Nær sammenstøt mellom Gingrich og Romney

Gingrich og Romney var få minutter unna et sammenstøt under sluttinnspurten i Sør-Carolina i dag. Et gjennomsnitt av målingene de siste tre dagene gir Newt Gingrich et klart forsprang.

Newt Gingrich

Newth Gingrich i valgkampinnspurten på froktostrestauranten Tommy's Country Ham House - så populær at også Mitt Romney måtte innom i dag.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Presidentkandidat-rivalene Mitt Romney og Newt Gingrich kjempet til siste minutt for å vinne noen ekstra stemmer i konservative Sør-Carolina på valgdagen.

Ifølge nettstedet RealClearPolitics har Gingrich støtte fra 33,5 prosent av republikanerne, mens Romney får 28,5 prosent. 13,8 prosent støtter Ron Paul, og 11,8 Rick Santorum.

Klar ledelse til Gingrich

RealClearPolitics har målt snittet av fire målinger tatt opp fra 18. til 20. januar. 33,5 prosent betyr en framgang på hele 5 prosentpoeng fra forrige måling.

I Sør-Carolina ligger Gringrich to prosentpoeng foran Romney i de siste målingene før valglokalene åpnet.

SE VIDEO:

Video Jon Gelius i Sør-Carolina

Jon Gelius rapporterer fra Sør-Carolina lørdag kveld.

I dag gikk krisealarmen da det viste seg at begge de to kandidatenes kampanjer hadde planlagt arrangement på samme sted, i restauranten Tommy's Country Ham House i Grenville, og til samme tid.

Til alt hell kom Romney tre kvarter før planen til skinkehuset og unngikk et ansikt til ansikt-valgdagsmøte med Gingrich. Kampanjebussen hans kjørte opp foran restauranten etter at Romney var dratt.

Gingrich- og Newth-tilhengere

De to hovedmotstandernes tilhengere sto side ved side utenfor froktostrestauranten i Greenville.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– Vil bare ha frokost

Begge fikk muligheten til å forstyrre det populære stedets frokostgjester i måltidet, hver sin gang. Og begge benyttet anledningen til å kaste skitt på motstanderen.

– Hva er vitsen med at en fra Washington skal styre Washington, sa Romney sarkastisk. Gingrich har som kjent mange år bak seg i USAs kongress.

– Jeg er den eneste fyren som har levd livet sitt i den virkelige verden.

En av gjestene, Jeanne Pyle, ble spurt av Reuters' utsendte hvem av de to hun var kommet for å se?

– Vi kom hit for å spise frokost. Og vi har ikke blitt servert ennå, sa hun misfornøyd.

Skittkasting siden desember

Få timer før valget startet i Sør-Carolina forsøkte Romneys kampanje å snu utviklingen ved å angripe Gingrich.

De krevde mer informasjon om Gingrichs brudd på etikkreglene i Kongressen – en sak han ble straffet for på 90-tallet.

– Elsker vi simpelthen ikke disse folkene? Han (Mitt Romney, red.anm.) offentliggjør ingenting selv, han svarer ikke på noe. Og han er forvirret og vet ikke om han noen gang vil offentliggjøre noe. Og så bestemmer han seg for å ta en kamp om offentliggjøring? svarte Gingrich.

Den fiendtlige holdningen de to imellom har eskalert siden desember, da en gruppe som støtter Romney, lanserte en serie negative TV-reklamevideoer mot Gingrich i Iowa. Videoene ødela Gingrichs valgkampanje der.

Viktig delstat å vinne

Søndag morgen, norsk tid, vet vi trolig mer om hvordan den republikanske nominasjonskampen vil se ut i månedene som kommer.

Republikanernes valglokaler åpnet kl. 13 lørdag ettermiddag, norsk tid. De holdes åpnet til kl. 1 i natt – fortsatt norsk tid, klokka 19 lokal tid – og da starter opptellingen.

Resultatet er ventet få timer senere.

Og både Romney og Gingrich vet at ingen republikaner har vunnet kampen om å bli presidentkandidat siden 1980 uten å vinne denne konservative bastionen først.

Mitt Romney på Tommy's Country Ham House

Mitt Romney blant froktostgjestene på Tommy's Country Ham House - der han akkurat kom seg ut før neste kandidat ankom.

Foto: Matt Rourke / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt