Frykter flere farlige aborter som følge av zikaviruset

Strenge abortlover gjør at gravide som frykter zika-smitte kan bli nektet å avslutte svangerskapet. WHO får kritikk for kun å være opptatt av spredningen av viruset, ikke rettighetene til kvinner i landene som rammes.

Brazil Zika Epicenter

SLUMMEN I RECIFE, BRASIL: Gleyse Kelly da Silva (27) bærer på datteren Maria Giovanna. Jenta ble født med mikroefali - den nevrologiske skaden som gjør at hjernen slutter å vokse, og som trolig kommer av zika-smitte hos mor. I slummen der de bor har mygg lenge vært et problem. Zikaviruset gjør det lille insektet enda mer fryktet.

Foto: Felipe Dana / Ap

Myndighetene i flere av de latinamerikanske landene der zikaviruset herjer, har oppfordret kvinner til å la være å bli gravide de neste månedene eller årene.

I enkelte av disse landene er tilgangen til prevensjon begrenset og abort delvis forbudt.

HEALTH-ZIKA/BRAZIL Ferreira holds her son Pedro during a session to stimulate the development of his eyesight at the Altino Ventura rehabilitation center in Recife

REHABILITERINGSSENTER I RECIFE, BRASIL: Daniele Ferreira holder sønnen Juan Pedro mens de gjør øvelser for å stimulere synet hans. Zika-viruset kan stanse utviklingen av barnets hjerne og kan derfor føre til synsskader.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Nå advarer grupper som kjemper for retten til selvbestemt abort om at restriksjonene kan føre til at flere velger å abortere i utrygge omgivelser.

Blant annet har brasilianske advokater, aktivister og forskere kommet med et krav til myndighetene om å tillate abort for kvinner som frykter de er smittet av zikaviruset.

Bedre tilgang til prevensjon og abort

– Vi ber myndighetene om å forbedre tilgangen til prevensjon, spesielt for lavinntektsgrupper. Deretter må muligheten for å utføre trygge aborter utvides, sa Giselle Carino i abortrettighetsgruppen International Planned Parenthood nylig, ifølge The Guardian.

– Det er nødvendig med en bevisstgjøringskampansje slik at kvinner lærer mer om risikoen knyttet til zikaviruset og mulighetene de har dersom de skulle bli gravide, la Carino til.

95 prosent av abortene er utrygge

I en oversikt på nettsiden worldabortionlaws.com kommer det frem at abort er forbudt – med enkelte unntak, for eksempel ved voldtekt, incest eller dersom kvinnens liv er i fare – i disse landene:

  • Brasil
  • Bolivia
  • Paraguay
  • Ecuador
  • Venezuela
  • Panama
  • El Salvador
  • Guatemala
  • Mexico
  • Colombia

I Surinam, Honduras, Haiti og Den dominikanske republikk er abort i utgangspunktet ubetinget forbudt.

HEALTH-ZIKA/EL SALVADOR Pregnant women wait to be attended at the Women National Hospital in San Salvador

ABORTFORBUD: Gravide kvinner på venterommet på Women National Hospital i San Salvador i El Salvador, et av landene der abort er forbudt, med visse unntak.

Foto: JOSE CABEZAS / Reuters

95 prosent av de 4,4 millioner abortene som utføres i Latin-Amerika hvert år skjer i medisinsk utrygge omgivelser, skriver Guardian. Ifølge BBC er opptil seks av ti svangerskap på kontinentet uplanlagte.

Katja Iversen, administrerende direktør i kvinnehelseorganisasjonen Women Deliver, mener Verdens helseorganisasjon (WHO) burde være mer opptatt av kvinners rettigheter i landene som rammes av zika.

– Et helsesystem som svikter kvinner

– Ja, det handler om en mygg som bærer på et farlig virus, men det handler også om et helsesystem som svikter kvinner, sier Iversen til The Guardian.

Hun påpeker det ironiske ved at myndigheter som har gjort prevensjon og abort vanskelig tilgjengelig, nå råder kvinner til ikke å bli gravide på et par år.

– Ville det ikke vært vidunderlig om WHOs avdelig for kvinnehelse involverte seg i dette, spør Iversen.

Ordknapt fra Vatikanet

Det latinamerikanske kontinentet er i hovedsak katolsk – og den katolske kirke er motstander av både abort og prevensjon.

BBC har forsøkt å få Vatikanet til å kommentere situasjonen, men fikk fredag følgende svar fra en talsperson:

– For øyeblikket er det ingen kommentar til det.

SISTE NYTT

Siste nytt