Hopp til innhold

Fridemokratenes leder går av etter katastroferesultat

Han skulle være fremtiden for Fridemokratene. Men Phillipp Rösler (40) trakk seg i dag etter tidenes katastrofevalg for partiet – som har hatt rykte som det mest taktiske av alle. Det ryktet røk også i natt.

Philipp Rösler

Philipp Rösler tok over som partileder for Fridemokratene i 2011. I dag, etter knappe to år, var det over. Taktikken mislykkes og partilederen får skylda.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

– Dette er den bitreste natten for alle liberale i Tyskland – og selvsagt for meg personlig, sa en tydelig preget Rösler.

Den unge og Vietnam-fødte partilederenn ryker nå ut av regjeringen, hvor han har vært visekansler og økonomi– og teknologiminister. Og hans partifeller ryker ut av den tyske nasjonalforsamlingen.

FDP fikk 4,8 prosent av stemmene og havnet med det under sperregrensen på 5 prosent.

Christian Lindner

Christian Lindner (34) tar trolig over som ny partileder.

Foto: OLIVER LANG / Afp

For fire år siden fikk de en oppslutning på 15 prosent, riktignok godt hjulpet av konservative velgere som ønsket å sikre den liberale partneren fortsatt plass i Merkel-regjeringen.

Partiet mister nå også sin representasjon i 6 av Tysklands 16 delstater.

Historisk nederlag

Ydmykelsen i går kveld og natt er en bitter pille å svelge for partiet som regnes som selve maktspilleren i tysk politikk, tross sin beskjedne størrelse i forhold til Sosialdemokratene og Kristendemokratene.

I hele 46 av de 63 siste årene har Fridemokratene sittet i regjering.

Partiets mangeårige leder Hans-Dietrich Genshcer klarte kunststykket å få partiet med i både sosialdemokratiske og konservative regjeringer, og endte selv som en av verdens lengstsittende utenriksministre.

Og FDP har vært representert sammenhengende i den tyske Forbundsdagen siden demokratiet ble gjeninnført etter andre verdenskrig.

Nå er det altså slutt for de neste kommende fire årene.

Klossete og splittet

Mange peker på at partiet ikke har vært flink nok til å ta sin del av æren for den økonomiske suksessen Tyskland tross alt er, og har slitt med å overbevise skeptikerne om at deres deltakelse i Merkel-regjeringen faktisk har betydd noe.

Partiet har skuffet en del av sine velgere med å bryte flere av viktigste valgløfter, blant annet om skattekutt og færre reguleringer, noe som er svært viktig for småbedriftseiere som er blant FDPs kjernevelgere.

Det hjelper heller ikke på at de i enkelte saker har fremstått som splittet og med en klossete politisk håndtering.

Blant annet gikk partilederen inn for å kjempe for minimumslønn, riktignok varierende fra sektor til sektor, men likevel, et utenkelig politisk standpunkt for den harde kjerne av liberale partimedlemmer og velgere.

Tyskland høster kritikk fra andre EU-medlemmer som Frankrike for at tysk næringsliv kan presse lønningene nedover – uten at det finnes minimumsgulv. Dette gir Tyskland et konkurransefortrinn fremfor andre høytlønte EU-land – og det gir større forskjell på fattig og rik innad i Tyskland.

1,7 millioner FDP'ere valgte Merkel

Tyske tallknusere, som nå analyserer valgresultatet for fullt, mener partiet har lidd på grunn av fremveksten av det euroskeptiske partiet Alternativ for Tyskland.

330.000 stemmer fra FDPs vanlige velgerskare gikk til det nye anti-euro-partiet, den største andelen fra noe etablert parti.

Men fremfor alt, 1,7 millioner tidligere FDP-velgere valgte å gi sin stemme til Angela Merkel og Kristendemokratene i stedet for Rösler og Fridemokratene.

– I flere år nå har FDP hatt den svakeste politiske profilen av alle partier, og selv deres kjernevelgere har sluttet å stemme på dem, sier analytiker Renate Koecher ved Allensbach Institute til nyhetsbyrået AFP.

Selv internt mener man at partileder Röslers bønn om solidaritetsstemmer fra CDU-velgere for å berge regjeringen satte den endelige spikeren i FDP-kista.

– Alle som gjør seg selv små, vil bli sett på som små også hos velgerne, sier en partifelle.

Skal reise kjerringa

Etter at Rösler i dag kastet inn håndkleet, spår de fleste at et annet av partiets stjerneskudd tar over.

Christian Lindner (34) var inntil 2011 partiets generalsekretær, men trakk seg ifølge tyske kommentatorer fordi han ønsket å distansere seg fra Rösler, i en taktisk manøver.

Lindner førte i fjor en imponerende valgkamp for å holde FDP inne i delstatsforsamlingen i Nordrhein-Westfalen, Tysklands mest folkerike delstat, noe han klarte.

Han erklærte raskt i dag, etter at Rösler fortalte om sin avgang, at han var klar til å kjempe for FDPs videre eksistens også på landsbasis.

SISTE NYTT

Siste nytt