Olivier Le Bras har jobbet ved slakteriet i 20 år. Arbeidere ved slakteriet i Lampaul-Guimiliau og andre i landsbyen demonstrerte 11. juni i år ved å sperre en av veiene med traktorer. Slakteriet i Lampaul-Guimiliau.
Utenfor fabrikken henger en eim av gris. 3000 svin slaktes her hver dag. Det er den eneste fabrikken i Frankrike der de følger prosessen fra a til å – fra grisen kommer inn og til kjøttet fraktes ferdig til å selges i butikkene.
Nå er det bare timer igjen til det er slutt. Fabrikken har millioner i gjeld og slås konkurs om bare to dager.
Grunnen er at samme jobb kan utføres i Tyskland til en brøkdel av prisen. Der har de nemlig ingen grenser for hvor lite de kan betale en arbeider.
850 jobber ved fabrikken
– Lønningene er tre ganger så lave der som her. Arbeiderne i Tyskland får jo ingen sikkerhet og leies inn på timebasis. Hvordan skal vi klare å konkurrere mot det? spør Le Bras.
Han har aldri hatt noen annen jobb enn denne: – Jeg kjenner alle de 850 som jobber ved fabrikken ved navn. Og ikke for å svartmale, men det er ingenting annet å gjøre her. Ingenting.
Griseslakteriet ligger i Lampaul-Guimiliau i Bretagne, så lang vest i Frankrike du kan komme. Se kart nederst i saken.
Historisk var regionen rik på handel. Men de siste 60 årene er det slakteriet som har holdt samfunnet i gang.
Innenfor en radius på 3 mil er det 2 millioner griser. Nå må de transporteres lengre strekninger før de havner i kjøttdisken. For det lille samfunnet vil det få tragiske konsekvenser:
Artikkelen fortsetter under bildet.
Demonstrasjon i Lampaul-Guimiliau 11. juni i år.
Foto: Damien Meyer / AFP– Sosial dumping
Borgermester Jean Marc Puchois i Lampaul-Guimiliau.
Foto: Maarten Willems / NRK
Sentrum av Lampaul-Guimiliau er historisk.
Han har kjempet dag og natt for å få de sentrale politikerne til å våkne:
– Det er sosial dumping de driver med i Tyskland, og det er illojalt. Det er på høy tid at vi samordner reglene for hva vi skal betale for en arbeidstime i EU, tordner han.
Han mener de var dømt til å tape kampen for å beholde arbeidsplassene fra første stund.
30–40 kroner timen
Mange øst-europeere jobber i kjøttbransjen i Tyskland for 4–5 euro i timen (ca. 30–40 kroner).
Ifølge OECD tjener hver tredje arbeider i Tyskland mindre enn 8,5 euro i timen (ca. 70 kroner) hvilket blir regnet å være under fattigdomsgrensen.
Flere land i EU har klaget på Tyskland fordi de mener landet driver med sosial dumping, men EU har ingen makt til å stille krav om minstelønn eller diktere lønnspolitikken i enkeltstater.
Den tyske bransjeforeningen for kjøtt, VDF, som representerer mer enn 200 selskaper i Tyskland mener beskyldningene om sosial dumping er ubegrunnede:
– Det er veldig vanskelig å finne tysk arbeidskraft, derfor er vi tvunget til å leie inn Øst-europeere, sier Rainer Weidmann til avisen l’Express.
Han påstår at de ikke betaler under 14 euro timen og at de følger regelverket i tjenestedirektivet.
Frakter grisene til Tyskland
En lastebil full av griser på vei til slakteriet i Lampaul-Guimiliau.
Foto: Maarten Willems / NRKI Lampaul Guimiliau slaktet de 6000 svin i døgnet for bare kort tid siden. Nå påstår mange av arbeiderne også at mange lastebiler frakter grisene til Tyskland i stedet selv om det er milevis unna:
– Jeg skjønner ikke hvordan de kan drive lovlig, for ifølge reglene skal ikke dyr transporteres mer enn to timer i strekk. Dette er en lyssky virksomhet, sier Olivier Le Bras.
På fabrikken har de bare råd til å kjøre ett skift om dagen nå. Hvis ikke noe uventet skjer er det slutt 18. september. Det vil få store ringvirkninger for resten av bygda:
– Minst 4000 mennesker kommer til å bli direkte rammet, alt fra dem som leverer tjenester til fabrikken til grisebønder, tror ordføreren Jean Marc Puchois.
Høyeste arbeidsløshet på 15 år
Frankrike er Europas nest største økonomi, men arbeidsløsheten har ikke vært høyere på 15 år og den stiger fortsatt. Det i sterk kontrast til Tyskland, der de har høy sysselsetting.
- Les også:
Direktør for analysebyrået Département analyse et prévision (OFCE), Eric Heyer.
Foto: Maarten Willems / NRKDet skyldes ikke minst omleggingen av økonomien for litt over ti år siden, da fagforeningene gikk med på lønnskutt og å strippe arbeiderne for mange rettigheter for å få lokomotivet i gang igjen. For Frankrike har det slått hardt inn i økonomien:
– Tyskland er vår største samarbeidspartner, men også vår viktigste konkurrent. Ved å senke arbeidernes lønninger så falt også etterspørselen etter franske varer. Det har både gått ut over fransk eksport samtidig med at de har konkurrert ut deler av det franske markedet, sier direktør ved analysebyrået OFCE i Paris, Eric Heyer.
– Tyskland er den beste eleven i den europeiske klassen, men de konkurrerer ikke på like vilkår, slår han fast.
I Lampaul-Guimiliau håper de fortsatt på et mirakel. Emmanuel Marchal har tre barn og kona er høygravid igjen:
– Jeg kan jo ikke slutte å håpe. Jeg må jo klare å brødfø familien. Jeg skal forsøke å omskolere meg, men til hva? Det ser ganske mørkt ut, sier den blivende firebarnsfaren.
- Les også:
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.