenkt å bli historiens beste «lønnsslipp»-president, sa Gingrich i talen i natt – og er tydelig fornøyd med at han har klart å gi Romney en ripe i troverdighetslakken etter skittkastingen.

Gingrich-kampanjen klarte, med god hjelp fra de andre i presidentracet, å finne frem til bedrifter i Sør-Carolina som Bain Capital, fondet som Romney arbeidet seg til topps i, har lagt ned, i en delstat som sliter med 10 prosent arbeidsledighet.

Analytikere peker også på den klønete håndteringen av kravet om at Romney må legge frem sine selvangivelser, for å vise offentligheten hvor mye han betaler i skatt og hvor han har plassert sin store formue.

Romney-kampanjen har svart med å kreve offentlige svar på Gingrichs fortid som lobbyist og granskingsrapporten fra 1997, da Gingrich som leder av Representantenes hus ble felt og bøtelagt for brudd på Kongressens etiske retningslinjer.

Likevel i seierens stund, var Gingrich raus mot sin fremste konkurrent.

– Han har jobbet hardt, han har lyktes og hatt suksess, han har organisert store systemer og han gjorde en fantastisk jobb med OL i Salt Lake City, sa Gingrich om Romney.

Video Newt Gingrichs South Carolina-tale

SE VIDEO: Med 40 prosent av stemmene Skaper Newt Gingrich tvil om Mitt Romney er det åpenbare valget for Republikanerne til å vinne over Barack Obama. Han skryter likevel av konkurrenten i sin tale.

Kan vare lenge

Neste delstat ut i nominasjonsprosessen er Florida, hvor det er nominasjonsvalg 31. januar.

Der leder Romney foreløpig komfortabelt på meningsmålingene, med 43 prosent. Newt Gingrich ligger som nummer tre, med 18 prosent, ett prosentpoeng bak Rick Santorum som får 19 prosent. Ron Paul virker hektet av der, med kun 9 prosent av stemmene.

«Hjelp meg slå knockout i Florida» var ordlyden Gingrich-kampanjen sendte ut på Twitter i natt.

En seier i Florida er viktig, for etter Sør-Carolina og Florida – hvor vinneren får alle delegatene fra delstatene på partiets landsmøte – er det i de kommende delstatene de neste to månedene proporsjonal fordeling av delegater. Det vil gjøre det vanskeligere for en kandidat å få et forsprang.

Det betyr at nominasjonsprosessen kan trekke ut, i det lengste til juni hvor Utah er siste delstat ut.

Gingrichs seier i natt kunne i antall delegater vært enda mer betydningsfull, fordi Sør-Carolina i strid med partiets ønsker flyttet nominasjonsvalget frem i tid for å øke delstatens innflytelse i nominasjonsprosessen og som straff ble fratatt halvparten av landsmøtedelegatene.

Men økt innflytelse lyktes de i alle fall å sikre seg.

Det er første gang siden det nåværende nominasjonssystemet ble innført i 1980 at de tre delstatene Iowa, New Hampshire og Sør-Carolina har ulike vinnere.

En kandidat trenger støtte fra 1144 delegater for å være sikret nominasjonen, ifølge Then New York Times. Men det republikanske partiet har kuttet ned antall superdelegater til rundt 125, delegater som er uavhengige av en delstat og som selv kan avgjøre hvem han eller hun vil støtte.

Obamas seier over Hillary Clinton i Demokratenes valg i 2008 kom blant annet som følge av stor støtte blant disse superdelegatene.

Valgkalender januar 2012 (republikanerne)

Dato

Delstat

Valgmåte

Delegater

3. januar

Iowa

Partimøter

28 delegater.

10. januar  

New Hampshire

Primærvalg

12 delegater.

21.

januar

South Carolina

Primærvalg

25 delegater.

31. januar

Florida

Primærvalg  

50 delegater.

SISTE NYTT

Siste nytt