Hopp til innhold

Pelosi og Schumer krever at Pence og regjeringen avsetter Trump

Nancy Pelosi og Chuck Schumer krever at visepresident Mike Pence og regjeringen avsetter president Trump umiddelbart.

KRITIKK: Nancy Pelosi har kommet med sterk kritikk av politiets innsats onsdag.

Trump må fjernes, selv om det bare er 13 dager igjen. Bare én dag kan være et skrekkscenario, for USA. Det sier leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Nancy Pelosi fikk kontoret sitt invadert av en opprørerne onsdag kveld. Hun bruker sterke ord i omtalen av Trump.

– I går oppfordret presidenten i USA til et væpnet opprør mot USA. Krenkelsen av kongressbygningen, som er tempelet for amerikansk demokrati, og volden som var rettet mot Kongressen er skrekkelig, og vil nå for alltid sverte vår nasjons historie, sier hun.

Pelosi omtaler Trump som den russiske presidenten Putins redskap, og mener Trump onsdag ga Putin den største gaven han noensinne, ved å hjelpe ham med å svekke det amerikanske demokratiet.

Chuck Schumer, som etter alt å dømme blir leder av Senatet, sier onsdagens angrep på Kongressen var et «opprør mot USA, tilskyndet av presidenten». Han la til at «denne presidenten bør ikke ha embetet en dag til».

Chuck Schumer

– Hvis ikke visepresidenten og regjeringen tar stilling, må Kongressen møtes igjen for å stille Trump for riksrett, sier Chuck Schumer.

Foto: AP

Med kravet om å avsette Trump føyer de to Demokrat-toppene seg inn i en stadig lenger rekke av både republikanere og demokrater. Også medarbeidere i Trumps regjering skal ha diskutert dette.

Flere fremtredende republikanere ber visepresident Mike Pence og regjeringen om å fjerne Donald Trump fra Det hvite hus.

Guvernør i Vermont, Phil Scott, er en av dem. Han anklager president Trump for å ha satt i gang «opprøret for å snu et legitimt valgresultat.»

– President Trump må trekke seg eller bli fjernet, sier Scott til Politico.

FØRST UTE: Republikaneren Phil Scott, guvernør i Vermont, ber Trump trekke seg eller bli avsatt.

FØRST UTE: Republikaneren Phil Scott, guvernør i Vermont, ber Trump trekke seg, eller bli avsatt.

Foto: Wilson Ring / AP

Debatten om hvordan Trump kan fjernes er nå i gang i Det republikanske partiet, ifølge CNN. Kanalen har snakket med flere høytstående republikanere som vil avsette presidenten, men som ikke vil stå frem med navn.

– Hvordan kan vi beholde ham i to uker til etter dette?, sier en republikaner til CNN.

Grunnlovstillegget bør brukes

USAs 25. grunnlovstillegg åpner for å avsette presidenten, hvis han ikke er egnet til å utføre jobben som president. Det er dette grunnlovstillegget som både demokrater, som Pelosi og Schumer, og en rekke republikanere nå ber visepresident Pence og regjeringen bruke.

Visepresident Mike Pence og leder av Representantenes hus Nancy Pelosi.

Visepresident Mike Pence, som formelt er leder av Senatet, og leder av Representantenes hus Nancy Pelosi er nummer to og tre i styringsrekken etter presidenten. Her sammen i Kongressen etter at godkjennelsesprosessen av valget ble gjenopptatt etter bråket onsdag kveld.

Foto: Pool / Reuters

Høytstående tjenestemenn og medarbeidere rundt Trump skal gjennom natten ha diskutert en mulig avsettelse av presidenten, ifølge avisen The Washington Post.

Flere tegner et bilde av en mann som de opplever som «skjør» og i «en ustabil tilstand». De frykter at Trump vil gjøre noe som skaper enda mer vold og kaos de neste dagene.

Den delen av det 25. grunnlovstillegget flere nå ønsker å bruke, avsnitt fire, har aldri før blitt brukt. Det er en komplisert prosess:

Visepresidenten og et flertall av Trumps statsråder må erklære Trump som uegnet til å styre landet, for eksempel fordi han er mentalt syk. Trump kan avvise dette. Da trengs det to tredjedels flertall i Kongressen for å avsette presidenten.

