Hopp til innhold

Forsvarsministeren møtte Zelenskyj i Kyiv: Norge gir luftvern

Norge gir sammen med USA to nye avanserte luftvernsystemer til Ukraina. Det er klart etter forsvarsminister Bjørn Arild Grams møtte Volodymyr Zelenskyj i Kyiv fredag.

– Vi vil støtte Ukraina så lenge det trengs, sa Gram til NRK.

Flyalarmen gikk flere ganger da Gram besøkte Kyiv sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen fredag. Gram hadde møter med blant andre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og forsvarsminister Oleksij Reznikov.

– Luftvern er et av de største behovene Ukraina har, som de trenger for å kunne beskytte seg mot russiske missiler og droneangrep, sier han.

Den norske forsvarsministeren møter Volodymyr Zelenskyj.

Den norske forsvarsministeren møter Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Ukrainske myndigheter.

– Jeg takker den norske regjeringen, Stortinget, og det norske folk for støtten, skrev Zelenskyj på sin Telegram-konto etter møtet.

Luftvernsystemet som leveres er av typen NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air-Missile System). Det er et norskprodusert mobilt luftvern for mellomdistanseraketter der rakettbatterier er koblet til radar. Effektiv rekkevidde er minst 40 kilometer.

Forsvarsministeren i Kyiv.

Forsvarsminister Bjørn Arild Grams (t.v.) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen (t.h) fikk omvisning i Kyiv der flere ødelagte russiske stridsvogner står utstilt.

Norge bidrar med utskytingsramper og annet, mens USA leverer radarer og missiler. Dette settes sammen til to komplette ildenheter, eller batterier.

Radarer og ramper blir plassert rundt i området systemet skal beskytte, og når en trussel blir oppdaget vil en utskytingsrampe avfyre ett eller flere missil. Luftvernet er utstyrt med AMRAAM-missil som har egne radarer for å finne og ødelegge målet. Norges bidrag kommer fra eget militær lager i Norge.

Videre står jagerfly fremdeles øverst på ønskelisten til Zelenskyj. Men om Norge kan forsyne Ukraina med dette, vil ikke Gram si noe om.

– Vi har brukt veldig mye krefter på å sikre en omfattende stridsvognsdonasjon, og i dag varsler vi luftverndonasjoner. Men jeg vil ikke spekulere i fremtidige donasjoner, sier forsvarsministeren.

NASAMS II

Norskproduserte NASAMS doneres til Ukraina.

Foto: Martin Mellquist / Martin Mellquist / Forsvaret

Takket for støtten

Meningen er at luftvernet skal bedre Ukrainas evne til å beskytte byer og kritisk infrastruktur. Norges bidrag er seks utskytingsramper og to ildledningssentraler. Norge skal og gi opplæring i luftvernet til ukrainske soldater.

Den norske støtten er viktig for oss, sa Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov på en felles pressekonferanse med Gram.

– Jeg vil bare si at Norges sofistikerte militære støtte til Ukraina allerede har vært aktiv bruk til beskyttelsen av det ukrainske folket, også i torsdagens russiske luftangrep, sa Reznikov til NRK i Kyiv.

Forsvarsministre møtes i Kyiv.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram fikk en tradisjonell ukrainsk skjorte av Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov i Kyiv fredag.

Gram sa han er mer enn imponert over Ukrainas evne til å slå tilbake russisk aggresjon. Han sa krigen er i strid med folkeretten.

– Vi ønsker åpne, liberale demokratier. Russland og Putin og andre vil ha noe annet. Vi må stå opp og kjempe for den verden vi ønsker oss, sa Gram.

Forsvarsminister Gram la blant annet ned blomster ved minnetavlen over falne ukrainske soldater i hovedstaden. Senere fikk den norske delegasjonen med egne øyne se ødeleggelsene i Butsja og Irpin i utkanten av Kyiv, som var åsted for harde kamper i starten av krigen for ett år siden.

Behov for luftvern

Det store luftangrepet denne uken viser hvilken betydelig trussel Ukraina står overfor, ifølge oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant, Forsvarets høyskole

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Den russiske bombingen av byer og infrastruktur er omtalt som terrorbombing av statsminister Støre, og luftvern er sammen med stridsvogner og langtrekkende raketter Ukrainas mest kritiske behov, mener han.

– NASAMS er norsk våpenteknologi på sitt beste og vil være helt avgjørende for å beskytte sivilbefolkningen i Ukraina, sier Karlsen til NRK.

– Smart å gå sammen med USA

Norge ønsker ikke at krigen i Ukraina skal gi økt spenning i nordområdene, der Norge samarbeider med Russland om blant annet fiskeri. Derfor er det smart å donere våpen sammen med USA, ifølge professor Tormod Heier.

Professor Tormod Heier

Professor Tormod Heier ved Stabsskolen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Norge blir ikke like synlige for Russland samtidig som vi får vist at vi står sammen med våre allierte og Ukraina., sier Heier til NRK.

Luftvern, som er et selvforsvarsvåpen, passer og godt inn i det norske selvbildet, mener Heier.

Også tidligere har Norge bidratt til denne type donasjon til Ukraina. Rundt 100 ukrainske soldater har og fått opplæring i luftvernet på hemmelig sted i Norge.

Ukraina-pakke

Leveringen av NASAMS kommer på toppen av en militær hjelpepakke til Ukraina fra Norge som inkluderer både Leopard-2 stridsvogner, avansert luftvern, artilleri og pansrede kjøretøy.

M72 og andre panservenvåpen i Ukraina

Norske M72 er i bruk i Ukraina og har vist seg effektive mot stridsvogner.

Foto: Marcus Yam / Los Angeles Times via Getty Imag

Norske politikere, unntatt partiet Rødt, har blitt enige om en Ukraina-pakke på i alt 75 milliarder kroner, eller 15 milliarder over fem år.

Av de 15 milliardene man skal bruke på krigen i år, så går halvparten til militær hjelp og resten til sivil, humanitær hjelp. Pengene kommer på toppen av de drøye 10 milliarder kronene Norge brukte på Ukraina-krigen i fjor.

Den militære støtten i fjor var på til sammen 4,4 milliarder kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt