Hopp til innhold
Storming av Kongressen 6. januar 2020
Foto: John Minchillo / AP

Storming av Kongressen

Oppsummert

Tusenvis av Trump-tilhengere var 6. januar 2021 samlet i Washington for å protestere mot valgresultatet. Rundt 2000 brøt seg inn i Kongressen. En kongresskomite vil stille daværende president Donald Trump for retten for å ha oppildnet til opprøret.

  • Steve Bannon må sone i fengsel

    USAs høyesterett har avvist en forespørsel fra Steve Bannon om å utsette soning i fengsel mens han anker domfellelsen for forakt for kongressen. Bannon nektet å samarbeid med kongresskomiteen som undersøkte angrepet på 6. januar 2021. Han må melde seg til soning mandag 1. juli.

    Bannon nektet å overlevere dokumenter eller vitne for komiteen som undersøkte kongressangrepet.

    Steve Bannon på Nordiske Mediedager
    Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
  • Hundrevis uriktig tiltalt for stormingen av Kongressen, ifølge USAs høyesterett

    USAs høyesterett har konkludert med at amerikansk påtalemyndighet feilaktig har tiltalt hundrevis av personer for stormingen av Kongressen.

    Fredagens kjennelse betyr at det vil bli vanskeligere for påtalemyndigheten å ta ut tiltale mot personer som anklages for å ha hindret godkjennelse av resultatet fra presidentvalget 2020 ved at de deltok i stormingen av Kongressen i januar 2021.

    Kjennelsen fra den konservativt-dominerte domstolen kan få betydning for hundrevis av personer som er siktet i forbindelse med stormingen av Kongressen, potensielt også ekspresident Donald Trump.

    Bakgrunn for høyesteretts beslutning er at de mener føderal påtalemyndighet begikk feil da de tiltalte en mann for hans rolle i kongresstormingen 6. januar 2021.

    I kjølvannet av angrepet 6. januar 2021, har føderal påtalemyndighet tiltalt over 350 personer for å ha hindret en offisiell prosedyre, noe som har en strafferamme på opp til 20 år.

    (NTB)

  • Bannon får ikke utsatt soning – må i fengsel 1. juli

    Steve Bannon, som lenge har vært en nær alliert av Donald Trump, fikk avslag på søknaden om utsatt soning av dommen for ringeakt for Kongressen.

    Etter at et føderalt ankeutvalg avviste Bannons søknad, må han starte soningen av den fire måneder lange dommen 1. juli.

    Bannon er dømt for ringeakt for Kongressen etter at han nektet å møte til en høring han var innkalt til om stormingen av Kongressen i januar 2021. (NTB)

  • Steve Bannon må melde seg til fengselssoning

    En føderal dommer beordret torsdag Trumps tidligere rådgiver til å melde seg til fengsel innen 1. juli. Da skal han starte soning av sin dom for å ha utvist forakt for Kongressen.

    Påtalemyndigheten hadde bedt om kjennelsen etter at en ankedomstol i forrige måned opprettholdt dommen.

    Bannon kan likevel søke om å få utsatt kjennelsen.

    I 2022 ble han dømt til fire måneder fengsel fordi han nekta å samarbeide med kongresskomiteen som etterforsket stormingen av Kongressen.

    Bannon var sjefstrateg for Donald Trumps regjering fra januar til august 2017.

  • USAs høyesterett avviser anke fra mann som mistet jobben etter kongresstormingen

    USAs høyesterett har avvist anken fra en mann i New Mexico som mistet jobben i en fylkesadministrasjon for å ha deltatt i kongresstormingen i januar 2021.

    Couy Griffin beskrives som en cowboy-pastor som ble berømt for å arrangere en rekke hestekaravaner til støtte for daværende president Donald Trump.

    Han er den hittil eneste valgte tjenestemannen som har mistet jobben på grunn av angrepet på Kongressen for å hindre at Joe Biden ble godkjent som USAs president. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no