Går fri etter å ha skadeskutt 28 bærplukkere

De fire greske bøndene som i fjor skøyt 28 bangladeshiske bærplukkere får går fri. – Jeg skammer meg over å være gresk, sier skuddofrenes advokat.

Greece Strawberry Farm Shooting

Utenlandske arbeidere protesterte onsdag mot frifinnelsen av de greske bøndene som skøyt 28 bangladeshiske bærplukkere i fjor.

Foto: Ap

GREECE-IMMIGRATION-WORKERS-CRIME

28 bangladeshiske bærplukkere ble skutt i april i fjor. Tolv ble skadet og fire ble alvorlig skadet. De skal ha blitt skutt da de ba om å få lønnen sin utbetalt.

Foto: - / Afp

Det var i april i fjor at de greske jordbærbøndene skjøt sine ansatte, angivelig fordi de hadde klaget på manglende lønnsutbetalinger, ifølge The Guardian. Hendelsen skjedde i landsbyen Nea Manolada som ligger 260 kilometer vest for Athen.

Tolv personer ble skadd, og fire alvorlig skadd. Ingen omkom i skuddepisoden.

To av bøndene ble frifunnet, til tross for at de innrømmet å ha skutt bærplukkerne. De to andre bøndene som var involvert i hendelsen ble imidlertid dømt. Den ene bonden fikk 14 år og syv måneder fengsel, mens den andre fikk en dom på åtte år og syv måneder. Likevel får begge gå fri i påvente på at ankene deres behandles, skriver avisen.

– En skandale og en skam

Greece Strawberry Farm Shooting

En fortvilet arbeidsinnvandrer utenfor tinghuset i Patras onsdag.

Foto: STR / Ap

Greske politikere, arbeiderforeninger og antirasistiske organisasjoner har fordømt rettens avgjørelsen som blir beskrevet som en «rasistisk skandale», ifølge avisen The Independent.

– Jeg skammer meg over å være gresk. Dommen er en skandale og en skam. Retten har utvist en skrekkelig holdning overfor ofrene, sa skuddofrenes advokat Moisis Karabeyidis etter rettssaken.

Mange arbeidsinnvandrere hadde samlet seg til protest foran tinghuset i byen Patras hvor rettssaken fant sted. Flere gråt, andre var rasende under onsdagens demonstrasjon, ifølge avisen.

Hellas' største fagforening var også representert, de sier dommen strider med det offentlighets sans for rett og rettferdighet.

– Det å skyte og skade mennesker som ber om lønn for sitt arbeid, er et rent overgrep, uttalte foreningen GSEE i en pressemelding.

Ikke en isolert hendelse

Vasiliki Katrivanou som sitter i parlamentet for det radikale venstreorienterte partiet Syriza sa i en uttalelse til The Independent at hendelsen dessverre ikke er den første av sitt slag.

– Dommen sender et signal om at vi overser de forferdelige forholdene som utenlandske arbeidstakere lever under. Ved å lukke øynene for hendelser av en så brutal, umenneskelig og rasistisk karakter gir man rom for nye ofre, sa hun.

De fire bøndene hadde engasjert landets ledende advokater i rettssaken som varte en måned. Flere antirasistiske organisasjoner stiller seg nå kritisk til det greske rettssystemet, og krever at internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner må gripe inn.

– Vi krever at menneskerettighetsorganisasjoner tar grep. Jordbærnæringen omsetter for flere hundre millioner euro årlig, og i en slik næring kan man ikke bare skyte uskyldige arbeidere, sier Petros Konstantinou som koordinerer en antirasistisk organisasjon i Hellas.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt