Hopp til innhold

Fire døde da Trump-tilhengere stormet Kongressen – presidentens tale fordømmes

WASHINGTON D.C./OSLO (NRK): Politiet i Washington DC opplyser at minst fire personer mistet livet i opprøret i Washington onsdag.

SE VIDEO: Her bryter Trump-tilhengere seg inn i Kongressen.

Blant de fire som er bekreftet døde, er en kvinne som ble skutt inne i kongressbygningen da den var beleiret av sinte Trump-tilhengere. I tillegg har tre personer mistet livet i det politiet kaller «medisinske nødtilfeller».

Kvinnen som ble skutt var ifølge AFP en veteran i luftforsvaret og en mangeårig Trump-tilhenger. Hun ble skutt av politiet da hun forsøkte å ta seg inn gjennom en barrikadert dør.

En kvinne ble skutt og drept under opprøret i Kongressen i USA. Trump-tilhengere stormet bygget da Kongressen var samlet for å godkjenne valgresultatet.

En kvinne ble skutt og drept under opprøret i Kongressen i USA. Trump-tilhengere stormet bygget da Kongressen var samlet for å godkjenne valgresultatet. Video: Reuters / Livestream.

Minst 52 personer er arrestert, opplyser politisjefen i hovedstaden, Robert Contee. 26 av dem ble arrestert inne i Kongressen. 14 politifolk ble skadet i tumultene. Minst en politibetjent havnet på sykehus.

Opprørere inne i Kongressen

Opprørere inne i kongressbygningen

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Gjenopptok tellingen i natt

Kongressen gjenopptok i natt tellingen av valgmannsstemmene, etter flere timers pause da de folkevalgte måtte evakueres. Visepresident Mike Pence, speaker Nancy Pelosi og senatsleder Mitch McConnell ble alle evakuert og fraktet til sikre steder.

Etter at bygningen igjen var sikret flere timer senere, ble de folkevalgte kalt tilbake for å fortsette opptellingen.

Lover etterspill

Pence, som ledet opptellingen av valgmannsstemmene inne i Senat-salen da den ble stormet, sier demonstrantene vil bli straffeforfulgt.

Trump-tilhengere klatrer på fasaden til Kongressen

Trump-tilhengere klatrer på vestveggen av Kongressen der de etterhvert lyktes i å knuse seg inn.

Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

1100 soldater fra nasjonalgarden i Washington D.C. ble satt inn for å hjelpe politiet, ifølge Pentagon. Ifølge The New York Times var det Mike Pence som ga ordren om å sette inn nasjonalgarden, og ikke Trump.

Forsvarsminister Christopher Miller sa han var klar til å sende ytterligere forsterkninger dersom det ble nødvendig for å sikre ro og orden.

Fant to bomber

Etter flere timer hvor politi og nasjonalgarden sleit med å få kontroll, opplyste amerikanske myndigheter ved 23.30-tida norsk tid at de hadde sikret nasjonalforsamlingen.

Politiet opplyser også at det ble funnet to rørbomber utenfor hovedkvarterene til Republikanerne og Demokratene. I tillegg ble det funnet en såkalt molotovcocktail ved kongressbygningen.

Sammenstøt mellom Trump-supportere og politi

SAMMENSTØT: Mens godkjenningen av presidentvalget pågikk i Kongressen, lyktes en rekke Trump-tilhengere å ta seg inn i bygningen.

Foto: Stephanie Keith / Reuters

La igjen lapp på Pelosis kontor

TV-bilder viste demonstranter med Trump-flagg og sørstatsflagg som vandret rundt i gangene i kongressbygningen, stjal gjenstander og utførte hærverk.

TOK SEG INN: Demonstrantene vandrer rundt i første etasje av kongressbygningen.

En demonstrant tok seg inn på kontoret til speaker Nancy Pelosi (D), og la igjen en lapp der det står: «Vi kommer ikke til å gi oss.»

En Trump-tilhenger har inntatt kontoret til den demokratiske lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, og satt seg i hennes stol.

PÅ PELOSIS KONTOR: En Trump-tilhenger har inntatt kontoret til den demokratiske lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, og satt seg i hennes stol.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Politiet trakk våpen

Inne i salen trakk politifolkene våpen for å beskytte representantene.

Republikaneren Ken Buck befant seg inne i salen da de ble bedt om å ta på seg gassmasker på grunn av tåregass. Politiet trakk våpen mot demonstrantene som etterhvert klarte å bryte seg inn i salen.

Våpen i kongressen

Politifolk inne i Kongressen trakk våpen da demonstrantene brøt seg gjennom døren inn til senatssalen.

Foto: Drew Angerer / AFP

– Vi hørte hamring på dørene inn til salen. Idet de knuste seg gjennom vinduet, ble vi evakuert en annen vei, sier republikaneren Ken Buck til ABC News.

Ifølge politiet ble det også brukt tåregass fra deres side inne i kongressbygningen, mens opprørerne tok i bruk et kjemisk stoff mot politifolkene.

Trump-støttespillere forsøker å bryte seg gjennom sperring

SAMMENSTØT: Mens godkjenningen av presidentvalget pågikk i Kongressen, lyktes demonstranter i å storme bygningen.

Foto: John Minchillo / AP

Portforbud

Ordføreren i Washington D. C. innførte portforbud fra klokka 18 lokal tid (midnatt norsk tid) til klokka 6 torsdag morgen.

To bygninger, et bibliotek og en annen bygning, ble evakuert. Ifølge nyhetsbyrået AP ble flere kongressansatte bedt om å forlate kontorene sine.

– Alt er bare kaos. Alle blir bedt om å holde seg unna vinduene. Det er ganske skremmende, opplyste et vitne til ABC News.

Laster Twitter-innhold

Senator Jeff Merkley (D) har publisert et bilde av valgsedlene fra valgmannskollegiet som ble reddet av sikkerhetsvakter rett før salen ble stormet.

Oppildnet tilhørere med juks-påstander

Mens de folkevalgte startet behandlingen av delstatsresultatene fra presidentvalget, holdt Trump et folkemøte for sine tilhengere utenfor Det hvite hus.

Det var etter at denne talen var over, at tilhengerne satte kursen mot kongressbygningen.

Under opptøyene tvitret Donald Trump en video der han sa at demonstrantene måtte opptre fredelig. Men han gjentok også påstandene om at valgseieren ble stjålet fra ham.

Senere slettet både Facebook og YouTube Trumps video. Begrunnelsen var at Trump spredte udokumenterte påstander om valgfusk.

Demonstranter hadde tatt seg inn i det store runde sentralrommet i Kongressen.

Trump-tilhengerne viftet med amerikanske flagg, sørstatsflagg go Trump-bannere.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Gir Trump skylda

Flere amerikanske bedriftsledere går ut mot opprøret i Washington onsdag og gir president Donald Trump skylda.

– I dag markerer en trist og skamfull dag i vår nasjons historie, skriver Apple-sjef Tim Cook på Twitter.

Lobbyorganisasjonen Business Roundtable, som representerer over 200 bedriftssjefer, ber presidenten og myndighetene om å rydde opp. De fastslår at kaoset skyldes det de omtaler som ulovlige forsøk på velte resultatene av et demokratisk valg.

Jay Timmons, sjef for industriforbundet National Association of Manufacturers, sier Trump har oppildnet til vold i et forsøk på å holde på makten.

En demonstrant med sørstatsflagg inne i Kongressbygningen.

Trump-tilhengerne viftet med amerikanske flagg, sørstatsflagg go Trump-bannere.

Foto: MIKE THEILER / Reuters

Krever gransking av politiets innsats

Flere kongressmedlemmer krever nå gransking av politiets håndtering av opptøyene da hundrevis av opprørere tok seg inn i kongressbygningen, melder NTB.

Representant Val Demings, som selv er en tidligere politisjef i Florida, sier at det pinlig åpenbart at politiet ikke var forberedt.

I et intervju med MSNBC sier Demings at det virker som at politiet er underbemannet med hensikt. Hun sier også at det ikke virker som at politiet hadde en klar plan for hvordan de skulle håndtere de varslede demonstrasjonene.

Hun sa at hun ville følge opp dette og forlange svar.

Karen Bass, demokrat fra California, kritiserer Capitol Police, som er politistyrken i nasjonalforsamlingen. Hun sier flere av dem stilte opp på selfies med demonstrantene. Hun er også kritisk til det lave antallet arresterte sett i lys av antallet som brøt sperringene.

Også Tim Ryen, demokrat fra Ohio, mener stormingen av Kongressen bør få følger for politi-ledelsen.

– Det synes ganske åpenbart at et antall mennesker snart vil være arbeidsledige veldig, veldig snart, sier han til nyhetsbyrået AP.

Romney advarte partikolleger

Senator Mitt Romney sier republikanerne som fortsatt støtter Trumps påstand om at valget blir stjålet, vil bli husket som medskyldige. Han ba partikolleger ikke stemme for innsigelser mot sertifiseringen av valgresultatet.

Romney var selv blant dem som måtte evakueres da sinte Trump-tilhengere stormet kongressbygningen.

– Det som skjedde her i dag var et opprør oppildnet av presidenten i USA, sa Romney i et følelsesladd innlegg.

Romney advarer republikanerne som fortsatt står ved Trumps side.

– De som fortsetter å støtte hans farlige spill, vil for alltid bli sett på som medskyldige i et uhørt angrep på vårt demokrati. De vil bli husket for sin rolle i denne skammelige hendelsen. Det blir deres arv, sa Romney.

Protester i Washington

Et banner med Trump-støtte sto igjen da sikkerhetsstyrkene igjen fikk kontroll over Kongressen.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Trump utestengt fra sosiale medier

I natt bestemte både Instagram, Snapchat, YouTube, Facebook og Twitter å utestenge presidenten.

– Vi stenger president Trumps Instagram-konto i 24 timer, skriver Instagram-sjef Adam Mosseri på Twitter.

Snapchat varsler at de har sperret Trumps konto, noe som gjør at han ikke kan dele innhold lenger, skriver The Information.

Fra før har Twitter stengt presidentens konto i 12 timer, mens Facebook har sperret ham ute i et døgn. Også YouTube har sperret ham.

Business Insider: Qanon-leder dirigerte opprørere

En mann som skal ha en ledende rolle i konspirasjonsbevegelsen Qanon, dirigerte folk med megafon under opprøret i Washington, ifølge Business Insider.

Avisa skriver at 32-åringen Jake Angeli, som er kjent for å ha rød, hvit og blå ansiktsmaling og hjelm med horn, skilte seg ut under opprøret.

Opprørere inne i Kongressen

Opprørere inne i kongressbygningen

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Han gikk rundt med megafon og dirigerte opprørerne, skriver avisen.

Qanon er en svært løst sammensatt bevegelse som sprer til dels elleville konspirasjonsteorier, og har fått stor oppmerksomhet i Donald Trumps USA. To av bevegelsens støttespillere, Marjorie Taylor Greene og Lauren Boebert, er blitt innvalgt i Kongressen.

Verdensledere fordømmer blodig opprør

Bildene av det blodige opprøret og beleiringen av USAs kongress, har sendt sjokkbølger verden rundt.

– Et uakseptabelt angrep på demokratiet, sier Erna Solberg på Twitter.

USA er et av de lengstlevende demokratiene i verden, men scenene som utspilte seg i Washingtons gater onsdag viser hvor skjørt det amerikanske demokratiet er blitt.

– Sjokkerende scener i Washington DC, tvitrer Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier det var skammelige scener som utspilte seg.

– Ekstremisme, polarisering og vold er aldri veien framover, sier den danske statsministeren Mette Frederiksen, som kaller fra Washington for forferdelige.

EUs utenrikssjef Josep Borrell kaller det et angrep på USAs demokrati.

– Vi vil ikke gi etter for volden til de få som vil utfordre demokratiet. Det som skjedde i dag i Washington er ikke amerikansk, sier Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Spanias statsminister er optimist med tanke på at Biden snart overtar.

– Jeg tror på styrken til det amerikanske demokratiet. Den nye presidenten, Joe Biden, vil beseire dette øyeblikket av spenning og forene det amerikanske folket, skriver Pedro Sánchez.

FNs generalsekretær António Guterres sier uroen i Washington gjør ham trist. Han ber om respekt for USAs demokratiske prosesser.

– Under slike omstendigheter er det viktig at de politiske lederne ber sine tilhengere om å avstå fra vold, og å respektere de demokratiske prosessene, sier Guterres via sin talsmann Stephane Dujarric.

Trump-venner protesterer

Indias statsminister Narendra Modi, som har vært en nær alliert av president Donald Trump, sier han ble urolig av å se bildene av opprør og vold i Washington.

– En fredelig maktoverføring må få fortsette. Den demokratiske prosessen kan ikke bli veltet av ulovlige protester, tvitrer Modi.

Også den slovenske statsministeren Janez Jansa, som har støttet Trump og nektet å gratulere Joe Biden med valgseieren, sier bildene fra Washington skremmer ham.

– Vi håper det amerikanske demokratiet er motstandsdyktig, har dype røtter og vil komme seg gjennom denne krisen. Demokratiet åpner for fredelige demonstrasjoner, men vold og drapstrusler, fra venstre eller høyre, er alltid galt, sier han.

Væpnede politimenn tar dekning inne i Kongressbygningen.
Foto: Andrew Harnik / AP

SISTE NYTT

Siste nytt