Cameron vil gjennomføre luftangrep mot IS

Storbritannias statsminister David Cameron vil trappe opp krigen mot IS og mener landet burde gå inn for å gjennomføre luftangrep mot terrorgruppen i Syria.

Storbritannias statsminister David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron på vei til parlamentmøtet torsdag for å fremme forslaget om å gjennomføre luftangrep mot IS i Syria.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Torsdag fremmet Cameron forslaget for det britiske parlamentet. Han mener det er på tide at også Storbritannia deltar i krigen mot Den islamske stat (IS).

– Jeg mener vi burde ta en beslutning på å utvide britiske luftangrep mot IS i Syria, sier Cameron i en skriftlig uttalelse like før parlamentsmøtet torsdag.

Han mener luftangrepene er nødvendige for å sikre Storbritannias sikkerhetsinteresser. I sin tale til parlamentet understreket han at det er farligere å ikke gjøre noe enn å angripe IS nå. Han redgjør også for forslaget i et 36 siders langt dokument.

– Storbritannia er allerede et av IS' topp terrormål. Derfor bør vi også angripe IS-stillinger i Syria, sier Cameron.

– Galt å sette bort sikkerheten til andre

– Vi må nekte IS et trygt tilholdssted i Syria. Jo lenger IS får lov til å vokse i Syria, jo større trussel vil de utgjøre, sier Cameron.

Statsministeren legger press på parlamentet for å kunne ta del i luftangrepene sammen med den USA-ledede koalisjonen som følge av terrorangrepene i Paris 13. november der 129 mennesker ble drept

– Vi kan ikke vente på en politisk løsning i Syria, vi må angripe IS der de er nå – i Syria, sier Cameron.

Cameron mener at Storbritannia må utvide luftangrepene mot IS også i Syria, og ikke bare i Irak som i dag.

– Det er galt av Storbritannia å sette bort sin egen sikkerhet til andre land, sier Cameron.

Det er forventet at avstemningen i parlamentet vil skje før 17. desember. Ulike rapporter viser at det kan gå mot en avstemning allerede neste uke, skriver AFP.

Møter motstand

Storbritannia deltar per i dag ikke i koalisjonen på grunn av motstand fra opposisjonspartiene etter Storbritannias deltakelse i Irak og Afghanistan, skriver AFP.

Medlemmer fra partiet De konservative stemte imot forslaget om militære inngrep i Syria i august 2013.

Tidligere denne måneden kritiserte også parlamentets utenrikskomité forslaget om luftangrep og mente at uten en klar strategi vil angrepene være «usammenhengende».

Lederen for det britiske arbeiderpartiet Labour, Jeremy Corbyn, har også fremmet sin skepsis om at mer bombing vil komplisere den fire og et halvt år lange borgerkrigen i Syria.

Men etter terrorangrepene i Paris har enkelte i parlamentet snudd og deler når Camerons syn om å slå til i Syria for å forhindre terrorangrep mot Storbritannia.

Likevel blir det nå opptil statsministeren å overbevise parlamentet om at angrepene ikke vil føre til at Storbritannia blir et enda større mål for terrorangrep.

SISTE NYTT

Siste nytt