Myndighetene i flere av de latinamerikanske landene der zikaviruset herjer, har oppfordret kvinner til å la være å bli gravide de neste månedene eller årene.
I enkelte av disse landene er tilgangen til prevensjon begrenset og abort delvis forbudt.
Nå advarer grupper som kjemper for retten til selvbestemt abort om at restriksjonene kan føre til at flere velger å abortere i utrygge omgivelser.
Blant annet har brasilianske advokater, aktivister og forskere kommet med et krav til myndighetene om å tillate abort for kvinner som frykter de er smittet av zikaviruset.
- Les også:
Bedre tilgang til prevensjon og abort
– Vi ber myndighetene om å forbedre tilgangen til prevensjon, spesielt for lavinntektsgrupper. Deretter må muligheten for å utføre trygge aborter utvides, sa Giselle Carino i abortrettighetsgruppen International Planned Parenthood nylig, ifølge The Guardian.
– Det er nødvendig med en bevisstgjøringskampansje slik at kvinner lærer mer om risikoen knyttet til zikaviruset og mulighetene de har dersom de skulle bli gravide, la Carino til.
95 prosent av abortene er utrygge
I en oversikt på nettsiden worldabortionlaws.com kommer det frem at abort er forbudt – med enkelte unntak, for eksempel ved voldtekt, incest eller dersom kvinnens liv er i fare – i disse landene:
- Brasil
- Bolivia
- Paraguay
- Ecuador
- Venezuela
- Panama
- El Salvador
- Guatemala
- Mexico
- Colombia
I Surinam, Honduras, Haiti og Den dominikanske republikk er abort i utgangspunktet ubetinget forbudt.
95 prosent av de 4,4 millioner abortene som utføres i Latin-Amerika hvert år skjer i medisinsk utrygge omgivelser, skriver Guardian. Ifølge BBC er opptil seks av ti svangerskap på kontinentet uplanlagte.
Katja Iversen, administrerende direktør i kvinnehelseorganisasjonen Women Deliver, mener Verdens helseorganisasjon (WHO) burde være mer opptatt av kvinners rettigheter i landene som rammes av zika.
- Ytring:
– Et helsesystem som svikter kvinner
– Ja, det handler om en mygg som bærer på et farlig virus, men det handler også om et helsesystem som svikter kvinner, sier Iversen til The Guardian.
Hun påpeker det ironiske ved at myndigheter som har gjort prevensjon og abort vanskelig tilgjengelig, nå råder kvinner til ikke å bli gravide på et par år.
– Ville det ikke vært vidunderlig om WHOs avdelig for kvinnehelse involverte seg i dette, spør Iversen.
Ordknapt fra Vatikanet
Det latinamerikanske kontinentet er i hovedsak katolsk – og den katolske kirke er motstander av både abort og prevensjon.
BBC har forsøkt å få Vatikanet til å kommentere situasjonen, men fikk fredag følgende svar fra en talsperson:
– For øyeblikket er det ingen kommentar til det.
- Les også: