Hopp til innhold

FN-domstol: – Kunne ikke forhindret Praljaks giftselvmord

Giftflasken som Slobodan Praljak brukte til å ta sitt eget liv under en rettssak i Haag, var for liten til å bli oppdaget, mener krigsforbryterdomstolen.

Den tidligere kroatiske militslederen Slobodan Praljak skapte et plutselig brudd i rettsforhandlingene i ankesaken mot seks krigsforbrytertiltalte bosniske politikere og militære ledere onsdag.

SE VIDEO: Krigsforbryterdømte Slobodan Praljak døde etter å ha drukket gift i retten.

Den bosnisk-kroatiske militærlederen drakk gift og tok sitt eget liv under domsavsigelsen i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag i slutten av november.

En drøy måned etter hendelsen la ICTY søndag fram sin granskingsrapport av saken. Domstolen konkluderer med at det ikke var mulig å avverge giftselvmordet retten.

ICTY mener giftflasken var så liten at den ikke kunne ha blitt oppdaget med dagens regler for kroppsvisitasjon, melder BBC.

Døde av cyanid

72 år gamle Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet.

Han anket dommen, i likhet med fem andre som også var dømt, men ankene ble avvist ICTY. Da avbrøt den tiltalte 72-åringen opplesingen.

– Jeg er ingen krigsforbryter. Jeg avviser kjennelsen, sa Praljak.

Så trakk han fram en liten, brun flaske med cyanid og tømte den rett foran øynene på dommere, forsvarere og medtiltalte.

Øyeblikkelig lammelse

TV-bildene fra rettssalen viser forvirringen som oppstår blant dommere og advokater, før signalet blir kuttet få minutter senere.

Cyanidforgiftning kan forårsake øyeblikkelig lammelse av åndedrettsfunksjonen. Giften ble benyttet i selvmordsampuller av både nazister og allierte agenter under andre verdenskrig, og den har også blitt benyttet til henrettelser i USA.

Praljak kollapset i løpet av få sekunder etter at han drakk gift. Han ble raskt fraktet til sykehus, men ble meldt død tre timer senere.

Flere ubesvarte spørsmål

Spørsmålene har vært mange siden det sjokkerende synet.

De viktigste spørsmålene er hvordan Praljak kunne få tak i en flaske med gift og hvordan han lyktes med å smugle den inn i rettslokalet.

Nederlandske etterforskere har ennå ikke funnet ut hvordan han hadde fått tak i giften og hvordan han kunne få den med seg inn i rettssalen.

Praljak hadde allerede sonet 13 år av dommen på 20 års fengsel da han tok livet sitt.

SISTE NYTT

Siste nytt