Sør-Carolina lever opp til sitt rykte for skitten valgkamp

Sør-Carolina lever opp til sitt rykte som delstaten der det er mest skitne triks i politikken. Før lørdagens primærvalg er over 30 millioner kroner brukt på å angripe motstanderne i TV-reklamer.

Newt Gingrich

Newt Gingrich er på offensiven i Sør-Carolina, en delstat han etter alt så dømme må vinne for å holde liv i håpet om å bli republikanernes presidentkandidat. Her driver han valgkamp på restauranten Land's End i Georgetown.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Romney og Bobby Allison

Som favoritt er det Mitt Romney som blir utsatt for flest angrep fra konkurrentene. Samtidig bruker Romney mye tid på å vise at han støttes av lokale kjendiser. Her er det racerkjøreren Bobby Allison som driver valgkamp sammen mer Romney.

Foto: JOE RAEDLE / Afp
John McCain

John McCain under valgkampen i Sør-Carolina i 2000, da han ble utsatt for en rykteflom om at hans adopterte datter fra Bangladesh egentlig skulle være hans biologiske datter utenfor ekteskap.

Foto: STEPHAN SAVOIA / AP

Alle de fem gjenstående republikanske kandidatene gjør nå sitt beste for å rakke ned på motstanderne.

På enkelte TV-stasjoner blir det sendt opptil 12 politiske reklamer i løpet av en times sending.

– Det er bare for mye, det er bare det samme om og om igjen. Det er motbydelig. Det burde snakke mer om hva de skal gjøre enn å snakke nedsettende om de andre. Alle sammen er negative menn, sier en kvinne som nyhetsbyrået Reuters har snakket med på et supermarked i Columbia i Sør-Carolina, Frances Woodard.

Samtidig får velgerne telefon etter telefon på ettermiddags- og kveldstid, der en ferdiginnspilt beskjed fra en av kandidatene blir lest opp.

Lang og skitten historie

Selv om Frances Woodard og andre velgere klager over en skitten valgkamp der kandidatene mest snakker nedsettende om motstanderne, så er dette ikke noe nytt i Sør-Carolina.

Tvert imot, Sør-Carolina har en lang historie med skitne valgkamptriks, som i hvert fall går tilbake til den beryktede valgkamparbeideren Lee Atwaters dager i hjemstaten før 1980.

I ettertid er Atwater mest kjent for at han hjalp president George H.W. Bush til seier over Michael Dukakis, særlig ved at han knyttet Dukakis til en drapsdømt fange som begikk voldtekt og ran mens han var på permisjon fra fengselet.

TV-reklamene om svarte Willie Horton er gått inn amerikansk politisk historie som et særlig eklatant tilfelle av å spille på rasistiske strømninger i folket.

For Lee Atwater var imidlertid taktikken langt fra noe nytt, han tok i bruk metoder han hadde perfeksjonert hjemme i Sør-Carolina.

– Lee Atwaters spøkelse henger over Sør-Carolina som tåke om morgenen, og den virker inn på alle deler i delstatens politikk, sier professor i statsvitenskap ved Winthrop University, Scott Huffmon, til The Portland Press Herald.

Artikkelen fortsetter under bildet.

President George H.W. Bush og Lee Atwater

President George H.W. Bush og Lee Atwater 'jammet' under innsettelsen av Bush som president 20. januar 1989.

Foto: Wikipedia


Angrep Romney for fire år siden

For Mitt Romney er det på ingen måte noe nytt at han risikerer å bli utsatt for skitne triks i Sør-Carolina.

Christopher Carpenter

Med sørstatsflagget og plakat gjorde Christopher Carpenter det klart at Mitt Romney ikke var ønsket da han drev valgkamp i Sør-Carolina i 2008.

Foto: LM Otero / AP

Da Romney prøvde å vinne den republikanske nominasjonen før valget i 2008, ble han utsatt for flere anonyme bakvaskelseskampanjer.

Mange republikanske velgere fikk et julekort, som angivelig var fra Romney, med et sitat fra en mormonsk leder på 1800-tallets om mente at gud hadde flere koner.