17 demokrater i den amerikanske Kongressen har allerede bedt visepresident Mike Pence ta over som president ved å ta i bruk grunnlovstillegget.

I et brev fra Demokratene i justiskomiteen i Representantenes hus argumenterer man for at president Trump ikke er mentalt frisk fordi han under stormingen av Kongressen fortsatte å hevde at valget blir stjålet fra ham.

Spørsmålet er om de fremste republikanske profilene vil støtte kravet om å fjerne Trump.

«Gå hjem. Vi elsker dere»

– Dere må gå hjem nå. Vi vil ikke at noens skal bli skadet, sa Trump i en kort tale til opprørerne mens angrepet på Kongressen pågikk. Han skal motvillig ha gått med på å be tilhengerne om å gå hjem, etter press fra medarbeidere og støttespillere.

– Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, sa Trump til demonstrantene som har stormet kongressbygningen da han ba dem dra hjem.

Han begynte den korte talen med å gjenta påstandene om valgjuks

– Vi har hatt et valg som ble stjålet fra oss. Det var et valgskred, og alle vet det. Særlig den andre siden, sa Trump.

Han avsluttet med å gjenta påstandene om valgjuks.

I det som tilsynelatende var en oppfordring om ro, brukte han mesteparten av tiden til å gjenta feilaktige påstander om valgjuks. Noe som ikke var med i originalmanuset som en rådgiver hadde skrevet, ifølge The Washington Post.

– Det har aldri vært sånn før, at de kan ta alt fra oss. Fra meg, fra dere, fra oss. Dette var valgfusk. Men vi må ikke spille inn i hendene på disse folkene. Vi trenger fred. Dere har sett hvordan andre blir behandlet, som er så onde, avsluttet Trump.

– Farlig å beholde Trump

The Washington Post skriver på lederplass at visepresident Mike Pence bør gå i spissen for å få avsatt presidenten allerede nå, ved å ta i bruk grunnlovstillegget.

Avisen stod bak avsløringen av Watergate-skandalen og innbruddet i Demokratenes valgkamphovedkvarter i 1972, som førte til at den republikanske presidenten Richard Nixon måtte gå av to år senere.

Også den største arbeidsgiverorganisasjonen for industrien i USA, The National Association of Manufacturers (NAM), ber visepresident Mike Pence vurdere å bruke det 25. grunnlovstillegget.

Organisasjonen sier at Trump har oppfordret til vold i et forsøk på å beholde makten.

NAM er i navnet upolitisk, men støtter vanligvis Republikanerne i politikken.

– Dette er ikke lov og orden. Dette er kaos. Det er farlig, skriver organisasjonen om det som skjer i Washington.

Se Bidens tale

Ber om riksrett

President George W. Bush' taleskriver ber Kongressen gå i gang med å stille Trump for riksrett.

– Gjør det i natt. Jobb til morgenen. Gjør alt som er nødvendig. Avverg enhver mulighet for unntakstilstand. Ta vekk Trumps makt over militæret, ta fra ham kodene til atomvåpnene, skriver David Frum i The Atlantic.

Den demokratiske politikeren Ilhan Omar fra Minnesota opplyser at hun er i gang med å forberede papirene for å stille Donald Trump for riksrett.

Laster Twitter-innhold

Også den moderate demokraten Seth Moulton fra Massachusetts tar til orde for riksrettstiltale nummer to mot Trump.

Det handler ikke bare om å få Trump fjernet her og nå, sier Emil Friis Lauszus i nettmediet Kongressen.com.

– Demokratene vurderer dette fordi de vet at dersom Trump blir dømt i en riksrettssak, kan han ikke stille opp i 2024. Da er han de facto ute av det politiske spill, sier han.

Trump ble stilt for riksrett etter å ha bedt Ukraina etterforske sin politiske motstander, tidligere visepresident Joe Biden, men den gangen var det ikke mange nok i Senatet som stemte for å felle ham.

– Hvis visepresidenten og regjeringen ikke gjør noe, kan Kongressen være villig til å starte en riksrettssak, sa Nancy Pelosi torsdag.

Væpnede politimenn tar dekning inne i Kongressbygningen.
Foto: Andrew Harnik / AP