NRK Meny
Normal

Hellas er EUs mest korrupte land

Det kriserammede Hellas er det mest korrupte landet i EU, ifølge en ny undersøkelse fra Transparency International. Den viser også at Norge er mer korrupt enn Sverige og Danmark.

Hellas Euro

I fjor lå Hellas på plass nummer 80, men i år har grekerne falt ned til 94. plass.

Foto: Petros Giannakouris / Ap

De skandinaviske landene er trygt plassert høyt på lista over lite korrupte land. Men mens Danmark får 90 poeng og Sverige 88, er Norge dårligst i Skandinavia med 85 poeng. Toppkarakteren er 100 poeng.

Undersøkelsen ble første gang gjennomført i 1995. Listen er basert på spørreundersøkelser om hvordan oppfatningene av korrupsjon i offentlig sektor er i de ulike landene. Blant de spurte er kilder i Verdensbanken, Verdens økonomiske forum og Afrikabanken.

Topplandene får den gode karakteren på grunn av god tilgang til offentlig informasjon og lover og regler som styrer oppførselen til offentlige ansatte, heter det i rapporten.

Helt nederst på verdensoversikten ligger Somalia, Nord-Korea og Afghanistan, mens altså Hellas har den europeiske bunnplassen. Landet lå på en 80. plass i fjor, men befinner seg på 94. plass i år.

– Hellas ligger lavere på lista enn land som Colombia, Benin og Zamiba. Det får en til å tenke, sier Europa-direktør Anne Koch i Transparency International.

Organisasjonen oppfordrer landene i Europa til å være observante på faren for korrupsjon i offentlig sektor når finanskrisen rammer.

Smøring og bestikkelser har slått dype røtter i verdensøkonomien. To tredeler av verdens nasjoner må beskrives som svært korrupte, heter det i rapporten.

– Voksende protester mot korrupte regjeringer tvang ledere i flere land til å gå av i fjor, men når støvet legger seg, blir det klart at omfanget av bestikkelser, maktmisbruk og hemmelig samrøre fortsatt er svært stort i mange land, skriver Transparency.

To tredjedeler av de 176 landene på lista har fått under 50 poeng.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt