Frankrike og Russland enige om å koordinere angrep

– Vår felles fiende er terrorisme og den har et navn, den Islamske Staten, sa Hollande da Putin tok imot han i Moskva i kveld.

RUSSIA-FRANCE-DIPLOMACY-ATTACKS

Holande og Putin var begge preget av alvor da de møttes hos Putin i Moskva.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Den franske presidenten François Hollande dro rett til møter med sin russiske kollega Vladimir Putin i Kreml etter at han kom til Moskva sent i ettermiddag. Kort tid etter møtet holdt de pressekonferanse sammen.

– Vi er enig om koordinere angrep mot den Islamske Staten i Syria, sa Hollande.

Putin gjorde det også klart at Russland er villig til å samarbeide med en anti-IS koalisjon ledet av USA og også andre væpnede grupper i Syria enn bare de som støtter president Assad.

–Vi er klare til å samarbeide med opposisjonsgrupper som kjemper mot IS, sa Putin.

President Putin sa Russland allerede deler innformasjon om IS med USA og koordinerer bombeangrep i Syria. Hollande sa Frankrike til nå har hatt et særlig fokus på å ramme lastebiler som frakter smuglerolje til Tyrkia og at disse angrepene vil fortsette. Dette for å ramme IS økonomisk.

Uenige om Assads rolle

I mens Hollande på sin gjorde klart at Assad ikke har noen fremtidig rolle i Syria sa Putin at Assads fremtid er det opp til det syriske folk å avgjøre og at Syrias regjeringshær er en naturlig alliert for enhver internasjonal koalisjon som kjemper mot den Islamske Stat.

RUSSIA-FRANCE-POLITICS-DIPLOMACY

Ikke alt er enkelt håndtrykket til tross. Uavklart konflikt i Ukraina og Tyrkias nedskyting av et russisk jagerfly kompliserer et bredt samarbeid i kampen mot IS.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / Afp

Før presidentene gikk inn til de lukkede samtalene sa Putin sa at både Frankrike og Russland de siste ukene har vært rammet av forferdelige terrorhandlinger, og viste til angrepene i Paris og bombingen av et russisk passasjerfly over Egypt.

Dette gjør at vi må samle våre krefter mot et felles onde. Og Russland er klar

for et slikt samarbeid, sa Russlands president Vladimir Putin.

Morten Jentoft rapporterer fra Moskva

Syria etter at IS er slått

Hollande understreket at partene også er nødt til å snakke om hvordan Syria skal se ut i fremtiden.

Jeg er her i Moskva for å se hvordan jobbe sammen både for å slå til mot terroristene, men også for å finne fram til en løsning som kan lede fram til fred i Syria sa den franske presidenten.

Hollande viste her til de samtalene som Russland har tatt initiativ til i Wien for å finne fram til en varig løsning på borgerkrigen i Syria.

Tyskland sender skip og fly

Tyskland vil støtte Frankrike med rekognoseringsfly, tankfly som kan etterfylle jagerfly med drivstoff i lufta, og en fregatt. Beslutningen ble tatt i et regjeringsmøte ledet av Angela Merkel og må få tilslutning av parlamentet.

Hollande har de siste dagene drevet et intenst diplomati for å samle støtte til en forsterket offensiv for å tilintetgjøre den Islamske Staten. Hollande gjennomført møter med både president Obama i Washington D.C. og forbundskansler Angela Merkel i Paris.

I dag tidlig møtte han Italias statsminister Matteo Renzi. Renzi advarte om at Libya kan bli «den neste krisen». Den politiske uroen i Libya har ført til fremveksten av filial av IS nær Europas grense i syd. Derfor haster det med å finne løsning på situasjonen i Libya understreket Renzi.

FRANCE-SHOOTING/ French President Hollande welcomes Italian Prime Minister Renzi as he arrives at the Elysee Palace in Paris

Hollande vil ha med seg Renzi og Italia i kampen for å knekke IS.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

I underhuset i London sa statsminister David Cameron i dag at det er i tråd med britiske interesser å bombe IS og at IS utgjør en trussel mot Storbritannia.

Cameron vil gjennomføre luftangrep mot IS

Nedskyting kompliserer samarbeidet

Heftig ordkrig mellom Erdogan og Putin

Tyrkias nedskyting av et tyrkisk jagerfly for to dager siden gjør Hollandes oppgave vanskeligere. Tyrkia der et viktig land om IS skal nedkjempes. I et landskap av allerede motstridende interesser gjør nedskytingen et samarbeid ytterligere komplisert.

Da han snakket om nedskytingen og viktigheten av å hindre at det skjer igjen hintet Putin forholdsvis tydlig i retning av Natolandene Tyrkia og USA må holde hverandre oppdatert.

– Russland deler informasjon om sine angrep med USA og forutsetter at USA deler dette videre med sine allierte.

En tydelig forbannet Putin beskyldte i kveld Tyrkia for å være de som kjøper den oljen som smugles langs rutene Frankrike nå bomber.

Natolandet Tyrkia vil ikke be om unskyldning, men forsøker å redusere spenningen. Tyrkias president Erdogan sier i et intervju med CNN i dag sier de ikke vil skutt ned flyet om de hadde forstått at flyet var russisk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt