Ford vitner mot Kavanaugh: – Jeg trodde han skulle drepe meg

For første gang beskriver Christine Blasey Ford i detalj hva som skjedde den kvelden høyesterettsdommerkandidat Brett Kavanaugh angivelig skal ha utsatt henne for et seksuelt overgrep.

– Jeg er ikke her i dag fordi jeg ønsker å være det. Jeg er livredd.

Slik begynner psykologiprofessor Christine Blasey Ford sitt vitnesbyrd, i høringen der høyesterettsdommerkandidaten Brett Kavanaugh må svare for overgrepsanklager i Senatets justiskomité.

Med gråtkvalt stemme fortsetter hun:

– Jeg er her fordi jeg føler det er min borgerplikt å fortelle dere hva som skjedde med meg da jeg og Brett Kavanaugh gikk på videregående.

Blasey Ford har hevdet at dommerkandidaten utsatte henne for et seksuelt overgrep mens de gikk på videregående i Maryland i 1982.

Kavanaugh har kategorisk avvist påstandene.

– Trodde han skulle drepe meg

Ford fortsetter vitnesbyrdet med å forklare hva som skjedde den dagen det påståtte overgrepet skal ha funnet sted i 1982, da hun var 15 år gammel og Kavanaugh var 17.

Hun forteller at hun var på en hjemmefest i Washington-området, hvor Brett Kavanaugh også skal ha vært tilstede.

Ford understreker at han var synlig påvirket av alkohol. Deretter utdyper hun i detalj hvordan overgrepet skal ha utspilt seg.

– Jeg ble dyttet inn på et soverom, men så ikke hvem som dyttet meg. Brett og Mark (Mark Judge, journ. anm) kom inn på soverommet og lukket døren bak seg. Deretter ble jeg dyttet på sengen, før Brett la seg oppå meg.

Hun beskriver videre hvordan Kavanaugh skal ha befølt kroppen hennes mens han presset seg på henne.

– Jeg trodde han skulle voldta meg. Da jeg prøvde å skrike holdt han hendene foran munnen min så ingen skulle høre. Det var så vanskelig for meg å puste at jeg trodde han skulle drepe meg ved et uhell.

Ford forteller deretter hvordan hun til slutt skal ha klart å unnslippe guttenes grep, og løp ut av rommet før hun låste seg inn på badet.

Protesters Demonstrate Against Supreme Court Nominee Brett Kavanaugh On Day Of Hearing With His Accuser Dr. Christine Blasey Ford

Flere personer møtte i dag opp i Washington for å protestere mot en mulig innsettelse av Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer.

Foto: Drew Angerer / AFP

– Redd for å si det til noen

Psykologiprofessoren sier at overgrepet har merket henne for livet, og at hun i lang tid skal ha vært for skamfull og redd til å fortelle noen om hva som skjedde den kvelden.

– Jeg ville ikke innrømme for foreldrene mine at jeg i en alder av 15 år var på en hjemmefest uten foreldre tilstede og drakk øl med gutter.

– Jeg prøvde å overtale meg selv om at jeg burde klare å legge det bak meg og late som det aldri hadde skjedd, siden Brett ikke voldtok meg.

Flere høytstående politikere, deriblant president Donald Trump, har vært kritisk til Fords troverdighet. Trump har blant annet stilt spørsmål ved hvorfor hun ikke har kommet med anklagene tidligere.

I dagens høring ønsket Ford å klargjøre hvorfor hun først går ut med historien etter så mange år.

– Inntil juni 2018 hadde jeg aldri navngitt Kavanaugh som min overgriper, utenom i parterapi. Men da jeg så navnet hans på listen over mulige kandidater til høyesterett, følte jeg det var min borgerplikt å gå ut med informasjonen, slik at de som skulle vurdere hans nominasjon fikk vite om overgrepet.

Hard kritikk av republikanerne

På spørsmål fra den demokratiske senatoren Dianne Feinstein, svarte Ford at hun er «100 prosent sikker» på at det var Kavanaugh som begikk overgrepet.

Så du kan ikke ha forvekslet identiteten hans ved en feil?

– Overhodet ikke.

Dianne Feinstein

Demokratenes senator i California, Dianne Feinstein, sier det er svært problematisk at kvinner som står frem med overgrepshistorier, ikke blir trodd. – Institusjonene våre tar dem ikke på alvor.

Foto: Andrew Harnik / AP

Det var Feinstein som først mottok det anonyme brevet der Ford forklarte seg om overgrepet.

Hun åpnet sitt innlegg i Senatets justiskomité med å rette hard skyts mot det republikanske partiet, for ikke å ha latt FBI åpne etterforskning av anklagene som har kommet mot Kavanaugh.

– Senatet har sagt at de, uavhengig av utfallet av dagens høring, vil sørge for at Kavanaugh blir innsatt i løpet av en uke. Dette til tross for at to kvinner de siste dagene har stått frem med nye anklager om seksuelle overgrep begått av Kavanaugh.

Flere etterlyser FBI-etterforskning

Ford husker ikke den nøyaktive datoen for det påståtte overgrepet som skjedde for 36 år siden, men er overbevist om at en etterforskning vil kunne bidra til å få klarhet i detaljene rundt hendelsen.

Blant annet ønsker hun en oversikt over når den andre angivelige overgriperen, Mark Judge, jobbet på et lokalt supermarket i området der overgrepet skal ha funnet sted.

Senator Sheldon Whitehouse, som er medlem av Senatets justiskomité, beklaget overfor Ford at FBI ikke hadde blitt satt til å etterforske saken.

– Aldri før i historien har det ikke blitt satt igang en etterforskning, etter at så troverdig informasjon har kommet frem om en nominert kandidat til høyesterett.

Connecticut-senator Richard Blumenthal pekte også på nødvendigheten av at overgrepsanklagene blir nærmere etterforsket av FBI.

Han fortsatte med å rette kritikk mot Donald Trump.

– Det er den amerikanske presidenten som har avvist en slik etterforskning, det er hans feil og for meg ser det ut som en dekkoperasjon.

Richard Blumenthal

Senator Richard Blumenthal i Senatets justiskomité hyllet Ford for å tørre å stå frem «foran hele nasjonen» og fortelle om overgrepet. – Det amerikanske folket burde være stolte av deg.

Foto: Win Mcnamee / AP

– Glemmer ikke den ville latteren

Også senator Amy Klochubar justiskomitéen, tok Ford i forsvar og takket henne for at hun var modig nok til å stå frem med sin historie.

– I altfor mange år har folk prøvd å feie slike saker under teppet. De har sagt at noe som har skjedd i et privat hus, ikke har noe i retten å gjøre. Vel, dette er nye tider.

Hun fortsatte med å spørre Ford hvilke detaljer hun ikke klarer å glemme, fra den kvelden da overgrepet skal ha funnet sted.

– Trappen. Stuen. Soverommet og sengen som stod på høyre side av rommet. Og den ville latteren deres, svarte Ford gråtkvalt.

Snudde om avstemning

Opprinnelig skulle det torsdag avholdes en avstemning om dommerkandidaturet.

Overgrepsanklagene som har haglet mot Kavanaugh den siste tiden, har imidlertid sådd tvil om hans egnethet som høyesterettsdommer.

Dermed ble avstemningen omgjort til en høring, hvor både Blasey Ford og Kavanaugh legger frem hver sin side av saken.

Nye anklager

Senest onsdag kom en tredje kvinne med nye anklager.

Gjennom sin advokat, Michael Avenatti, la Julie Swetnick frem påstander om Kavanaughs angivelige ville oppførsel på fester i Washington D.C-området på begynnelsen av 1980-tallet.

Ifølge Swetnick skal Kavanaugh, sammen med kompiser, ha deltatt på husfester der jenter ble skjenket og senere utsatt for gjengvoldtekter.

Kavanaugh har nektet for at han kjenner kvinnen og avviser at han begikk overgrep på 1980-tallet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt