Hopp til innhold

Merkel må finne ny partner

Angela Merkel får en tøff jobb med å danne ny koalisjonsregjering etter søndagens brakseier i Tyskland.

Angela Merkel

Angela Merkel var en soleklar vinner av søndagens valg i Tyskland.

Foto: Michael Sohn / Ap

Den konservative alliansen til Merkel fikk til sammen 41,5 prosent oppslutning da stemmene fra alle distrikter var talt opp. Resultatet er det beste for kristeligdemokratene på om lag 20 år og en fremgang på åtte prosentpoeng fra forrige valg.

Fridemokratene ute

Resultatet gir CDU/CSU-alliansen 296 av 598 representanter i Forbundsdagen, fire under flertall.

Men Merkels koalisjonspartner Fridemokratene (FDP) gjorde et katastrofalt dårlig valg og endte under sperregrensen med en oppslutning på 4,8 prosent.

Sperregrensen er fem prosent i Tyskland. Det er første gang på over 50 år at FDP ikke får en representant i Forbundsdagen.

Sosialdemokratene SPD fikk 25,7 prosent av stemmene. Venstrepartiet fikk 8,6 prosent og De grønne 8,4.

Det euroskeptiske nye partiet AfD havnet i liket med FDP like under sperregrensen med sine 4,7 prosent.

Arnt Stefansen rapporterer fra valget i Tyskland.

Reporter Arnt Stefansen rapporterer fra valget i Tyskland.

«Fire nye gode år»

– Det er et fantastisk resultat, erklærte Merkel da prognosene viste en oppslutning på over 40 prosent søndag kveld.

– Det er for tidlig å si hva vi gjør nå. Jeg lover å håndtere dette ansvarlig. Men i kveld kan vi uansett feire, sa Merkel og lovet «fire nye gode år» for Tyskland.

Med FDP ute av Forbundsdagen har Merkel få muligheter til å danne flertallsregjering. Hun sier en mindretallsregjering er uaktuelt.

Storkoalisjon

En ny storkoalisjon med Merkel og SPD blir nå sett på som det mest sannsynlige utfallet, ifølge eksperter.

SPD-leder Peer Steinbrück er imidlertid ingen villig partner, og det blir ikke noe regjeringsekteskap tuftet på kjærlighet. Harde forhandlinger venter.

– Ballen ligger hos Merkel. Hun må finne et flertall, sa Steinbrück søndag kveld etter å ha utelukket at han selv ønsker å være minister under Merkel igjen.

Merkel ledet en storkoalisjon med SPD mellom 2005 og 2009, men Sosialdemokratene er mer skeptiske denne gangen.

Knut Magnus Berge kommenterer valget i Tyskland.

Kommentator Knut Magnus Berge om valget i Tyskland.

Lange forhandlinger

– Det er en annen gruppe SPD-politikere nå. SPD har lært at det ikke nødvendigvis er til deres fordel å være underordnet, sier Heribert Dieter, økonom ved Det tyske institutt for sikkerhetsspørsmål og internasjonal politikk.

Det kan dermed ta flere måneder for Merkel å lande en ny regjering, noe som kan føre til en periode med politisk usikkerhet i hjerte av Europa, skriver nyhetsbyrået DPA i en analyse.

Og skal det bli en ny storkoalisjon må CDU og SPD komme til enighet om en rekke stridsspørsmål. De to partiene er uenige om blant annet homofiles rettigheter, støtte til hjemmeværende mødre, skattlegging av rike og minstelønn.

Finansminister-strid

I tillegg er SPD uenig i Merkels oppskrift for å løse eurokrisen. Partiet ønsker å introdusere euroobligasjoner for å dele gjeldsbyrden mellom euroland.

Men den hardeste kampen i regjeringsforhandlingene, blir trolig over finansministerposten. Tysklands finansminister spiller en avgjørende rolle i det pågående arbeidet med å løse krisen i eurosonen.

Merkel og CDU ønsker å beholde Wolfgang Schäuble som finansminister, men SPD kommer trolig til å presse på for å erstatte ham med Jörg Asmussen i Den europeiske sentralbanken.

Merkel har også åpnet for en regjering med De grønne, men partiet kommer trolig ikke til å si ja til et regjeringssamarbeid.

– Kanskje finner vi ingen som vil samarbeide, sa Merkel søndag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt