Hopp til innhold

Krigsforbryter drakk gift i retten og døde

FNs krigsforbryterdomstol måtte plutselig avbryte rettsforhandlingene da krigsforbryterdømte Slobodan Praljak hevdet å ha drukket gift. Nå har krigsforbryterdomstolen bekreftet at Praljak er død.

Den tidligere kroatiske militslederen Slobodan Praljak skapte et plutselig brudd i rettsforhandlingene i ankesaken mot seks krigsforbrytertiltalte bosniske politikere og militære ledere onsdag.

DRAKK: Den tidligere kroatiske militslederen Slobodan Praljak skapte kaos under rettsforhandlingene da han drakk fra en liten flaske. NRK advarer mot sterke inntrykk

Den tidligere kroatiske militslederen Slobodan Praljak forårsaket et plutselig brudd i rettsforhandlingene da ankesaken mot seks krigsforbrytertiltalte bosniske politikere og militære ledere skulle opp for den midlertidige FN-domstolen onsdag formiddag.

Satt flaske til munnen

Idet dommer Carmel Agius leste opp kjennelsen som opprettholdt dommen på 20 års fengsel for Praljak, avbrøt den tiltalte 72-åringen.

– Jeg er ingen krigsforbryter! ropte Praljak, og satte det som ser ut som en liten flaske til munnen.

Se videoklippet øverst i artikkelen.

Sekunder senere ropte mannens forsvarer at klienten hadde tatt gift. TV-bildene fra rettssalen viser forvirringen som oppstår blant dommere og advokater, før signalet blir kuttet få minutter senere.

Like etter klokken 17.00 norsk tid bekreftet Nenad Golcevski, talsmann for krigsforbryterdomstolen, at Praljak er død etter å ha inntatt «væsken» i rettssalen.

– Praljak drakk en væske i rettssalen og ble raskt dårlig. Det medisinske teamet til krigsforbrytertribunalet ga Pravljak hjelp umiddelbart og en ambulanse ble tilkalt. Han ble kjørt til et nærliggende sykehus, hvor han senere døde, sier Golcevski.

Sendt til sykehus

Helsepersonell kom raskt til, og Praljak ble sendt til sykehus. En talsmann for FN-domstolen opplyste kort tid etter at han var i live og fikk medisinsk behandling.

Allerede i 14-tiden onsdag meldte den statlige kroatiske TV-stasjonen HRT og det statlige nyhetsbyrået Hina at Praljak er død. De viste til kilder nær Praljak.

Den kroatiske residenten Kolinda Kitarovic avbrøt etter nyheten et offisielt besøk til Island for å samle regjeringen til krisemøte.

Nederlandsk politi har nå definert rettssalen som et åsted, men vil ikke gi ytterligere kommentarer, skriver Reuters.

Omfattende rettssak

To av Praljaks medtiltalte hadde allerede fått den opprinnelige dommen fra 2013 opprettholdt før rettsmøtet ble avbrutt.

De seks bosnisk-kroatiske politikerne og militærlederne sto tiltalt for deportasjoner, drap, tortur og voldtekt i fangeleirer under borgerkrigen på 1990-tallet, og ble første gang funnet skyldig av domstolen i 2013.

Saken mot Jadranko Prlic, som var statsminister i den kroatiske utbryterrepublikken Herzeg-Bosna og regnes som lederen av gruppa, har blitt omtalt som den mest omfattende Jugoslavia-domstolen har behandlet.

326 vitner har blitt avhørt, og nærmere 10.000 bevisgjenstander lagt frem for retten.

Den tidligere filmprodusenten og teatersjefen Praljak er ifølge dommen mannen som ga ordren om å ødelegge den historiske broen i Mostar, som sto på Unescos verdensarvliste.

Onsdagens ankesak er den siste saken den midlertidige FN-domstolen for det tidligere Jugoslavia behandler.

Mer enn 20 år etter ugjerningene ble Ratko Mladic, slakteren fra Bosnia, i dag dømt til livstid i fengsel for folkemord. Nå legges krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia ned. Betyr det at vi er ferdige med det som skjedde? Programleder er Gry Blekastad Almås.

SISTE NYTT

Siste nytt