Romney ønsket minst mulig oppmerksomhet om sin mormonske tro i det sterkt konservativt kristne Sør-Carolina, og «julekortet» var nettopp ment å fortelle velgerne om hans bakgrunn.

Angrepet for å snakke fransk

Romney selv har sagt at han er forberedt på det som måtte komme.

– Politikk er ikke for pyser og jeg vet at det kommer til å bli tøft, sa Romney da han hadde vunnet sist tirsdag primærvalg i New Hampshire og skulle reise til sørstatene.

Den kanskje mest overraskende vrien har Newt Gingrich kommet opp med. I en fersk TV-reklame angriper han favoritten Mitt Romney for kunne snakke fransk.

I TV-reklamen med navnet The French Connection søker Ginrich å fremstille rivalen som en elitist, som har mistet kontakten med den vanlige amerikaner.

Det som er ment å være høydepunktet i reklamen er noen ord som Romney sa for ti år siden da han var sjef for organisasjonskomiteen for OL i Salt Lake City:

«Bonjour, je m'appelle Mitt Romney» – «God dag, mitt navn er Mitt Romney».

Se videoen som angriper Romney. Artikkelen fortsetter under videoen.

Angrep Romneys fortid

For Newt Gingrich følger angrepet på Romney opp en trend med overraskende angrep på Romney.

I forrige uke begynte TV-stasjoner i Sør-Carolina å sende et halv time langt program som angrep Romneys fortid som leder for et investeringsfirma.

Angrepet på Romney for å være kapitalist blir i hovedsak finansiert av kasinoeieren Sheldon Adelson har gitt fem millioner dollar, cirka 30 millioner norske kroner, til en organisasjon som støtter Gingrich.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sandskulpturer

I Myrtle Beach i Sør-Carolina har medlemmer av Team Sandtastic of Sarasota laget sandfigurer av de seks republikanske kandidatene som skal delta i mandagens TV-debatt i Myrtle Beach. Hodene i sanden er fra venstre: Mitt Romney, Newt Gingrich, Jon Huntsman, Rick Perry, Rick Santorum og Ron Paul. Jon Huntsman trakk sitt kandidatur mandag, og er derfor likevel ikke med i TV-debatten.

Foto: RANDALL HILL / Reuters

Viktig TV-debatt

Så langt har angrepene på Mitt Romney særlig begrenset seg til TV-reklamer og direkte angrep i taler.

Bussen til Newt Gingrich

Bussen til Newt Gingrich på vei til Myrtle Beach, der kandidatene i natt skal ha TV-debatt.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Natt til tirsdag skal de fem gjenværende kandidatene holde en TV-debatt i Myrtle Beach i Sør-Carolina.

De siste meningsmålingene viser at Romney har økt ledelsen på meningsmålingene.

I en måling som ble offentliggjort mandag fikk han en oppslutning på 32 prosent, mot 21 for hans nærmeste rival Newt Gingrich, skriver Newsmax.

Etter at Romneys trosfelle Jon Huntsman overraskende trakk sitt kandidatur mandag er det ventet at han får ytterligere oppslutning på målingene.

Tallene tyder på at Mitt Romney kan vente seg harde angrep både i nattens TV-debatt og i debatten i Charleston natt til fredag.

Likevel er nok Romney og hans valgkampstab mindre redd for det som måtte dukke opp i debattene, en det som måtte forberedes av ryktespredning og annet i det skjulte.

Selv om ingen har sett de skitne triksene fra tidligere valgkamper hittil i Sør-Carolina, så er det gjerne de siste dagene at desperate kandidater tar i bruk metoder som ikke tåler dagens lys.

Valgkalender januar 2012 (republikanerne)

Dato

Delstat

Valgmåte

Delegater

3. januar

Iowa

Partimøter

28 delegater.

10. januar  

New Hampshire

Primærvalg

12 delegater.

21.

januar

South Carolina

Primærvalg

25 delegater.

31. januar

Florida

Primærvalg  

50 delegater.

SISTE NYTT

Siste nytt